Rusia a înconjurat estul Ucrainei cu 90.000 de soldați si vrea sa rupă tara-n doua!

Postat la: 25.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Rusia a înconjurat estul Ucrainei cu 90.000 de soldați si vrea sa rupă tara-n doua!

Crește îngrijorarea cu privire la un nou posibil război între Ucraina și Rusia. Masarea celor 90.000 soldați la granița cu Ucraina neliniștește apele nu doar la Kiev, ci și în Europa sau SUA. De cealaltă parte, la Mosova, oficialii resping informațiile cu privire la o posibilă invazie, ipoteză pe care o consideră drept o acuzație isterică.

Lukas Trakimavičius, expert la Centrul de excelență pentru securitate energetică NATO, distribuie pe contul său de socialzare o fotografie care arată modul în care Rusia a înconjurat Ucraina în zona de est. „Hartă interesantă care ilustrează actuala construcție militară a Rusiei lângă Ucraina", a ținut să puncteze Lukas Trakimavičius.

Oficialii americani au dezvăluit aliaților europeni informații și hărți care demonstrează mobilizarea militară impresionantă a Rusiei de la granița cu Ucraina, mobilizare ce ar permite o invazie, dacă președintele Vladimir Putin ar da ordinul, scrie Bloomberg. Informațiile au fost transmise mai multor parteneri din NATO săptămâna trecută, pentru a susține temerile Washingtonului privind un posibil pas ofensiv al Moscovei ce ar putea avea loc la începutul anului viitor, au spus mai multe surse pentru agenția de știri. Analiștii prevăd un scenariu în care trupele ruse ar putea intra în Ucraina prin Crimeea, dar și prin Belarus sau prin alte puncte de graniță, cu 100 de batalioane, însumând în jur de 100.000 de militari, pregătiți pentru o operațiune de durată, care acoperă un teritoriu extins.

Două dintre sursele Bloomberg au precizat că jumătate dintre acești militari sunt deja pe poziții și că o eventuală invazie ar putea fi susținută de forțele aeriene. Aceleași surse au mai spus că Moscova a chemat zeci de mii de rezerviști, la o scară fără precedent în perioada post-sovietică. Rolul rezerviștilor într-o astfel de operațiune, au explicat specialiștii, ar fi să securizeze teritoriul într-o fază ulterioară, după ce batalioanele tactice au deschis drumul. Vladimir Putin consideră că Ucraina este parte a Rusiei și consideră inacceptabile aspirațiile Kievului spre Occident și mai ales spre un parteneriat sau eventual o aderare la NATO.

În vreme ce a subliniat că nu își dorește un conflict, Putin a spus săptămâna trecută că scopul lui este de a ține SUA și pe aliații lor în tensiune astfel încât acestora să nu le treacă prin cap să genereze un conflict la graniță. Președintele a criticat totodată Washingtonul și pe ceilalți aliați occidentali pentru că și-au extins infrastructura militară în Ucraina și pentru că și-au intensificat misiunile navale și aeriene în Marea Neagră și în general aproape de granița Rusiei.

Rusia se pregătește pentru un atac până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, a declarat șeful agenției de informații pentru apărare a Ucrainei pentru Military Times. Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie și atacuri cu blindaje urmate de atacuri aeriene în est, asalturi amfibii în Odesa și Mariupul și o incursiune mai mică prin Belarus, Ucraina, Brig. Exercițiul militar la scară largă Zapad 21 din Rusia de la începutul acestui an a dovedit, de exemplu, că pot desfășura peste 3.500 de trupe aeropurtate și de operațiuni speciale deodată, a spus el.

Atacul pe care îl pregătește Rusia, a spus Budanov, ar fi mult mai devastator decât orice s-a văzut până acum în conflictul care a început în 2014, care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de ucraineni. Vorbind vineri cu Washington Post, noul ministru al Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat că nu este clar dacă președintele rus Vladimir Putin a decis încă să atace.

Dar Rusia își construiește capacitatea de a face acest lucru, a declarat Budanov pentru Military Times, crescând nivelul trupelor și sistemele de arme în Crimeea ocupată și sistemele de punere în scenă precum sistemele de rachete balistice cu rază scurtă Iskandar și alte arme în alte locuri în apropierea graniței. Și a batjocorit sugestiile potrivit cărora condițiile meteorologice brutale din acea perioadă a anului i-ar descuraja pe ruși să atace.

„Nu este nicio problemă pentru noi și ruși", a spus Budanov despre lupta pe vremea rece. Orice astfel de atac, însă, ar urma mai întâi unei serii de operațiuni psihologice aflate în desfășurare, menite să destabilizeze Ucraina și să-i submineze capacitatea de a lupta, a spus Budanov, vorbind prin intermediul unui interpret. „Ei vor să stimuleze tulburările, prin proteste și întâlniri, care arată că oamenii sunt împotriva guvernului", a spus el.

loading...
PUTETI CITI SI...