Secretele orașului scufundat după judecata lui Dumnezeu. Găsit după sute de ani impecabil conservat

Postat la: 16.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Secretele orașului scufundat după judecata lui Dumnezeu. Găsit după sute de ani impecabil conservat

Port Royal, care a fost unul dintre cele mai bogate porturi din lume, s-a scufundat în mare după "judecata severă a lui Dumnezeu Atotputernic", așa cum au spus conducătorii din acea vreme. Acum, arheologii au descoperit "cel mai păcătos oraș din lume", impecabil conservat, pe fundul Mării Caraibelor, după ce a fost distrus de un cutremur devastator pe 7 iunie 1692.

Viața din secolul al XVII-lea din Port Royal, Jamaica, denumit în mod obișnuit „cel mai păcătos oraș de pe Pământ", evocă imagini cu pirați răpitori, vânători de comori, cuceriri navale, jaf și excesul de mâncare, alcool, jocuri de noroc și femei, potrivit Ancient Origins. Dar extravaganțele celui mai bogat port din Indiile de Vest s-au încheiat rapid exact la 11:43 pe 7 iunie 1692, când Port Royal a fost distrus de un cutremur catastrofal și două treimi din oraș s-au scufundat în mare. Astăzi, Port Royal este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Caraibe și singurul oraș scufundat din emisfera vestică.

Port Royal a fost ocupat pentru prima dată de indienii taino. Deși nu este clar dacă ei s-au stabilit în acea zonă sau nu, se știe că au folosit Port Royal în timpul expedițiilor lor de pescuit. Colonizarea spaniolă a Jamaicăi a adus această zonă sub control spaniol, deși, la fel ca taino înaintea lor, ei nu au avut prea mult folos de la ea. În 1654, o expediție engleză sub conducerea lui Robert Venables și William Penn a fost trimisă de Oliver Cromwell pentru a captura insula actuală Haiti de la spanioli. Învinși de spanioli și temându-se să-și raporteze eșecul lui Cromwell, Venables și Penn au decis să se îndrepte spre sud-vest, spre insula slab apărată Jamaica.

Au reușit să cucerească insula și a fost construit un fort, numit Fort Cromwell, în jurul căruia a luat naștere așezarea Point Cagway. Când Carol al II-lea a fost restaurat pe tronul Angliei, fortul a fost redenumit Fort Charles, iar așezarea a devenit Port Royal. Deoarece zona avea un port mare și bine protejat, împreună cu apă adâncă aproape de țărm, Port Royal a devenit curând un important centru comercial în Caraibe și nu a trecut mult timp până când a fost cel mai aglomerat și mai bogat port din Indiile de Vest.

Datorită poziției sale strategice pe rutele comerciale dintre Lumea Nouă și Spania, Port Royal era un loc extrem de atractiv pentru pirații care căutau să devină corsari legitimi. Unul dintre cei mai mari și de succes corsari de la Port Royal a fost Henry Morgan, care a devenit în cele din urmă locotenent guvernator al Jamaicăi. Zilele de glorie ale Port Royal s-au încheiat în curând când un cutremur masiv și un tsunami au avut loc în 1692. În doar câteva minute, două treimi din oraș (33 de acri) s-au scufundat în mare, 1.600 de oameni au fost uciși și 3.000 au fost grav răniți. Alte 3.000 de oameni au murit în zilele care au urmat cutremurului din cauza rănilor și bolilor.

Imediat după cutremur, era obișnuit să se atribuie distrugerea unei răzbunări divine asupra oamenilor din Port Royal pentru căile lor păcătoase. Membrii Consiliului din Jamaica au declarat: „Suntem prin aceasta un exemplu de judecată severă a lui Dumnezeu Atotputernic". Arheologii care au cercetat orașul scufundat au dezvăluit secretele acestuia. UNESCO a descris totul. „Oale și tigăi din fontă erau încă în vatră cu lemn carbonizat de la foc până la suprafață. Stive de farfurii de cositor au fost găsite când au căzut din spațiul lor de depozitare de sub scări, în ceea ce se presupune că este zona de deservire a unei clădiri. Rămășițele copiilor au fost găsite printre zidurile sparte ale casei lor.

De asemenea, au fost descoperite rămășițele de butoaie care conțineau gunoiul zilei, inclusiv tunsorile bărbii și părului unui bărbat într-o zonă de curte. Multă ceramică au fost găsite intacte sau sparte acolo unde au căzut. Impecabil conservat." Chiar și ora exactă a cutremurului a putut fi determinată în urma descoperirii unui ceas de buzunar în ruine, din momentul dezastrului. Identificarea momentului exact al catastrofei a fost o premieră pentru arheologie.

Semnificația sitului arheologic subacvatic Port Royal constă în faptul că cutremurul a păstrat multe aspecte ale existenței zilnice a locuitorilor din acel moment. UNESCO afirmă că „ansamblul subacvatic de clădiri excavate din orașul scufundat este un exemplu excelent de ansamblu arhitectural reprezentând viața de zi cu zi într-un oraș-port colonial". Astăzi, cele mai multe dintre rămășițele orașului din secolul al XVII-lea se află la 12 metri sub apă.

loading...
PUTETI CITI SI...