România a pierdut la CEDO - Statul trebuia să despăgubească proprietarii care nu şi-au putut exploata pădurile declarate zone naturale protejate
Postat la: 30.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Statul român trebuie să le plătească despăgubiri unor asociaţii de proprietari forestieri cărora le-a interzis exploatarea pădurilor lor în urma includerii acestora în reţeaua protejată Natura 2000, dar cărora nu le-a acordat ulterior ajutoarele compensatorii datorate, se arată într-o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), conform unui comunicat publicat marţi pe site-ul instituţiei.
În hotărârea CEDO, judecătorii constată că România a încălcat articolul 1 (protecţia proprietăţii) al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
Cazul priveşte două asociaţii de proprietari de păduri care au reclamat faptul că nu au obţinut despăgubiri, în pofida unui drept recunoscut de lege, pentru a le fi compensată imposibilitatea de a-şi exploata pădurile din cauza clasificării acestora drept zone naturale protejate în cadrul reţele europene Natura 2000.
Reclamanţii sunt două asociaţii de coproprietari indivizi de păduri montane, Obştea de Pădure Porceni Pleşa (făcând parte din Parcul naţional Defileul Jiului) şi Composesoratul Piciorul Bătrân Banciu din Recea.
Curtea a constatat că, la peste 10 ani de la decizia Comisiei Europene favorabilă acordării de ajutoare de stat persoanelor fizice sau juridice deţinătoare de păduri în interiorul siturilor Natura 2000, proiectul de decizie privind normele metodologice pentru acordarea ajutoarelor compensatorii de stat încă nu a fost publicat şi că celor două asociaţii nu le-au fost făcute niciun fel de plăţi pentru perioadele reclamate de fiecare (anul 2013, respectiv anii 2010-2014).
Deşi erau lovite de interdicţia legală de a-şi exploata pădurile, asociaţiile reclamante au asigurat pe speze proprii, în aceste perioade, întreţinerea lor obligatorie.
Potrivit hotărârii de marţi a Curţii, România este obligată să acorde primei asociaţii reclamante 261.000 de euro ca despăgubiri materiale, 2.000 de euro pentru daune morale şi 1.000 de euro pentru cheltuieli de judecată, iar celei de-a doua asociaţii, 85.393 de euro ca despăgubiri materiale, 10.000 de euro ca daune morale şi 2.680 de euro pentru cheltuieli de judecată.
COMUNICATUL CEDO
Faptele principale
Reclamanții sunt două persoane juridice înregistrate în conformitate cu legislația română, asociații de proprietari de păduri montane cu proprietate comunală, Obștea de Pădure Porceni Pleșa, cu sediul în Pleșa, și Composesoratul Piciorul Bătrân Banciu, cu sediul în Recea.
Prima asociație reclamantă deține titluri de proprietate asupra unei păduri de 3.636,43 ha situate în Pleșa, în Munții Carpați, din care 2.407,43 ha, situate în defileul Jiului și aflate în Parcul Național Defileul Jiului, au fost desemnate în 2005 ca arie naturală protejată.
Cea de-a doua asociație reclamantă deține titluri de proprietate pentru o pădure de 429 ha, situată tot în Carpați, în Recea, din care 258,4 ha și, ulterior, o parcelă mai mare de 358,7 ha, au fost desemnate în 2005 și, respectiv, 2008 ca arii naturale protejate.
Aceste parcele de teren au fost incluse în rețeaua "Natura 2000", care reunește, prin intermediul statelor membre ale Uniunii Europene, situri importante pentru patrimoniul natural, datorită faunei și florei excepționale pe care le conțin.
În conformitate cu dispozițiile aplicabile, proprietarii de suprafețe forestiere clasificate erau responsabili pentru întreținerea pădurilor, dar nu puteau să le folosească în niciun fel. În conformitate cu Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic, aceștia aveau dreptul, ca despăgubire, la plăți compensatorii.
În urma clasificării suprafețelor forestiere care le aparțineau, cele două asociații reclamante au încheiat contracte de întreținere, pe cheltuiala lor, cu direcțiile regionale de silvicultură pentru pădurile respective.
Prima asociație reclamantă a introdus o primă acțiune în instanță, care a avut ca rezultat o hotărâre definitivă a Curții de Apel Craiova, pronunțată la 8 noiembrie 2013, prin care a acordat despăgubirile datorate de stat pentru anul 2012. De asemenea, aceasta a inițiat o procedură administrativă preliminară, în cadrul căreia a fost informată că avea dreptul la o despăgubire pentru anul 2013, al cărei cuantum a fost precizat și care corespundea în mare parte valorii lemnului pe care nu a putut să îl recolteze în 2013.
La 14 mai 2014, prima asociație reclamantă a introdus o acțiune administrativă împotriva Ministerului responsabil cu mediul, în cadrul căreia a solicitat suma care i se cuvenea pentru anul 2013 ca despăgubire pentru clasificarea pădurilor sale. Ministerul s-a opus, motivând că Guvernul nu adoptase încă hotărârea administrativă privind "metodologia" care reglementează procedura de punere în aplicare a dispozițiilor privind compensațiile prevăzute de Legea nr. 46/2008.
Printr-o hotărâre din 5 septembrie 2014, Curtea de Apel Craiova a dat dreptate asociației reclamante, considerând că neadoptarea de către Guvern a hotărârii relevante nu a fost suficientă pentru a justifica refuzul de a acorda compensația solicitată.
Ministerul a formulat recurs pe motive de drept. Printr-o hotărâre definitivă din 3 februarie 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acest recurs și a respins cererea de despăgubire a asociației reclamante.
Cea de-a doua asociație reclamantă a inițiat o procedură administrativă preliminară, în cadrul căreia a fost notificată, la 30 septembrie 2015, că avea dreptul, la o anumită sumă cu titlu de despăgubire, care corespundea, în esență, valorii lemnului care nu fusese exploatat. Printr-o acțiune introdusă la 17 noiembrie 2015, aceasta a solicitat sumele compensatorii care i se datorau pentru anii 2010-2014.
Printr-o hotărâre din 8 decembrie 2017, Curtea de Apel Brașov, confirmând hotărârea pronunțată în primă instanță, a respins cererea pe motiv că, în pofida acordului Comisiei Europene din 19 iulie 2012 de validare a sistemului de compensare, Guvernul nu adoptase încă metodologia de acordare a despăgubirilor.
Decizia Curții
Articolul 1 din Protocolul nr. 1
Curtea a observat că plângerea reclamanților nu se referea la faptul că statul a acționat într-un anumit mod, ci la faptul că nu a acționat, în special prin faptul că nu a adoptat un set de norme metodologice pentru acordarea despăgubirilor la care aveau dreptul.
În speță, nu exista niciun dubiu cu privire la existența unei legături de cauzalitate între întârzierea adoptării legislației, imputabilă statului, și neplata despăgubirilor către asociațiile reclamante pentru faptul că acestea nu au putut să își folosească pădurile, care fuseseră clasificate ca zone protejate Natura 2000. Neadoptarea și nepublicarea de către Guvern a metodologiei necesare pentru acordarea despăgubirilor la care aveau dreptul asociațiile reclamante ar putea fi considerată ca o ingerință în exercitarea efectivă a dreptului protejat de articolul 1 din Protocolul nr. 1 sau ca o neasigurare a exercitării acestui drept.
Curtea a reținut, în primul rând, că Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic și Regulamentul Guvernului nr. 14 din 29 ianuarie 2010 privind măsurile financiare aferente ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli începând cu anul 2010, care erau încă în vigoare până în prezent, impuneau ca "ajutoarele de stat autorizate" să fie acordate în ceea ce privește plățile legate de desemnarea siturilor Natura 2000.
Din observațiile Guvernului și din Decizia C(2012) 5166 final/19.07.2012 a Comisiei Europene reiese că un proiect de hotărâre de guvern care stabilește normele metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru compensarea valorii lemnului care nu a fost recoltat de către proprietarii de păduri din cauza reglementărilor administrative privind protecția pădurilor și a costurilor gestionării durabile a pădurilor a fost prezentat Comisiei Europene și validat de aceasta.
Curtea a constatat că, până în prezent, la mai mult de zece ani de la decizia Comisiei Europene, proiectul de decizie de stabilire a metodologiei de acordare a ajutorului de stat compensatoriu nu fusese încă publicat și că nu fusese efectuată nicio plată către primul reclamant pentru anul 2013 și nici către cel de-al doilea reclamant pentru perioada 2010-2014. Deși erau supuse interdicției legale de utilizare a pădurilor lor din cauza desemnării acestora ca arii naturale protejate, asociațiile reclamante au respectat, pe cheltuiala lor, obligația de a le întreține.
În consecință, Curtea a considerat că omisiunea prelungită a statului în ceea ce privește adoptarea și publicarea metodologiei de acordare a ajutoarelor de stat suplimentare a zădărnicit punerea în aplicare a Regulamentului nr. 14 din 29 ianuarie 2010 privind măsurile financiare aferente ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli începând cu 2010 și a articolului 99 din Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic. Aceasta a concluzionat că cerința de legalitate nu a fost respectată.
După ce a constatat că intervenția contestată nu a fost "legală", în sensul jurisprudenței sale, și nu a urmărit un scop legitim, Curtea a concluzionat că a existat o încălcare a articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție.
Satisfacția echitabilă (articolul 41)
Curtea a hotărât că România trebuia să plătească primului reclamant 261.000 de euro (EUR) cu titlu de daune materiale, 2.000 de euro cu titlu de daune morale și 1.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli; și să plătească celui de-al doilea reclamant 85.393 de euro cu titlu de daune materiale, 10.000 de euro cu titlu de daune morale și 2.680 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Sumele acordate cu titlu de prejudiciu moral nu au fost contestate, după ce au fost stabilite de autoritățile administrative competente în cadrul comunicărilor cu reclamanții. Acestea corespundeau sumelor de despăgubire plătibile pentru anul 2013, în cazul primului reclamant, și pentru perioada 2010-2014, în cazul celui de-al doilea reclamant.
-
Fizicienii anunță că au descoperit primele dovezi ale multiversului.
Teoria multiversului sugerează că universul nostru este doar unul dintre numeroasele universuri ramificate și infinite. ...
-
Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
Harta tradițională a lumii, proiectată pentru prima dată de Gerardus Mercator în 1569, a fost mult timp criticată pentru ...
-
Un expert explică "spirala apocalipsei": Omenirea se îndreaptă cu viteză spre colaps
Academicianul Danilo Brozović, specializat în colapsul societăților, explică faptul că actuala societate se îndreaptă cu ...
-
Iată de ce a venit Viktor Orban la Bucuresti: Vânzarea E.ON către compania de stat din Ungaria ar putea fi blocată de CSAT
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat despre vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM: că a ...
-
Noi reglementări pentru șoferii din România de la 1 ianuarie 2025: Ce schimbări sunt pentru conducătorii auto
Începutul de an vine cu modificări importante pentru șoferii din România. Vor intra în vigoare noi reglementări care viz ...
-
Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
Chinezii de la Chery au lansat modelul Chery Fulwin A8L, o mașină care va redefini standardele în industria auto. Sedanu ...
-
Fimul complet al asasinării lui Ismail Haniyeh și cum operațiunea a fost la un pas de a fi compromisă de o unitate de aer condiționat
Ies la iveală detalii neștiute despre asasinarea lui Ismail Haniyeh. Se pare că aerul condiționat de la casa din Teheran ...
-
2025 e anul inceputului unei crize globale fără precedent: economia lumii se va confrunta cu o serie de riscuri majore care o vor prăbuși
Economia globală, care abia dădea semne să își revină după impactul pandemiei de Covid-19, se pregătește pentru un val d ...
-
Escrocherie cu bitcoin de 12.000 de euro: Un român a rămas fără bani după ce a accesat un link dintr-un SMS
Un sibian a pierdut 12.000 de euro dintr-un portofel virtual de criptomonede după ce a accesat un link primit prin SMS. ...
-
Italia acuză că hackerii pro-ruși lovesc site-urile oficiale. Gruparea Noname057(16) a paralizat Aeroportul Milano timp de două ore
Un atac cibernetic în Italia a fost revendicat de un grup de hackeri pro-ruși, care a declarat că „rusofobii din țară pr ...
-
Creatura misterioasă care cutreiera China acum 193 de milioane de ani
O descoperire remarcabilă a avut loc în sud-vestul Chinei, unde cercetătorii au identificat o specie nouă de dinozaur er ...
-
Copiii născuți între 2025 și 2039 vor face parte din Generația Beta: Ce impact vor avea asupra societății
Generația Beta va apărea în 2025 și promite să influențeze viitorul până în secolul XXII. Acesta marchează începutul une ...
-
Interzis la alcool în mai multe orașe din UE în noaptea de Revelion: De ce au luat autoritățile această măsură
Consumul de alcool e interzis în mai multe orașe europene, în noaptea de Revelion. Măsura a fost luată în încercarea de ...
-
A fost găsit petrolierul care a produs sabotajul cablurilor din Marea Baltică: L-au arestat pe loc
Petrolierul Eagle S suspectat că face parte din "flota fantomă" a Rusiei şi că a provocat o pană a unui cablu submarin î ...
-
O femeie s-a dezbrăcat și a vrut să-l fure pe pruncul Iisus de la Vatican VIDEO
O activistă ucraineană Femen a încercat să fure Pruncul din scena Nașterii Domnului de la Vatican. Tânăra în vârstă de 2 ...
-
Părintele fondator al AI avertizează: Tehnologia ar putea duce la dispariția oamenilor în 10 ani
Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „părintele fondator al AI", avertizează că inteligența artificială ar putea duce ...
-
Sindromul Havana: explicațiile CIA dezamăgesc, iar Senatul SUA reacționează dur
Un raport bipartizan al Comisiei de informaţii a Senatului SUA, publicat vineri, a criticat răspunsul CIA la aşa-numitul ...
-
O nouă pandemie ar fi dezastru: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient
Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul ...
-
Care este viteza reală a gândului uman. Suntem cu adevarat mai rapizi in prelucrarea informatiei fata de un computer?
Cercetătorii de la Universitatea Caltech au descoperit că viteza gândului uman este semnificativ mai mică decât s-a crez ...
-
Baba Vanga și Nostradamus fac aceeași predicție înfricoșătoare pentru 2025: Vine sfârșitul pentru Europa și apare "o nouă putere mondială"
Celebrii clarvăzători Baba Vanga și Nostradamus au făcut aceeași previziune înfricoșătoare pentru 2025, care spune că Eu ...
-
Criza se adâncește: extremismul și recesiunea pregătesc un 2025 periculos pentru Europa
Europa a traversat un an marcat de instabilitate politică, performanțe economice slabe și avertismente privind diminuare ...
-
Medic săltat de ofițerii DGA chiar în ziua de Crăciun: A cerut șpagă de mii de lei pentru o operație
Un medic din Olt, George Adrian Oprea, a fost săltat de ofițerii DGA după ce ar fi cerut șapgă pentru o operație, chiar ...
-
După ce a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare într-o colonie penală, Sharlot le-a cerut scuze lui Kirill și Putin
Cântăreţul rus de muzică pop Eduard Sharlot (26 de ani) a fost condamnat de o instanță din orașul Samara, aflat în sud-v ...
-
Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
Omul de afaceri Victor Roman, fost deputat PSD și actualmente președintele PUSL Vrancea, este bărbatul care a împușcat m ...
-
Se termină cu boieria bugetarilor: De la 1 ianuarie, salariile scad! Guvernul aplică tăieri pentru anumite categorii de salariați
Proiectul noii legi a salarizării în sectorul public este parte a unui set de măsuri de austeritate pe care noul Guvern ...
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi a ...
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ...
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribu ...
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următo ...
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, ...