Sindicaliștii din Sănătate se opun obligativității certificatului digital covid pentru medici: "Domnule Cîțu, îți vei înjumătăți armata care luptă cu pandemia"

Postat la: 28.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Sindicaliștii din Sănătate se opun obligativității certificatului digital covid pentru medici:

Sindicaliştii din Sănătate reacţionează, marţi, după ce Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde de către personalul din domeniu, sub sancţiunea suspendării contractului de muncă.

"Domnule Cîţu, vei reuşi să-ţi înjumătăţeşti singura 'armată' care luptă cu pandemia, exact în perioada de vârf a valului 4", au transmis sindicaliştii, care anunţă că vor lupta împotriva proiectului. "Aţi mai văzut vreodată un general care, în plin război, îşi înjumătăţeste cu bună ştiinţă armata? Dacă nu, aveţi acum ocazia! În plin război epidemiologic, cu localităţi care intră sub cod roşu de Covid de la zi la zi, guvernul Cîţu lansează proiectul de lege care obligă personalul angajat în unităţile sanitare publice şi private, sub ameninţarea cu suspendarea şi apoi desfacerea contractului de muncă, să facă dovada: fie a vaccinării anti-COVID; fie a trecerii prin boală în ultimele şase luni; fie a unui rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR / antigen rapid, costurile testării fiind suportate de angajat", au transmis sindicaliştii.

Aceştia anunţă că, "peste o lună de la publicarea în M.O. a legii, probabil că aproape jumătate dintre angajaţii din sănătate (oameni care ţin să le fie respectat dreptul constituţional de decizie asupra propriei persoane) vor avea contractul de muncă desfăcut". "Cu alte cuvinte, domnule 'general Cîţu', vei reuşi să-ţi înjumătăţeşti singura 'armată' care luptă cu pandemia, exact în perioada de vârf a valului 4! Când ştii că ATI-urile sunt pline! Când ştii că nu ai personal medical suficient iar cel existent este hăituit deja de un an şi jumătate de criză sanitară! Când rata de infectare creşte vertiginos de la o zi la alta! Când eşti conştient că partidul tău, aflat la guvernare (partid la care ţi-ai dorit din răsputeri să fii ales preşedinte), tocmai a desfăşurat un congres cu 5000 de oameni prezenţi sub acelaşi acoperiş, sfidând orice lege şi orice bun-simţ", au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia anunţă că vor lupta împotriva proiectului. "Sanitas nu se va mulţumi cu declaraţii publice ci îşi asumă să folosească în perioada următoare toate pârghiile legale posibile pentru a împiedica adoptarea acestui proiect de lege", a mai transmis Sanitas. La rândul lor, sindicaliştii TESA din Sănătate cer gratuitatea testelor pentru Covid 19, pentru întreg personalul din sănătate. "Uniunea TESA va transmite Ministerului Sănătăţii în termenul legal această solicitare, în conformitate cu prevederile legale privind actele normative aflate în transparenţă decizională. Acest proiect este o încercare de legiferare a concedierii personalului medical sănătos, apt de muncă, cu studii superioare (medici şi asistente medicale) sau cu studii medii şi înalt calificat. În plus, este vorba despre suspendarea contractelor de muncă într-un domeniu în care, la nivel naţional, există deja deficit de personal", au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia apreciază că se creează deci segregarea personalului medical pe criteriul vaccinării: se concediază personal nevaccinat/fără test RT-PCR pentru a angaja în loc personal vaccinat/testat. "Este vorba deci despre un proiect de lege abuziv! Segregarea poate fi eliminata prin asigurarea gratuităţii testelor pentru depistarea Covid 19 pentru personalul care lucrează în sănătate, în primul rând", au mai precizat sindicaliştii. Certificatul digital al UE privind COVID-19, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, ar urma să devină obligatoriu pentru personalul medical, conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii, despre care ministrul Cseke Attila afirmă că se doreşte adoptarea în regim de urgenţă. Astfel, pentru personalul medical care nu prezintă certificatul digital se suspendă de drept, pentru 30 de zile, contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. Suspendarea încetează atunci când angajatul prezintă certificatul digital. După 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept. Măsurile se vor aplica şi pentru personalul IGSU/ISU, IGAv şi al laboratoarelor de analize medicale.

loading...
PUTETI CITI SI...