Raport terifiant al Departamentului de Stat: Inteligența Artificială amenință să șteargă specia umană de pe fața Pământului!
Postat la: 13.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Un raport comandat de Departamentul american de Stat prezintă o imagine apocaliptică a riscurilor pentru securitatea națională a SUA și pentru specia umană, în general, pe care le aduce evoluția rapidă a tehnologiilor de Inteligență Artificială, IA.
Documentul, semnalat de Time și citat de CNN, avertizează că guvernul federal american nu mai are timp pentru a evita dezastrul. Raportul a fost elaborat de Gladstone AI, o companie care își propune să promoveze utilizarea responsabilă a tehnologiilor de Inteligență Artificială, împreună cu măsuri corespunzătoare de siguranță și control.
Concluziile Gladstone s-au bazat pe interviuri cu peste 200 de persoane desfășurate pe parcursul a mai bine de un an, inclusiv cu directori de la cele mai importante companii de inteligență artificială, cu cercetători în domeniul securității cibernetice, cu experți în arme de distrugere în masă și cu oficiali guvernamentali americani din domeniul Securității Naționale.
Sursa citată afirmă în mod categoric că sistemele IA cele mai avansate, ar putea, în cel mai defavorabil scenariu, să ducă la o amenințare "la nivel de extincție pentru specia umană". Un oficial al Departamentului american de Stat a confirmat pentru CNN că instituția sa a comandat raportul Gladstone, dar a subliniat că documentul nu reprezintă punctul de vedere oficial al guvernului american.
Șeful Gladstone AI: Există dovezi care arată că, peste un anume prag de capacitate, sistemele IA devin incontrolabile"
"IA este deja o tehnologie care transformă economia. Ne-ar putea permite să vindecăm boli, să facem descoperiri științifice și să depășim provocări pe care le credeam, cândva, de nedepășit. Dar IA ar putea aduce și riscuri serioase, inclusiv riscuri catastrofale, de care trebuie să fim conștienți.
Un număr tot mai mare de dovezi - inclusiv cercetări empirice și analize publicate în cadrul celor mai importante conferințe IA din lume - sugerează că, peste un anumit prag de capacitate, Inteligențele Artificiale ar putea deveni potențial incontrolabile", a declarat marți, pentru CNN, Jeremie Harris, director și cofondator al Gladstone AI.
În primul rând, cele mai avansate sisteme de Inteligență Artificială ar putea fi transformate în arme, pentru a provoca daune potențial ireversibile.
În al doilea rând, raportul documentul Gladstone AI subliniază că în cadrul laboratoarelor IA există îngrijorări că, la un moment dat, acestea ar putea pierde controlul asupra sistemelor pe care le dezvoltă, cu consecințe potențial devastatoare pentru securitatea globală.
"Ascensiunea IA și IGA (Inteligența Generală Artificială) are potențialul de a destabiliza securitatea globală în moduri care amintesc de introducerea armelor nucleare", continuă raportul citat, avertizând asupra unei "curse a înarmărilor" în domeniu.
Printre acestea, crearea unei noi agenții guvernamentale însărcinate cu Inteligența Artificială, adoptarea urgentă a unor măsuri legislative de protecție și limitarea puterii calculatoarelor folosite pentru a antrena modele de Inteligență Artificială.
"Există o nevoie iminentă ca guvernul SUA să intervină", cred autorii raportului. Directorul executiv al Gladstone AI a explicat că a vorbit cu echipele tehnice și de conducere de la OpenAI (proprietarul ChatGPT), Google DeepMind, Meta (compania mamă a Facebook) și Anthropic.
"Pe parcurs, am aflat câteva lucruri care ne-au dat de gândit. În spatele scenei, situația siguranței și securității în tehnologia IA avansată pare destul de inadecvată, prin raportare la riscurile de securitate națională pe care IA le-ar putea aduce destul de curând", menționează Jeremie Harris.
Potrivit documentului elaborat de compania sa, presiunile concurențiale împing companiile să accelereze dezvoltarea IA "în detrimentul siguranței și securității", ceea ce apropie perspectiva ca sistemele IA cele mai avansate să poată fi furate și folosite ca arme împotriva Statelor Unite.
Concluziile Gladstone AI se adaugă unei liste tot mai mari de avertismente cu privire la riscurile existențiale pe care le prezintă IA, avertismente ce vin inclusiv din partea unora dintre cele mai notorii nume ale industriei.
În urmă cu aproape un an, Geoffrey Hinton, cunoscut drept "Nașul inteligenței artificiale", și-a dat demisia de la Google și a tras un semnal de alarmă cu privire la tehnologia care a contribuit la dezvoltarea acestui gigant IT.
Hinton a afirmat că există o șansă de 10% ca IA să ducă la dispariția oamenilor în următoarele trei decenii.
Hinton și zeci de alți lideri din industria IA au semnat în iunie anul trecut o declarație în care spuneau că "reducerea riscului de extincție din cauza IA ar trebui să devină o prioritate globală".
Și reprezentanții mediului de afaceri sunt din ce în ce mai alarmați de pericolul IA, chiar dacă, pe de altă parte, investesc miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiilor asociate.
Anul trecut, 42% dintre directorii executivi intervievați în cadrul Yale CEO Summit au estimat că AI are potențialul de a distruge omenirea în următorii cinci până la zece ani.
Unul dintre cele mai mari riscuri ține de viteza de evoluție a Inteligenței Artificiale și, în special, a Inteligenței Generale Artificiale, IGA.
IGA este o tehnologie deocamdată ipotetică, teoretizată să dispună de capacități de învățare umane sau supraumane și să realizeze activități umane mult mai eficient decât o fac oamenii înșiși.
Raportul Gladstone notează că OpenAI, Google DeepMind, Anthropic și Nvidia au declarat public că IGA ar putea fi realizată până în 2028.
Un document conex publicat de Gladstone AI avertizează că dezvoltarea IGA ar putea conduce la situații în care sistemele IA să fie folosite pentru a proiecta și implementa "atacuri cibernetice de mare impact, capabile să paralizeze infrastructura critică".
"O simplă comandă verbală de genul 'execută un atac cibernetic nedetectabil care să ducă la căderea rețelei electrice nord-americane" ar putea produce un răspuns de o asemenea calitate, încât să fie catastrofal de eficient", consideră Gladstone AI.
Alte posibile utilizări malefice ale AI includ campaniile de dezinformare în masă care destabilizează societatea și erodează încrederea în instituții, aplicațiile robotizate cu arme, manipularea psihologică, intervenția în științele biologice și apariția de sisteme ce urmăresc să dețină puterea, care sunt imposibil de controlat și care sunt ostile oamenilor.
"Cercetătorii se așteaptă ca sistemele de Inteligență Artificială suficient de avansate să acționeze în așa fel încât să-i împiedice pe oameni să le dezactiveze, deoarece, dacă un sistem IA este dezactivat, el nu mai poate lucra pentru a-și îndeplini obiectivul", concluzionează documentul citat de CNN.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, ...
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milio ...
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). ...
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sânge ...
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un mot ...
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizi ...
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală dist ...
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce ...
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vine ...
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care ...
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mar ...
-
Sprijinul Open Tribe pentru transformarea tinerilor în lideri ai viitorului
Open Tribe își propune să fie o platformă dedicată dezvoltării tinerilor, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar ...
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opin ...
-
S-au prins ca suntem bogați: Eurostat a decretat că regiunea București-Ilfov are cel mai mic risc de sărăcie din UE
În ce regiuni ale UE oamenii sunt cel mai expuși riscului de sărăcie? În 2023, 16,2% din populația UE - sau aproximativ ...
-
Unde să îți pui fațete dentare? Află cum să alegi clinica
Alegerea clinicii potrivite pentru a-ți pune fațete dentare este o decizie care îți poate transforma complet zâmbetul și ...
-
„Manifest pentru România Responsabilă" - Recunoașterea excelenței și a implicării sociale
Pe 19 decembrie 2024, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Inițiativa Ecologistă Europeană (IEE) au o ...
-
Trump declanșează lupta în justiție contra manipulatorilor, presă și institute de sondare. Procedura ar trebui implementată și-n România din 2025!
Influenta publicație franceză LE POINT analizează în mod critic, dar subiectiv/negativ, acțiunea salutară a președintelu ...
-
Verdictul justiției pentru Călin Georgescu. Avocata sa, anunț fulger: Chemare forțată în judecată
Marina Alexandru, avocata lui Călin Georgescu, a declarat joi seară, la Realitatea Plus, că a solicitat Curții de Apel B ...
-
Cum găsești cărțile preferate într-o librărie online?
În era digitală, cumpărarea cărților dintr-o librărie online a devenit nu doar o opțiune convenabilă, ci și o experiență ...
-
Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
Rusia anunță că a dezvoltat unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer. Acest vaccin va fi dis ...
-
Peste 140 de angajaţi Meta, diagnosticaţi cu depresie şi PTSD, după ce au fost nevoiţi să urmărească conţinut violent. Compania, chemată în instanță
Peste 140 de moderatori de conţinut Facebook angajaţi într-o unitate din Kenya au fost diagnosticaţi cu tulburare de str ...
-
Cele mai distractive activități pentru vacanța de iarnă
Mai sunt câteva zile până la vacanța de iarnă și majoritatea familiilor au pregătit deja programul de activități. Petrec ...
-
Misterul sifilisului, dezlegat după 500 de ani: Oase vechi de 9.000 de ani arată originea bolii
O descoperire științifică importantă aduce noi dovezi în controversa privind originea sifilisului, o boală care a provoc ...
-
Zelenski recunoaște: Ucraina nu mai poate elibera teritoriile ocupate de Rusia
Președintele Ucrainei recunoaște pentru Le Parisien că forțele țării sale nu mai pot recupera zonele ocupate de Rusia. E ...
-
Descoperirea cercetătorilor care ar putea rescrie cărțile de astronomie: Ce vârstă are Luna și cum s-a format
Un nou studiu publicat miercuri sugerează că Luna are o vârstă care este cu 80 de milioane până la 180 de milioane de an ...
-
Blocați în spațiu - Revenirea astronauților americani de pe ISS a fost amânată din nou
Şederea a doi astronauţi ai agenţiei spaţiale americane la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a fost prelungit ...
-
Cum a rămas Ion Cristoiu fără 20.000 de lei. „Dacă eu o luam la fugă, nu pierdeam niște bani" VIDEO
Celebrul jurnalist Ion Cristoiu a dezvăluit marţi cum a căzut victimă unei noi metode de înşelăciune şi a luat o ţeapă d ...
-
Control total: Statul pune ochii pe toți banii care circulă în piață - Reguli noi împotriva tranzacțiilor anonime la schimb valutar, monede virtuale, cazinouri
Casele de schimb valutar și operatorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare vor trebui să res ...