Rușii anunță că știu că România începe furnizarea pe scară largă de armament și muniție pentru Ucraina
Postat la: 15.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Luni, în regiunea Odesa a fost deschis sectorul de cale ferată Berezino (stație ucraineană) - Basarabeasca (stație moldovenească), cu ocolirea Transnistriei, au informat mass-media de la Chișinău. Se remarcă că circulația trenurilor de marfă poate începe imediat după întâlnirea reprezentanților societății "Ukrzalizniția" cu lucrătorii feroviari din România și Republica Moldova.
Liderul Partidului Social-Democrat al Republicii Moldova, Victor Șelin, a spus, pentru "Nezavisimaia Gazeta", că în acest fel România obține posibilitatea să trimită arme Ucrainei prin teritoriul Republicii Moldova. După cum a explicat politicianul moldovean, încă din perioada sovietică porturile românești Galați și Brăila sunt legate cu Republica Moldova de o cale ferată cu ecartament larg, ca în Ucraina și Republica Moldova. După cum a afirmat Șelin, de acolo și va veni ajutorul militar al NATO și SUA pentru Kiev, anunță oficiosul rus Nezavisimaia Gazeta preluat de Rador. Tronsonul părăsit de cale ferată cu o lungime de 23 de kilometri dintre Republica Moldova și regiunea Odesa a fost refăcut în 2022.
Luni acesta a fost deschis după convorbirile reprezenatnților căilor ferate din Ucraina, Republica Moldova și România. El este pentru Ucraina o legătură rapidă cu portul Reni de la Dunăre, care are ieșire la Marea Neagră. Mai mult decât atât, pe vreme de război aceasta este singura posibilitate de a lega infrastructura feroviară din sudul regiunii Odessa, de la Izmail la Belgorod-Dneprovski cu celelalte drumuri ale Ucrainei prin tranzit prin Republica Moldova, se spune în comunicatul de presă. În material se arată, de asemnea, că sectorul de cale ferată permite prelungirea traseului trenului Kiev-Chișinău până la Izmail (Ucraina) prin Basarabeasca (Republica Moldova) și Arțiz (Ucraina) și reluarea legăturii, întreruptă din cauza acțiunilor de luptă, cu sudul regiunii Odesa.
Liderul social-democraților moldoveni, Victor Șelin, a remarcat pentru "Nezavisimaia Gazeta" că deschiderea acestui mic tronson de cale ferată între stația ucraineană din regiunea Odesa și nodul feroviar moldovenesc care se învecinează cu acesta va permite livrarea în Ucraina de încărcături militare din România. Politicianul moldovean a arătat că încă în perioada URSS-ului de la porturile românești Galați și Brăila a fost construită o cale ferată cu ecartament larg (ca în Republica Moldova și Ucraina). Pe restul teritoriului României funcționau căi ferate cu ecartament îngust, ca în Europa. "Atunci ecartamentul larg a fost pus în România pentru a proteja URSS-ul (în caz de necesitate) pe teritoriul românesc. Acum ea este necesară NATO și Statelor Unite pentru livrări de arme și militari în Ucraina. Dar acest lucru se poate întâmpla numai cu încuviințarea Chișinăului, deoarece drumul direct din România în regiunile Odesa, Nikolaev și Herson merge astăzi prin Republica Moldova . Dar din România prin Republica Moldova se poate ajunge și în alte regiuni ale Ucrainei - Moghilev - Podolsk, Kiev, Cernigov, Lvov", a explicat Victor Șelin.
Reamintim faptul că anterior prin teritoriul Republicii Moldova din România se transporta în Ucraina combustibil pentru tehnica militară. Dar aceste livrări au încetat după ce militarii ruși au bombardat podul feroviar din localitatea Zatoka, nu departe de Odesa. Acesta era singrul drum terestru care unește Odesa de Uniunea Europeană. Pus în funcțiune luni, tronsonul feroviar Berezino-Basarabeasca restabilește lgătura dintre Ucraina și UE cu ajutorul tranzitului moldovenesc.
Informația referitoare la deschiderea micului dar importantului tronson de cale ferată pentru Forțele Armate ale Uctainei, care leagă o stație de cale ferată moldovenească de una ucraineană s-a pierdut pe fondul protestelor de la Chișinău. Deși și acestea sunt legate de tema militară. Cetățenii protestatari ai Republicii Moldova cer guvernului lor să plătească chitanțele pentru căldura, gazul și energia folosite - consumatorii au posibilitatea să o facă. În favoarea acestei cereri au semnat 700 de mii de persoane. Dar alături de cererile cu caracter social se fac auzite și apeluri făcute la adresa puterii din republică de a nu implica republica în conflictul militar din Ucraina. Moldovenii îi compătimesc pe vecinii lor și sunt gata să-i ajute, dar nu cu arme. "Acesta nu este conflictul nostru", afirmă locuitorii Republicii Moldova. Ultimul sondaj de opinie demonstrează faptul că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova se tem de acțiunile militare. Însă ei nu sunt asculați.
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, după protestul de duminică desfășurat sub lozinca "Mișcarea pentru popor", a calificat acțiunea drept "o nouă încercare de a destabiliza țara". Grosu susține că obiectivul protestelor organizate la Chișinău poate fi, de fapt, răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău, "care va pune Republica Moldova la dispoziția Rusiei", ca "Moscova să poată folosi Chișinăul în conflictul pe care ea l-a declanșat în Ucraina", transmite moldova1.md .
"Astăzi am fost martori la o nouă încercare de destabilizare a situației din țară de către unele partide politice și grupări criminale legate de acestea, care, profitând de necazurile poporului, au organizat o demonstrație cu numeroase încălcări în centrul capitalei... Toți cei care participă la aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice și grupări criminale, precum și toți cei care îi protejează - trebuie trași la răspundere", a scris Igor Grosu pe pagina sa de pe rețelele de socializare.
Între timp, Guvernul Republicii Moldova a reacționat la acțiunea de protest în felul următor: "Guvernul nu comentează acțiunea de protest organizată. Acesta este un drept democratic al cetățenilor, care trebuie să se realizeze cu respectul față de legea adunărilor", a declarat secretarul de presă al prim-ministrului, Daniel Vodă. În același timp, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, a confirmat ipoteza Casei Albe că "Rusia urmărește obiectivul de a slăbi Guvernul moldovean.", se arată într-un mesaj publicat pe site-ul ambasadei.
"După cum a comunicat astăzi Casa Albă, Statele Unite consideră că Rusia urmărește posibilitatea de a slăbi guvernul moldovenesc, posibil cu scopul potențial de a vedea o administrație mai prietenoasă cu Rusia la Chișinău. În urmă cu doar câteva săptămâni, președintele Maia Sandu a împărtășit îngrijorări similare cu privire la încercările Rusiei de a destabiliza Moldova. În calitate de ambasador al Americii în Republica Moldova, știu că pentru mulți locuitori ai Republicii Moldova care au observat pe parcursul deceniilor dovezi ale influenței dăunătoare a Rusiei, aceasta este o informație îngrijorătoare, dar nu neapărat neașteptată", a spus ambasadorul.
Cu o zi înainte, coordonatorul Comunicațiilor Strategice al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, declarase la un briefing: "Nu vedem niciun pericol militar imediat pentru Moldova... Rusia vrea să slăbească puterea din Moldova, să vadă mai mulți politicieni pro-ruși la Chișinău. Dar suntem încrezători în capacitatea Moldovei de a răspunde la aceste provocări." Potrivit afirmațiilor sale, datele de care dispun SUA indică faptul că Rusia va încerca să acționeze în Republica Moldova prin intermediul politicienilor locali pro-ruși care au legături cu serviciile speciale rusești. De asemenea, pot fi organizate "training"-uri pentru participanții la proteste, a sugerat Kirby.
El a comunicat că pe viitor SUA intenționează să facă schimb de informații cu Chișinăul pentru investigarea ulterioară și prevenirea riscurilor și a provocărilor. "Mai mult decât atât, SUA intenționează să continue să facă cunoscute numele politicienilor și actorilor locali care au legătură cu Rusia, așa cum a fost în toamnă, când au fost impuse sancțiuni împotriva lui Ilan Șor (politician moldovean al cărui partid organizează proteste în capitala Republicii Moldova - n. "Nezavisimaia Gazeta"), a spus Kirby.
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat: "Au fost confirmate informațiile referitoare la implicarea unor grupări din Federația Rusă (la proteste - n. "Nezavisimaia Gazeta"), inclusiv agentul nostru sub acoperire, care a contactat o persoană din Moscova, trimisă la Chișinău pentru a efectua pregătirea necesară. După înregistrările video s-a stabilit că au fost introduse zece grupuri a câte 5-10 persoane fiecare. Au fost identificate 25 de persoane, dintre care șapte au fost reținute." Aceste informații au ridicat o serie de întrebări din partea presei locale.
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă ...
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de c ...
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani ...
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta ...
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada ...
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, români ...
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește străm ...
-
Beneficiile promovării școlilor profesionale pentru formarea unor muncitori profesioniști
Într-o economie globalizată, care se confruntă cu schimbări rapide și nevoi tot mai diversificate, școlile profesionale ...
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung obser ...
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizato ...
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o ...
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătes ...
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi ...
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri d ...
-
Cât de grav este virusul HMPV, care a ajuns și în România, și cum ne putem feri de el? În prezent nu există vaccinuri pentru el
Virusul hMPV, (Human Metapneumovirus) este un virus ARN. Mai exact, face parte din familia Paramyxoviridae, genul Metapn ...
-
O ipoteza controversată: capul Sfinxului din Egipt ar fi fost locul de aterizare și decolare a unui OZN
Originea Sfinxului continuă să fie un subiect intens dezbătut, iar data construcției, autorii și scopul său real rămân p ...
-
Un pahar de lapte pe zi reduce riscul de cancer intestinal cu aproape 20%
Într-o lume în care vegetarianismul devine o modă aproape impusă cu forța, oamenii de știință vin cu vești uriașe despre ...
-
Studiu: Cafeaua de dimineață reduce riscul de deces cauzat de bolile cardiovasculare
Un nou studiu a constatat că persoanele care beau cafea dimineața au un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiov ...
-
Cum au fost folosite ca spioni de către agențiile de informații animalele și animalele false
CIA și alte agenții de informații au folosit animale, precum porumbei, pisici, balene și pești pisică robotizați, ca spi ...
-
Șocante și îngrozitoare - 44 de statistici din 2024 care sunt aproape prea nebunești pentru a fi crezute
Autorul american Michael Snyder rezumă statisticile din 2024 care sunt șocante. De la mărimea datoriei naționale a Ameri ...
-
Marea Aliniere începe în 21 ianuarie si se incheie pe 28 februarie când șapte planete se vor vedea pe cerul noptii
În seara zilei de 28 februarie 2025, toate celelalte șapte planete din sistemul solar vor apărea pe cerul nopții în acel ...
-
Elon Musk îl ia la woke pe Justin Trudeau: "Fată, nu mai are importanță ceea ce spui!"
Miliardarul Elon Musk, unul dintre apropiații lui Donald Trump, i s-a adresat premierului canadian demisionar Justin Tru ...
-
Ce spune un medic cunoscut despre metapneumovirusul care a creat panică în ultimele zile. Cât de grav este și cum ne tratăm
Într-o postare recentă pe Facebook, medicul specialist Mihai Craiu clarifică situația virusului care a atras atenția în ...
-
Provocările tehnice ale jocurilor de noroc online
Știi momentul acela când stai pe canapea și n-ai chef de nimic altceva decât să deschizi laptopul sau telefonul și să-ți ...
-
SUA deschide o anchetă asupra a 2,6 milioane de vehicule Tesla, din cauza funcţiei de conducere la distanţă
Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a anunţat marţi deschiderea unei investigaţii ...
-
Numărul imigranților români în Spania a scăzut cu 30% într-un deceniu: „Nu mai este paradisul muncii, cum era cândva"
Comunitatea românească din Spania, cândva cea mai mare comunitate străină din țară, este în scădere semnificativă. Potri ...
-
CNN: De ce este atât de interesat Trump de cea mai mare insulă din lume
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni, având o poziţie strategică şi resurs ...
-
România a ajuns la populația de acum 60 de ani! Care sunt cauzele scăderii populației într-un ritm accelerat
În ultimii zece ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației rezidente, ajungând de la aproximativ 19 ...
-
Au fost declasificate documente CIA despre "Experimentul Gateway". Informații tulburătoare despre reîncarnare și mijloace folosite pentru alterarea minții
Documente declasificate arată că, de-a lungul celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea, CIA a avut unele idei „int ...