România e amenințată de epidemiile trecutului - Medicii sunt avertizați "să recitească difteria"
Postat la: 12.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
În plină epidemie de rujeolă, iar săptămâna trecută am înregistrat și două cazuri de difterie, o boală eradicată acum 34 de ani. România face, din păcate, un salt uriaș în trecut, iar dacă rata de vaccinare va continua să scadă, ne vom trezi, spun specialiștii, în fața unor boli care acum sute de ani au decimat populația lumii.
Să te îmbolnăvești de difterie în anul 2023 pare de domeniul fantasticului, ceva greu de imaginat. Dar, iată, este posibil. Medicii de familie, infecționiștii și epidemiologii români trag un mare semnal de alarmă: se trezesc la viață virusuri și bacterii de care am uitat și riscăm să murim din cauza unor boli obscure, eradicate aproape în întreaga lume.
Recent, la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș" din Capitală au fost internate două persoane cu difterie cutanată. Este vorba despre doi bărbați de 38 de ani, respectiv 40 de ani, consumatori de droguri și infectați cu HIV. În prezent, doar un singur pacient a mai rămas internat, iar starea de sănătate a acestuia este bună. „Cei doi pacienți erau cu imunitate compromisă. Este și motivul pentru care s-a lipit microbul de ei", a explicat pentru adevarul.ro medicul infecționist Cătălin Apostolescu, managerul Institutului „Matei Balș".
Iar pericolul ca boala să se răspândească rapid este mare, mai spune specialistul. „Partea proastă este că vorbim despre același microb care se instalează ori în gât, ori pe piele. Nu sunt tulpini diferite. Și dacă începe să circule în România, e de prevăzut că vom avea și cazuri de difterie clasică. Acesta este și motivul pentru care DSP-ul a trimis acum două săptămâni o notă către toate spitalele, să fie atenți doctorii să pună mâna să recitească «difteria»", arată Apostolescu. Specialistul vine însă și cu o veste bună. „Riscul există, însă faptul că au trecut de atunci două săptămâni și nu au mai apărut cazuri înseamnă că cei doi pacienți nu au transmis mai departe."
Cât despre ce ne-ar putea aștepta în viitor, medicul infecționist nu este deloc optimist. Acesta a explicat că dacă rata de vaccinare se va menține la acest nivel atât de scăzut sau, mai grav, va scădea în continuare, ținând cont și de faptul că suntem vecini cu Războiul din Ucraina, da, există riscul unei epidemii în următorii ani. „Foarte mulți ucraineni fug din zonele de conflict și ajung la noi în țară. Nu știm nimic despre istoricul medical al acestor oameni, dacă au fost sau nu vaccinați, dacă sunt sau nu purtători de bacil difteric. Să nu uităm că în Ucraina, în ultimi 20-30 de ani, au existat permanent focare de difterie. Ultimele, acum patru, cinci ani, înainte de pandemie, fusese o alertă chiar la granița cu România", mai spune Cătălin Apostolescu.
Și epidemiologul Emilian Popovici este de părere că războiul din Ucraina este un factor extrem care crește riscul răspândirii bolii dincolo de granițele acestei țări. „Aprovizionarea cu apă, cu alimente, cu medicamente, cu vaccinuri bulversează toată societatea și favorizează apariția epidemiilor în general. Într-o țară care se află în război poate apărea orice", a explicat Popovici. În război, spune acesta, nu mai ai niciun control. Prin urmare, autoritățile din România ar trebui să fie foarte atente, căci un transfer de agenți patogeni într-un context de vaccinare scăzută poate genera probleme.
Mai mult decât atât, autoritățile ar trebui să fie atente la anumite semnale care anunță viitoarea epidemie. „Starea epidemică nu se manifestă brusc, din prima, și în forma cea mai gravă. Dacă, de exemplu, vorbim despre o epidemie de hepatită virală, mai întâi apar bolile diareice, care îți arată că ai o problemă la aprovizionarea cu apă potabilă. Dacă nu iei măsuri, atunci următoarea chestie care apare este chiar această epidemie de hepatită. La gripă, mai întâi crește numărul de viroze respiratorii, apoi crește numărul de pneumonii, după aia începe gripa", atenționează epidemiologul. Prin urmare, și o eventuală epidemie de difterie vine înainte cu anumite semnale: „Deja avem două forme localizate de difterie cutanată. Iar semnalul de alarmă e faptul că avem populație nevaccinată. Mie, personal, nu-mi sună bine. Eu spun atât: faptul că nivelul de acoperire vaccinală este scăzut, coroborat cu faptul că avem deja două cazuri, eu zic că avem un semnal de alarmă la pătrat!".
Trebuie acționat, avertizează dr. Popovici. Și repede. Nu mai este timp de pierdut: „Autoritățile trebuie să informeze populația cu privire la programul de imunizare și să-i combată de antivacciniști".
Vaccinarea este singura metodă de luptă împotriva acestei boli. Vorbim despre vaccinarea copiilor, dar și a adulților. Dacă cei mici sunt vaccinați prin Programul Național de Vaccinare și există o schemă clară, adulții se pot imuniza o dată la 10 ani, spun medicii. Dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj a explicat că, din păcate, până acum, la noi în țară nu au fost respectate recomandările OMS privind vaccinarea adultului. De cele mai multe ori, vaccinarea se încheia la 14 ani cu ultimul rapel de difterie, tetanos și tuse convulsivă. „Recomandarea forurilor internaționale este de repetare a acestui rapel din 10 în 10 ani la adulți tocmai pentru a ne proteja. Vaccinul făcut la 14 ani nu ne mai oferă protecție."
Vaccinarea se efectuează de către medicul de familie. Vaccinul, însă, trebuie cumpărat de pacient, din farmacie. „De la 1 decembrie, anumite categorii de pacienții adulți beneficiază de un preț compensat 100% pentru vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa)", a mai spus medicul.
Dr. Costiug recunoaște însă că, deocamdată, nu a avut pacienți care să fi solicitat imunizarea împotriva difteriei. „Au fost în anii trecuți pacienți care s-au imunizat împotriva difteriei pentru că urmau să călătorească în țări cu risc. Însă, pentru că acest vaccin nu se află în regulamentul sanitar internațional, atunci nici cererea nu este foarte mare", a mai explicat medicul.
Autoritățile trebuie să aibă în vedere nu numai vaccinarea copiilor, ci și a adulților pentru a preveni apariția unei epidemii, este de părere și dr. Emilian Popovici. „Din păcate, la noi în țară, nimeni nu discută despre vaccinarea adulților. O să vedeți că dintre persoanele de 24 de ani aproape niciuna nu și-a făcut un rapel pentru difterie sau tetanos. Oamenii nici nu știu că trebuie să se imunizeze."
Difteria este o boală infecțioasă acută și transmisibilă aerogen. Bacteria poate pătrunde în organism pe două căi: oral și cutanat. „În ambele cazuri, incubația este de scurtă durată, până într-o săptămână. Toxina este secretată de către microb. Indiferent unde se înmulțește acesta, în gât sau pe piele. Este adevărat, difteria tipică are ca poartă de intrare amigdalele. Dar poate să existe și o cale de intrare cutanată, printr-o leziune care se infectează cu bacil difteric", a mai explicat medicul infecționist. În acest caz, pe piele, în zona afectată, se vor observa ulcerații acoperite de niște false membrane. „Vorbim de coji foarte groase, seamănă cu șoriciul de porc și sunt de culoare gălbuie", a mai explicat dr. Apostolescu.
Difteria cutanată este la fel de gravă ca și cea clasică, tipică, mai spune medicul. „Pentru că toxina se eliberează în tot organismul. Poate afecta inima, iar atunci pacientul ajunge la insuficiență cardiacă, poate afecta creierul și sistemul nervos ducând la diverse paralizii. Singura diferență: cei cu difterie cutanată nu fac complicațiile respiratorii ale difteriei"
Tratamentul este cu antibiotice. „Vorbim despre eritromicină. Cât despre șansele de vindecare... depinde de stadiul în care se află boala. Depinde câtă toxină a fost eliberată", a mai spus dr. Cătălin Apostolescu.
Cât despre complicațiile difteriei, „acestea pot conduce la deces în aproximativ 5%-10% dintre cazuri, rata de mortalitate fiind mult mai mare în cazul copiilor", a declarat medicul epidemiolog Emilian Popovici. „Toxina eliberată de bacterie poate ataca și alte organe, predispuse fiind rinichii, inima și sistemul nervos. Astfel, printre cele mai periculoase complicații ale difteriei se numără miocardita, nevrita, insuficiența cardiacă respiratorie, hipertensiunea arterială, paralizia, deteriorarea rinichilor care nu-și mai pot îndeplini funcțiile."
Ultimul caz de difterie a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național.
-
O femeie s-a dezbrăcat și a vrut să-l fure pe pruncul Iisus de la Vatican VIDEO
O activistă ucraineană Femen a încercat să fure Pruncul din scena Nașterii Domnului de la Vatican. Tânăra în vârstă de 2 ...
-
Părintele fondator al AI avertizează: Tehnologia ar putea duce la dispariția oamenilor în 10 ani
Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „părintele fondator al AI", avertizează că inteligența artificială ar putea duce ...
-
Sindromul Havana: explicațiile CIA dezamăgesc, iar Senatul SUA reacționează dur
Un raport bipartizan al Comisiei de informaţii a Senatului SUA, publicat vineri, a criticat răspunsul CIA la aşa-numitul ...
-
O nouă pandemie ar fi dezastru: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient
Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul ...
-
Care este viteza reală a gândului uman. Suntem cu adevarat mai rapizi in prelucrarea informatiei fata de un computer?
Cercetătorii de la Universitatea Caltech au descoperit că viteza gândului uman este semnificativ mai mică decât s-a crez ...
-
Baba Vanga și Nostradamus fac aceeași predicție înfricoșătoare pentru 2025: Vine sfârșitul pentru Europa și apare "o nouă putere mondială"
Celebrii clarvăzători Baba Vanga și Nostradamus au făcut aceeași previziune înfricoșătoare pentru 2025, care spune că Eu ...
-
Criza se adâncește: extremismul și recesiunea pregătesc un 2025 periculos pentru Europa
Europa a traversat un an marcat de instabilitate politică, performanțe economice slabe și avertismente privind diminuare ...
-
Medic săltat de ofițerii DGA chiar în ziua de Crăciun: A cerut șpagă de mii de lei pentru o operație
Un medic din Olt, George Adrian Oprea, a fost săltat de ofițerii DGA după ce ar fi cerut șapgă pentru o operație, chiar ...
-
După ce a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare într-o colonie penală, Sharlot le-a cerut scuze lui Kirill și Putin
Cântăreţul rus de muzică pop Eduard Sharlot (26 de ani) a fost condamnat de o instanță din orașul Samara, aflat în sud-v ...
-
Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
Omul de afaceri Victor Roman, fost deputat PSD și actualmente președintele PUSL Vrancea, este bărbatul care a împușcat m ...
-
Se termină cu boieria bugetarilor: De la 1 ianuarie, salariile scad! Guvernul aplică tăieri pentru anumite categorii de salariați
Proiectul noii legi a salarizării în sectorul public este parte a unui set de măsuri de austeritate pe care noul Guvern ...
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi a ...
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ...
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribu ...
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următo ...
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, ...
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milio ...
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). ...
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sânge ...
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un mot ...
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizi ...
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală dist ...
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce ...
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vine ...
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care ...
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mar ...
-
Sprijinul Open Tribe pentru transformarea tinerilor în lideri ai viitorului
Open Tribe își propune să fie o platformă dedicată dezvoltării tinerilor, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar ...
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opin ...
-
S-au prins ca suntem bogați: Eurostat a decretat că regiunea București-Ilfov are cel mai mic risc de sărăcie din UE
În ce regiuni ale UE oamenii sunt cel mai expuși riscului de sărăcie? În 2023, 16,2% din populația UE - sau aproximativ ...