România e în centrul dezbaterilor de la Bruxelles despre cerealele ucrainene. Comisarul european, criticat de europarlamentari români

Postat la: 11.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

România e în centrul dezbaterilor de la Bruxelles despre cerealele ucrainene. Comisarul european, criticat de europarlamentari români

Eurodeputaţii au ridicat în Parlamentul European problemele create de afluxurile de cereale din Ucraina şi au cerut noi măsuri din partea Comisiei Europene, mai mulţi europarlamentari români criticând reacţia lentă a comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechovski, în timp ce compatrioţii săi polonezi i-au luat apărarea.

"Lanţurile logistice tradiţionale sunt întrerupte de război. Sunt milioane de tone care trebuie să treacă prin statele vecine din UE. Mari volume au fost comercializate în ţările membre vecine şi au fost destabilizate pieţele locale. Ucraina a exportat 48 de milioane de tone de cereale, din care jumătate în UE", a spus comisarul european pentru dezvoltare rurală, Janusz Wojciechovski, în timpul unei dezbateri în plenul PE la Strasbourg.

Din această cantitate de cereale exportată de Ucraina, 2,5 milioane de tone au ajuns în România, a spus el.

"Aceste cantităţi importante au provocat dificultăţi pentru agricultorii din aceste ţări, care nu au mai putut să-şi vândă propriile cereale", a spus Wojciechovski.

În acelaşi timp, el a dat România drept exemplu pentru faptul că a asigurat tranzitarea prin coridoarele de solidaritate a 6,5 milioane de tone de cereale din Ucraina.

Janusz Wojciechovski a dat asigurări că executivul UE va lucra cu statele membre pentru a facilita tranzitul de cereale din Ucraina prin coridoarele de solidaritate.

"Trebuie să nu uităm că Ucraina luptă şi pentru libertatea noastră şi apără şi valorile şi securitatea noastră", a pledat el în finalul intervenţiei sale.

Norbert Lins, din grupul PPE, a afirmat şi el că este necesară consolidarea coridoarelor de solidaritate.

"Cerealele ucrainene trebuie cumpărate, trebuie să fie un task-force care să se ocupe de această problemă", a mai afirmat el.

Eurodeputatul Dacian Cioloş, din grupul Renew, a reamintit în intervenţia sa că românii au primit refugiaţii din Ucraina cu braţele deschise, iar România şi-a pus la dispoziţie porturile pentru exporturile de cereale.

"Problema cu care aceştia se confruntă este una europeană. Măsurile anunţate de CE sunt bune, dar sunt insuficiente. E nevoie de culoarele de solidaritate şi după 5 iunie şi să dejucăm şantajul Rusiei. E nevoie de acţiune rapidă, cu atât mai mult cu cât acest subiect e folosit de partidele extremiste care cântă partitura Rusiei", a spus Dacian Cioloş în plenul PE.

Herbert Dorfmann, din grupul PPE, a spus că problemele pe care le au ţările vecine cu Ucraina din cauza afluxului de cereale ucrainene sunt previzibile. În acelaşi timp, el a criticat reacţia CE la măsurile unilaterale impuse de patru dintre ţările vecine Ucrainei.

"Ţara cea mai afectată este România, însă România nu a interzis importurile. Ce veţi face mâine când Germania, Franţa sau Belgia vor introduce interdicţie, veţi legaliza şi asta?", a întrebat el.

Juozas Olekas, din grupul S&D, a spus că Rusia a lansat o agresiune neprovocată împotriva Ucrainei şi că statele UE au făcut tot ce au putut pentru a putea ajuta Ucraina. "E păcat că din cauza încercării unora de a face profit cu orice preţ s-a creat această situaţie", a opinat eurodeputatul.

"E nevoie de o cooperare foarte bună pentru a opri speculaţiile şi a ne asigura că toate cerealele ucrainene care tranzitează UE nu vor rămâne aici", a pledat la rândul său Vlad-Marius Botoş, din grupul Renew.

Eurodeputatul PPE Daniel Buda a reiterat că nu vrea să pună sub semnul întrebării necesitatea sprijinului pentru agricultorii din Ucraina, dar a subliniat că există "cantităţi însemnate de cereale din Ucraina" care "au rămas în România".

"CE şi statele membre trebuie să înţeleagă că este nevoie de mai multe vapoare, camioane şi vagoane de tren pentru aceste transporturi de cereale", a spus el referindu-se la capacităţile de transport. De asemenea, el a pledat pentru soluţia ca aceste cantităţi de cereale din Ucraina să intre direct în gestionarea Comisiei Europene.

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, din grupul PPE, a afirmat că toate statele UE vor să ajute Ucraina, dar a subliniat că ţările membre nu trebuie afectate de acest lucru.

"În poziţia dvs. de comisar pentru agricultură, trebuie să vă asiguraţi că tranzitul cerealelor acolo unde este nevoie este organizat cum trebuie. Trebuie să puneţi în funcţiune şi să faceţi să funcţioneze acest mecanism. Peste două-trei luni de zile va veni noua recoltă. Cerealele ucrainene trebuie să poată părăsi UE şi să ajungă acolo unde este nevoie de ele", i-a transmis el comisarului Janusz Wojciechovski.

Victor Negrescu, din grupul S&D, l-a criticat şi el pe comisarul european pentru agricultură. "Din păcate, dle comisar, nu am auzit nicio soluţie pe termen lung din parte dvs. astăzi", a spus Negrescu în cadrul dezbaterii, invitându-l pe Janusz Wojciechovski să susţină creşterea alocărilor pentru agricultură la revizuirea bugetului european pe termen lung.

La final, comisarul european Janusz Wojciechovski a transmis din nou sincere mulţumiri României pentru rolul său în asigurarea tranzitului prin coridoarele de solidaritate, în condiţiile în care ţara noastră a fost "supraîmpovărată" de această situaţie. El a argumentat prin acest tranzit asigurat de România faptul că aceste coridoare de solidaritate mult criticate au funcţionat în realitate.

loading...
PUTETI CITI SI...