Schița noului Guvern la finalul negocierilor PNL-PSD-UDMR. Numele premierului, necunoscut până la întîlnirea cu președintele Iohannis

Postat la: 21.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Schița noului Guvern la finalul negocierilor PNL-PSD-UDMR. Numele premierului, necunoscut până la întîlnirea cu președintele Iohannis

PNL-PSD-UDMR s-au pus de acord în privinţa a 99,9% din înţelegere, care urmează să fie prezentată, luni, în forurile de conducere ale PNL şi PSD, pentru validare.

Tot luni vor avea loc consultările de la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru desemnarea premierului, iar cele trei partide vor merge cu premierul şi cu structura Guvernului. Noua coaliţie de guvernare va avea un Acord politic în care se precizează că premierii de la PNL şi PSD vor conduce Guvernul prin rotaţie, câte un an şi jumătate. Guvernul va avea un număr de ministere diferit, în funcţie de cine va da premierul.

Duminică, echipele de negociere vor pune la punct ultimele detalii ale înţelegerii privind guvernarea. S-a ajuns deja la un acord pe pachetul social, care va cuprinde majorări de pensii, salarii şi alocaţii, precum şi un procent de 7% investiţii, în bugetul pe anul viitor. Cele mai mari dezbateri au fost, însă, pe ministere, discuţiile fiind întrerupte, vineri, iar sâmbătă ajungându-se la voci ridicate.

Potrivit negocierilor, partidul care are premierul va pierde Ministerul Finanţelor Publice şi SGG-ul, iar PSD va avea, într-o formulă de guvern cu premier PNL, mai multe ministere, respectiv 10, în timp ce PNL va avea 8 ministere şi UDMR rămâne cu cele 3 ministere deţinute şi în prezent. În total, în această formulă, Guvernul va avea 21 de miniştri, înfiinţându-se două noi ministere, IMM şi Turism şi Ministerul Familie.

Cum ar putea arăta Guvernul PNL-PSD-UDMR

În formula cu premier PNL, PSD va avea Ministerul Finanţelor Publice şi Secretariatul General al Guvernului, cu rand de ministru, precum şi Transporturile. Cele trei portofolii vor fi supuse la rândul lor rotaţiei, în 2023, când PSD va prelua funcţia de premier şi le va ceda liberalilor. În Guvernul Ciucă, vor fi doi vicepremieri - Sorin Grindeanu şi Kelemen Hunor, de la celelalte partide:

Ministerele deţinute de PSD:

Finanţe - Adrian Cîciu / Leonardo Badea

Secretariatul General al Guvernului - Mihai Busuioc / Titus Corlăţean

Sănătate - Alexandru Rafila

Apărare - Vasile Dîncu

Agricultură - Adrian Chesnoiu

Muncă - Marius Budăi

Transporturi - Sorin Grindeanu

Economie - Radu Oprea

Cultură - Lucian Romaşcanu

Familie (minister nou)- Gabriela Firea

Ministere deţinute de PNL:

Externe - Bogdan Aurescu/ Rares Bogdan

Interne - Lucian Bode

Educaţie - Sorin Cîmpeanu

Energie - Virgil Popescu

Justiţie - Alina Gorghiu/ Cătălin Predoiu

IMM şi Turism (minister nou) - Florin Roman/ Robert Sighiartău

Digitalizare - Raluca Turcan

Fonduri europene - Cristian Buşoi/Marcel Boloș

Ministerele deţinute de UDMR:

Ministerul Dezvoltării - Cseke Attila

Ministerul Mediului - Tanczos Barna

Ministerul Sportului - Eduard Novak

Structura noului Guvern, cu primul premier din rotaţie, va fi validată de conducerile celor două partide, PNL şi PSD, care vor avea şedinţe luni, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni.

PNL, PSD şi UDMR au decis că de la 1 ianuarie va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10% şi va fi acordată cea de-a 13 indemnizaţie pentru persoanele cu handicap. De asemenea, persoanele cu pensie peste 4.000 de lei nu vor mai fi scutite de la plata CASS. Alocaţiile pentru copiii între o zi şi doi ani vor fi de 600 de lei, iar pentru cei mai mari de doi ani alocaţia va creşte la 243 de lei. Salariul minim va creşte la 2.550 lei.

Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să fie desfiinţată până la 31 martie 2022 şi înlocuită de o altă structură, a anunţat premierul PNL, Nicolae Ciucă, după negocierile de sâmbătă.

loading...