S-a aflat ce simte o persoană în ultimile clipe ale vieții și cum pot ajuta cei dragi la trecerea de dincolo

Postat la: 18.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

S-a aflat ce simte o persoană în ultimile clipe ale vieții și cum pot ajuta cei dragi la trecerea de dincolo

Ce simte o persoană care este pe moarte. Experiența morții iminente este o călătorie complexă și profund personală, care variază de la o persoană la alta. Deși este dificil de generalizat, există aspecte emoționale, fizice și existențiale comune cu care se poate confrunta muribundul.

Din punct de vedere fizic, muribundul poate experimenta o serie de senzații. Pe măsură ce organismul se oprește, se poate observa o scădere treptată a nivelului de energie, ceea ce duce la oboseală și slăbiciune. Durerea poate fi un aspect important, natura și intensitatea acesteia variind în funcție de boala de bază. Unii oameni pot experimenta disconfort, în timp ce alții pot găsi ușurare prin îngrijiri paliative.

Din punct de vedere emoțional, muribunzii se luptă adesea cu o multitudine de sentimente. Frica este o emoție frecventă care apare din cauza incertitudinii cu privire la ceea ce se află dincolo de moarte și a preocupărilor legate de impactul asupra celor dragi. Pot exista, de asemenea, sentimente de tristețe sau de durere nu numai în legătură cu propria mortalitate, ci și cu iminenta separare de familie și prieteni. Acceptarea poate juca, de asemenea, un rol, unele persoane găsind o oarecare pace și rezolvare atunci când se confruntă cu moartea lor iminentă.

Din punct de vedere existențial, muribundul se poate angaja într-o reflecție profundă asupra sensului și scopului vieții. Pe măsură ce reflectă asupra experiențelor, relațiilor și realizărilor lor, ei pot experimenta nostalgie și recunoștință. Unii oameni găsesc alinare în credințe spirituale sau religioase, căutând consolare în perspectiva unei vieți de apoi sau a întâlnirii cu cei dragi decedați. Procesul de moarte poate fi însoțit de o serie de schimbări cognitive și perceptuale. Unii oameni raportează vise vii sau halucinații, în timp ce alții pot experimenta o conștientizare sporită a mediului înconjurător.

Conceptul de timp poate deveni distorsionat, cu momente care se întind sau se contractă pe măsură ce conștiința își continuă călătoria unică spre un sfârșit inevitabil. Factorii sociali și culturali influențează, de asemenea, experiența morții. Prezența celor dragi care oferă sprijin, calitatea îngrijirii la sfârșitul vieții și contextul cultural în care se află individul joacă un rol important în modelarea stării emoționale și fizice a muribundului. Este important de remarcat faptul că aceste experiențe sunt subiective și pot varia foarte mult. Înțelegerea și respectarea individualității experienței muribunde este esențială pentru a oferi îngrijire și sprijin plin de compasiune în această perioadă dificilă.

loading...
PUTETI CITI SI...