Se pregătește intrarea pe piață a produselor din greieri, lăcuste și viermi? Industria cărnii din România e în cădere liberă!

Postat la: 10.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Se pregătește intrarea pe piață a produselor din greieri, lăcuste și viermi? Industria cărnii din România e în cădere liberă!

Producția de carne de porc a României s-a redus cu aproape 11% în 2022 față de 2021, iar producția de carne de bovine a scăzut cu peste 3%. România a înregistrat în perioada 2013 - 2022 cel mai mare declin procentual din Uniunea Europeană în privința numărului de porci vii și al doilea la bovine.

Mari mâncători de carne de porc, românii trebuie să își asigure în prezent peste 75% din consum cu carne din import. Producţia de carne de porc a României s-a diminuat anul trecut de la 383.485 tone carcasă în 2021, la 341.964 tone în 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri. Este o scădere abruptă de aproape 11% în doar un an de zile, care indică problemele majore cu care se confruntă industria de profil în România.

Datele statistice arată că în 2022 au fost sacrificaţi 3,8 milioane de porci, în scădere faţă de 4,2 milioane capete în 2021. În consecință, principala componentă a deficitului comercial pe produse agroalimentare înregistrat de România este în prezent carnea de porc. Datele publicate de Eurostat în septembrie 2022 arătau că România a pierdut în perioada 2013 - 2022 un număr de 1,2 milioane de porci vii și aproape 200.000 de bovine.

În privința suinelor, este vorba de o scădere de 26 de procente, de la aproximativ 4,5 milioane de porci în 2013 la 3,3 milioane în 2022. În termeni procentuali, este cel mai mare declin din UE în privința populației de suine, minus 26% și al doilea la bovine, minus 10%. În ceea ce priveşte producţia de carne de bovine, aceasta a totalizat anul trecut 82.618 tone, fiind în scădere cu 3,2% faţă de anul 2021, când a fost înregistrată o producţie de 85.351 tone carcasă.

Anul trecut, numărul bovinelor sacrificate a ajuns la 503.000 de capete, față de 523.000 capete în 2021, în timp ce în decembrie 2022 au fost sacrificate 45.000 de capete, cu o mie mai puţine comparativ cu luna similară din 2021.

În perioada 2013 - 2022, potrivit datelor Eurostat, România a consemnat a doua cea mai mare reducere procentuală din Uniunea Europeană a capetelor de bovine după Germania. Astfel, în intervalul de timp amintit, țara noastră a avut cu aproape 200.000 de animale mai puțin, ceea ce însemnă un declin de aproximativ 10% (de la 2 milioane de bovine în 2013 la 1,85 milioane în 2022).

De cealaltă parte, producţia de carne de ovine şi caprine a crescut anul trecut cu 7%, de la 85.082 de tone în 2021, la 91.114 tone carcasă în 2022. În 2022 au fost sacrificate 8,018 milioane de oi şi capre, în creştere faţă de cele 7,489 milioane capete în 2021. Iar producţia de carne de pasăre a României a crescut cu peste 6,3% în 2022, la 513.938 tone carcasă, de la 483.257 tone în 2021. Anul trecut au fost sacrificate 304,1 milioane de păsări, mai multe faţă de 2021, când s-au consemnat 287 milioane de capete.

loading...
PUTETI CITI SI...