România e pe harta țărilor unde PIB va bubui: Europa Centrală și de Est devin puncte de interes pentru investitori

Postat la: 16.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

România e pe harta țărilor unde PIB va bubui: Europa Centrală și de Est devin puncte de interes pentru investitori

Europa Centrală şi de Est (CEE) devine o zonă tot mai relevantă pentru expansiunea internaţională a afacerilor, având în vedere perspectivele economice favorabile, se arată într-o analiză realizată de iBanFirst, referitoare la provocările companiilor din această regiune.

FMI prognozează o creştere a PIB-ului de 2,8% pentru România şi de 3,1% pentru Europa emergentă, depăşind ritmul de creştere de 1,7% anticipat pentru economiile avansate. Companiile originare din CEE, care s-au extins la nivel global, au acum oportunitatea de a deveni mentori pentru tinerii antreprenori. Cea de-a treia ediţie a CEE Business Summit, care a avut loc în aprilie, a dezbătut strategiile de globalizare ale companiilor regionale.

Astfel, una dintre provocările menţionate vizează imaginea negativă a brandurilor regionale, în condiţiile în care în multe cazuri, brandurile din regiune sunt asociate cu o calitate scăzută şi riscuri crescute, percepţie generată de preţurile accesibile. Prin adoptarea unei strategii de promovare a produselor de înaltă calitate, companiile pot combate aceste stereotipuri, îşi pot îmbunătăţi reputaţia la nivel global şi consolida oportunităţile de extindere internaţională, menţionează autorii analizei.

Lichiditatea joacă un rol esenţial în supravieţuirea şi dezvoltarea afacerilor, întrucât capitalul este adesea expus riscurilor semnificative. Obţinerea finanţării reprezintă o provocare constantă pentru multe companii. Deşi există variante oferite de angel investors, fonduri de capital de risc şi fonduri de capital privat, pentru a accesa aceste finanţări, companiile trebuie să dezvolte propuneri de afaceri bine fundamentate şi să demonstreze capacitatea de a gestiona contextul financiar internaţional.

Cea de-a treia provocare vizează recrutarea şi retenţia talentelor. Pe măsură ce companiile îşi extind operaţiunile pe noi pieţe, devine esenţial să găsească şi să reţină talentele adecvate care să susţină această creştere. Procesul implică nu doar recrutarea experţilor locali, care înţeleg specificul pieţei, ci şi coordonarea eficientă a unei forţe de muncă diverse din ţări diferite. În acest context, este nevoie de o strategie de management flexibilă care permite adaptarea rapidă la dinamica pieţelor locale şi la nevoile specifice ale fiecărei regiuni, conform analizei citate.

În ceea ce priveşte atragerea clienţilor, acest proces necesită o înţelegere profundă a comportamentului şi preferinţelor consumatorilor locali, precum şi adaptarea strategiilor de marketing şi a ofertelor de produse pentru a satisface nevoile specifice ale fiecărei pieţe. În acest fel, produsele şi serviciile devin relevante din punct de vedere cultural şi accesibile din punct de vedere lingvistic pentru consumatori.

Nu în ultimul rând, companiile din CEE se confruntă cu managementul financiar şi al riscului valutar, consideră analiştii. Gestionarea optimă a resurselor financiare este esenţială pentru companii, având în vedere impactul semnificativ pe care fluctuaţiile cursurilor de schimb îl pot avea asupra profitabilităţii şi fluxului de numerar. Adoptarea soluţiilor fintech a simplificat anumite procese, contribuind la o mai bună adaptabilitate la volatilitatea de pe pieţele valutare. Cu toate acestea, complexitatea pieţei financiare internaţionale continuă să reprezinte o provocare majoră.

loading...
PUTETI CITI SI...