Rusia a minat infrastructura subacvatică critică a UE din Marea Nordului. Ne pot lasa oricand fără gaze, internet sau curent!

Postat la: 01.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Rusia a minat infrastructura subacvatică critică a UE din Marea Nordului. Ne pot lasa oricand fără gaze, internet sau curent!

Rusia ar fi putut mina infrastructura subacvatică critică din Marea Nordului. Alianța Nord-Atlantică își justifică îngrijorarea prin informațiile primite de la companiile care operează platforme-cheie de petrol și gaze, conducte, cabluri electrice și de telecomunicații, notează publicația britanică The Times.

Potrivit datelor preliminare, rușii folosesc nave pentru intențiile lor criminale, deoarece imaginile prin satelit nu permit monitorizarea fundului mării. Occidentul avertizează că principalele ținte ale regimului de la Kremlin ar putea fi cablurile electrice și telefonice, precum și conductele de petrol și gaze.

Thomas De Spiegeleire, un reprezentant al unității belgiene de securitate maritimă, a declarat că spionajul este mai dificil de detectat în prezent, deoarece înainte erau folosite în acest scop nave de cercetare sau nave de război, dar acum chiar și navele civile pot fi implicate în recunoaștere.

În același timp, serviciile de securitate belgiene au menționat că nu au fost găsite dovezi ale minării cablurilor în apele teritoriale ale Belgiei sau ale Țărilor de Jos din Marea Nordului. Cu toate acestea, la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, pe unul dintre cablurile britanice au fost găsite explozibili.

În același timp, Federația Rusă a fost implicată în activități similare chiar înainte de izbucnirea războiului. În special, în ultimii zece ani, mai mult de 160 de nave rusești nemilitare au comis 945 de acte suspecte. Cel puțin 749 din cele 945 de manevre suspecte au avut loc pe o rază de un kilometru de conductele din Marea Nordului. Alte 72 de acțiuni suspecte au avut loc în apropierea cablurilor de electricitate, iar restul de 124 au fost în zone în care sunt instalate cabluri de telecomunicații.

"Navele rusești sunt deja suspecte chiar dacă urmează un mod de navigație complet normal. Acest lucru se datorează faptului că fiecare navă rusă, chiar dacă lucrează pentru o companie privată, lucrează totuși pentru stat. Anomaliile în navigație nu sunt neapărat suspecte. Dar sunt suspecte dacă se întâmplă peste conducte și cabluri", a explicat De Spiegeleire.

Germania crede că gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2 au fost aruncate în aer de la distanță de un dispozitiv lansat de pe o navă. Principalul suspect este Rusia. Rusia însăși, așa cum era de așteptat, a acuzat Occidentul și Ucraina.

Anterior, șeful Conferinței de Securitate de la München, Christoph Heusgen, care a fost timp de mulți ani consilier pe probleme de politică externă al fostului cancelar german Angela Merkel, a declarat că cea mai mare greșeală a ultimului său guvern a fost gazoductul Nord Stream 2.

Alianța militară NATO lucrează la punerea în aplicare a tehnologiei de detectare în timp real a activităților suspecte în jurul infrastructurii critice subacvatice. Este vorba despre drone subacvatice și inteligență artificială, pe care Alianța le testează în prezent în cadrul unor exerciții speciale.

loading...
PUTETI CITI SI...