Simptomele care impun prezentarea de urgență la spital, în cazul înțepăturilor de țânțari. "Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile"

Postat la: 23.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Simptomele care impun prezentarea de urgență la spital, în cazul înțepăturilor de țânțari.

Autoritățile sanitare din București au anunțat că țânţari purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi recent în Capitală, fiind solicitată luarea de măsuri urgente preponderent în zona centrală, dar şi în alte zone verzi. Medicii spun însă că nu toți țânțarii sunt purtători ai virusului și dau câteva simptome care trebuie să ne alarmeze.

Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicină de urgență, la Spitalul Nicolae Oblu Iași, a explicat pe pagina sa de Facebook ce trebuie să facem dacă ne înțeapă țânțarii, care sunt simptomele care pot suspiciona West Nile și cum să prevenim înfectarea cu acest virus.

"Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar. În acest caz este necesară spitalizarea și tratarea cu medicație intravenoasă. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile", a precizat Ciuhodaru.

Medicul mai spune că prevenția rămâne cea mai bună alternativă și trebuie să evităm înțepăturile de țânțari, chiar dacă ieșim afară doar pentru scurt timp. "Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele. Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. Atenție, însă, țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție", mai arată medicul Ciuhodaru.

"Rețineți: principala cale de transmitere la om a virusului West Nile este înțepătura de țânțari. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)! Transfuziile pot fi, de asemnea o sursă de infecție. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile însă probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este totuși redusă. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente", mai precizează medicul.

Primăria Capitalei a anunțat, într-un comunicat de presă de joi, că au fost intensificate de miercuri tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care s-a semnalat prezența virusului West Nile. respectiv: Splaiul Independenței, zona cuprinsă între Eroilor și Universitate, parcurile Cișmigiu și Izvor, cartierul Crângași. Recent, surse din cadrul autorităţilor sanitare de la nivelul Capitalei au declarat că ţânţari comuni purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi în urmă cu câteva zile, în contextul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral".

Conform surselor citate, dată fiind zona din care au fost recoltaţi ţânţarii depistaţi ca purtători ai virusului West Nile, se impune luarea de măsuri urgente în zona Eroilor - Universitate, care include parcurile Izvor şi Cişmigiu, dar şi în alte zone verzi, o recomandare în acest sens fiind adresată Primăriei Capitalei. Primarul Nicușor Dan a precizat că, în acest an, campania de dezinsecţie a început mai târziu din lipsa banilor, însă în prezent, ritmul de aplicare a tratamentelor este mai mare.

loading...
PUTETI CITI SI...