Raiul vaccinaților și al mascaților: De ce Spania a evitat valurile 4 si 5 de Covid care cuprind acum intreaga Europa?!

Postat la: 17.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Raiul vaccinaților și al mascaților: De ce Spania a evitat valurile 4 si 5 de Covid care cuprind acum intreaga Europa?!

De la Berlin la Budapesta, de la Amsterdam la Atena, Europa este în panică. Cu peste 2,2 milioane de cazuri noi și peste 28.000 de decese în ultima săptămână și cu multe țări care au atins cote de infectare nemaiîntâlnite până acum, Europa este acum epicentrul global al COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Liderii naționali iau măsuri drastice în cadrul unei lupte continentale pentru a limita coronavirusul înainte de sărbători.

Luni, cancelarul austriac Alexander Schallenberg a pedepsit efectiv o treime dintre austriecii cu vârsta de peste 12 ani care au rămas nevaccinați, impunând un blocaj exclusiv pentru cei nevaccinați, care le interzice să iasă din case cu excepția muncii și a cumpărăturilor. Danemarca, care renunțase la ele în septembrie, cere din nou pașapoartele COVID, Olanda închide barurile și restaurantele la ora 20.00, iar Germania, unde cancelarul demisionar Angela Merkel îi roagă pe cei 32% dintre germani care nu sunt imunizați să se vaccineze, readuce în școli obligativitatea măștilor, abandonată recent în unele părți, și ia în considerare închiderea, precum și solicitarea unui test PCR chiar și pentru a urca în autobuz.

Țări din Europa de Est, precum Bulgaria și România, cu rate de vaccinare de 24% și, respectiv, 36%, se clatină, cu spitale și morgi copleșite. Populațiile care ezită să se vaccineze, în special în est, temperaturile mai scăzute, școlile redeschise, scăderea eficacității vaccinurilor și creșterea numărului de călătorii au contribuit la crearea unei furtuni perfecte pentru acest val, care este al patrulea, al cincilea sau al șaselea din Europa, în funcție de cum se numără. "Ne așteaptă un drum anevoios pentru noi toți", a declarat pentru Yahoo News Dr. Richard Pebody, care conduce echipa de agenți patogeni cu risc ridicat din cadrul OMS/Europa. "Nu ne putem permite să lăsăm garda jos", adaugă el.

Cu toate acestea, în timp ce cea mai mare parte a Europei suferă un atac de anxietate Covid, "la buena vida" continuă în Spania. Mulțimile se distrează la barurile cu terasă, bând sangria și mâncând tapas până noaptea târziu, cluburile s-au redeschis, mulțimile se zbenguie la petrecerile de pe plajă și la festivalurile de vin și, spre deosebire de multe țări din Europa de Vest, încă nu este necesar un pașaport de vaccinare. Potrivit Statista, rata Covid în Spania în ultimele șapte zile este de 46 la 100.000 de locuitori, comparativ cu Austria, cu 851, Olanda, cu 539 și Slovenia, cu 1.058.

Motivul pentru starea de spirit relativ lipsită de griji din întreaga Spanie, a declarat Dr. Daniel Lopez-Acuña, fost director al Health Action in Crisis din cadrul OMS, este rata foarte ridicată de vaccinare a țării, care se apropie de 90% dintre cei cu vârsta de 12 ani și mai mult, și măsurile de protecție continuă, cum ar fi mandatele privind măștile de interior, la care, spre deosebire de majoritatea locurilor, Spania nu a renunțat niciodată.

Aceste măsuri de precauție dau roade. "Spania se descurcă deosebit de bine în comparație cu alte țări europene", a declarat Lopez-Acuña pentru Yahoo News, dând credit agențiilor de sănătate, reducerilor stricte ale numărului de clase și purtării măștilor în școli și unui public care acceptă știința, precum și restricțiilor de lungă durată ale COVID.

După ce au fost închise timp de peste un an, cluburile de noapte nu s-au redeschis decât în octombrie. Guvernul național a impus pietonilor să poarte măști chiar și afară, până în iunie anul trecut. Majoritatea spaniolilor, a declarat Lopez-Acuña, "au dezvoltat o conștiință" cu privire la măsurile de prevenire a COVID, acceptând distanțarea socială și acoperirea feței în interior.

"Chiar și pe străzi, o mare parte a populației încă poartă măști", a spus el. "Încercăm să învățăm din poveștile de succes, cum ar fi cele din Spania", a spus Pebody. El a menționat că Spania și Portugalia vecină, unde 87% din populație a avut două injecții, sunt "într-o poziție bună în acest moment".

Vârfurile de cazuri și decese din Europa sunt o avanpremieră a viitoarelor atracții de sărbători în Statele Unite, a declarat pentru Yahoo News Dr. Peter Hotez, imunolog și decan al Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Baylor College of Medicine. Ceea ce se întâmplă în prezent în Europa, a spus el, "este aproape sigur ceea ce vom vedea în Statele Unite pe măsură ce ne îndreptăm spre Ziua Recunoștinței și Crăciun" - în același mod în care variantele Beta și Delta ale coronavirusului au cuprins Europa cu doar câteva săptămâni înainte de a se izbi de SUA.

Hotez a declarat că, pentru a opri transmiterea COVID-19, cel puțin 85% din întreaga populație va trebui să fie complet vaccinată - iar "complet vaccinată acum înseamnă trei doze de [injecții Moderna sau Pfizer] sau două doze de vaccin J&J". Până când se va întâmpla acest lucru, el recomandă mascarea în interior în situații publice, care rămâne controversată în mare parte din SUA.

Vaccinurile de rapel devin încet-încet disponibile în țările din Europa de Vest, unde profesioniștii din domeniul sănătății publice dezbat dacă națiunile bogate ar trebui să le solicite înainte ca o mare parte a lumii să fie vaccinată deloc și dacă populații întregi au nevoie de ele sau doar persoanele în vârstă și cele imunocompromise. Ca răspuns la creșterea numărului de cazuri în Franța, unde este necesar un pașaport vaccinal sau dovada unui test PCR negativ pentru a intra în majoritatea instituțiilor - inclusiv în barurile cu terase, trenuri, muzee și mall-uri - președintele Emmanuel Macron cere ca orice persoană în vârstă de 70 de ani și mai mult să facă o a treia injecție pentru a-și menține statutul de pașaport vaccinal. În timp ce Agenția Europeană pentru Medicamente, FDA a Europei, recomandă tuturor țărilor să ofere în cele din urmă un rapel adulților, în Spania și în alte țări acestea sunt oferite în prezent doar persoanelor imunocompromise și populației de 70 de ani și peste.

Hotez consideră că, până când populația Spaniei nu va primi acest al treilea vaccin, s-ar putea să își irosească statutul actual râvnit de a fi unul dintre puținele locuri din Europa care nu sunt obligate să reimpună starea de asediu și de izolare. Autorul unei cărți despre molimele moderne, biologul celular Dr. Salvador Macip, un spaniol de origine care lucrează la Universitatea Leicester din Anglia, a declarat pentru Yahoo News că este pesimist că Spania își poate păstra statutul actual pentru mult timp. El crede că vaccinările, măsurile de prevenire și vremea mediteraneană care favorizează socializarea în aer liber au întârziat pur și simplu orice val în Peninsula Iberică, și este îngrijorat în special de faptul că turiștii, inclusiv cei nevaccinați din alte părți ale Europei, "pot veni în Spania fără un test PCR".

Într-adevăr, Spania devine o destinație dorită pentru cei nevaccinați din Franța, de exemplu, care nu pot merge la restaurantele din țara lor fără un pașaport cu vaccin sau un test negativ. Macip a declarat că guvernele Spaniei și ale altor țări din sud nu doresc să ceară testarea la intrare a rezidenților din alte țări europene din cauza efectelor dăunătoare asupra industriei turismului, care se află deja în dificultate. "Întotdeauna este vorba de un echilibru între economie și sănătate, iar acesta este un risc pe care Spania și-l poate asuma acum, deoarece numărul de cazuri este scăzut", a spus Macip. "Dar nu este cel mai sigur lucru de făcut". El crede, la fel ca și Lopez-Acuña, că Spania ar putea fi nevoită în cele din urmă să recurgă la pașaportul vaccinal folosit în alte țări.

Dar chiar dacă Macip ridică o sprânceană la politica "ușilor deschise" a Spaniei, el și alții din domeniul sănătății publice sunt cel mai mult mâhniți de acțiunile guvernului premierului britanic Boris Johnson, care, după ce a reușit ca jumătate din populație să fie vaccinată până la mijlocul verii, a proclamat ziua de 19 iulie drept Ziua Libertății și a renunțat la toate cerințele privind mascarea pentru Anglia, deși acestea rămân în vigoare în Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor. În Anglia, a spus Macip, "se comportă ca și cum nu ar mai exista o pandemie, așa că toată lumea ignoră faptul că virusul circulă la un nivel foarte ridicat, de fapt". Cazurile din Marea Britanie au sărit la aproape 50.000 pe zi la începutul acestei toamne. Deși numărul cazurilor a scăzut într-o oarecare măsură, rata mortalității este acum în creștere.

Martin McKee, profesor de sănătate publică europeană la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, este la fel de îngrijorat în ceea ce privește Regatul Unit. "Observăm, de asemenea, efectul scăderii imunității la persoanele în vârstă, care nu este ajutat de livrarea lentă a vaccinurilor de rapel" și de o lansare întârziată a vaccinurilor pentru tineri în Scoția. Iar oficialii din domeniul sănătății publice din Europa au fost șocați când Johnson a vizitat recent un spital și, în ciuda faptului că i s-a cerut în mod repetat să își pună o mască, a refuzat să facă acest lucru.

Fie că vine din acțiunile politicienilor populiști sau din gura prezentatorilor de știri de dreapta, ideea că COVID este deja în spatele nostru îi îngrijorează profund pe cei care îi urmăresc deplasarea continuă. În funcție de ratele de vaccinare, de măsurile preventive și de perioada anului, COVID "va crește și va scădea", a declarat Macip. "Deci, dacă putem să ne întoarcem la restaurante și să ne întoarcem în cluburile din Spania, este minunat. Dar asta nu înseamnă că va fi la fel și luna viitoare".

Cu toate acestea, a adăugat Pebody, "suntem într-o poziție mult mai pozitivă" decât la începutul anului 2020, când COVID și-a anunțat sosirea problematică. Întinderi imense din lume sunt vaccinate, a subliniat el, iar în țările puternic vaccinate, "vedem reduceri ale spitalizărilor și ale deceselor. Acum avem o idee mult mai bună despre ce măsuri ajută la reducerea transmiterii și cum ne putem menține în siguranță. Învățăm din ce în ce mai mult cum să gestionăm și să trăim cu acest virus". Și acesta este un lucru bun, pentru că s-ar putea să ne pândească încă mulți ani de acum încolo. "Cred că este puțin probabil acum ca acest virus să dispară - vreodată", a spus el. Între timp, petrecerile continuă, iar Rioja curge în Spania. Cel puțin în această săptămână.

loading...
PUTETI CITI SI...