Profesor de microbiologie la Stanford: "Este unul dintre marile mistere, de ce COVID cruță copiii!"
Postat la: 07.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Bali Pulendran, profesor de microbiologie, imunologie și patologie la Universitatea Stanford, a cercetat timp de doi ani un mister unic al COVID-19.
"Pentru aproape toate bolile infecțioase, populațiile cele mai vulnerabile se află la extremele vârstei - cei foarte tineri și cei foarte bătrâni", a spus el odată. "Dar în cazul COVID-19, tinerii sunt cruțați".
Tabloul care înconjoară această enigmă este încă incomplet, dar răspunsurile sunt pe cale să apară. Copiii nu sunt mini-adulți. În funcție de vârsta lor, ei pot avea răspunsuri similare sau foarte diferite la bolile infecțioase. În cazul COVID-19, copiii suferă, în general, de o formă mai ușoară a bolii.
"Este o întrebare interesantă la care nimeni nu a răspuns pe deplin", a declarat Dr. Cody Meissner, profesor de pediatrie la Școala de Medicină Geisel a Colegiului Dartmouth, într-un interviu acordat The Epoch Times. "Au fost avansate mai multe teorii pentru a încerca să explice acest lucru".
Principalul motiv este că, în comparație cu adulții, copiii au un sistem imunitar înnăscut mai rapid, adesea denumit prima linie de apărare, în comparație cu adulții. Acest lucru le permite să își organizeze mai repede o apărare solidă împotriva infecțiilor respiratorii.
O altă explicație este că copiii sunt mai susceptibili la infecții respiratorii, iar unele dintre aceste infecții anterioare le pot oferi un anumit grad de protecție imunitară împotriva COVID-19.
Din punct de vedere anatomic, copiii care nu au crescut complet sunt dezavantajați atunci când sunt expuși la boli respiratorii. Aceștia au diametrul căilor respiratorii mai mic, ceea ce înseamnă simptome mai severe atunci când căile respiratorii se inflamează sau au acumulări de mucus.
De asemenea, au o capacitate pulmonară mai mică, ceea ce îi face mai predispuși la hipoxie în cazul unei infecții respiratorii, a declarat pentru The Epoch Times profesorul de imunologie Kenneth Rosenthal, PhD.
Cu toate acestea, în comparație cu adulții, s-a constatat că copiii au niveluri mai ridicate de celule imunitare înnăscute în nas, care pot ajuta la eliminarea timpurie a virușilor.
Avantajele și dezavantajele copiilor în lupta cu bolile respiratorii. (Ilustrație realizată de The Epoch Times, Shutterstock)
"SARS-CoV-2 vizează ACE-2 și TMPRSS, iar acestea sunt exprimate mai mult la adulții mai în vârstă", a declarat pentru The Epoch Times Dr. Lael Yonker, pneumolog pediatru și co-director al clinicii de genetică pulmonară de la Massachusetts General Hospital. Copiii, în comparație, au mai puțini din ambii receptori, ceea ce poate reduce numărul de invazii virale.
În timp ce copiii tind să aibă un răspuns imunitar înnăscut rapid și robust, studiile au constatat că majoritatea adulților care se confruntă cu COVID-19 sever au tendința de a avea un răspuns imunitar înnăscut deficitar.
Răspunsul imunitar înnăscut este sistemul imunitar pe care îl moștenim atunci când ne naștem.
"Răspunsul imunitar este întotdeauna acolo și este gata să răspundă la microbi și la factori declanșatori din mers", a explicat dl Rosenthal. În schimb, sistemul imunitar adaptativ, care este mai dezvoltat la adulți, poate genera o imunitate mai memorată și mai țintită. Cu toate acestea, este mai lent să răspundă și poate dura zile întregi pentru a se activa.
Acest lucru nu înseamnă că copiii nu au un răspuns imunitar adaptiv. Dar, deoarece acest tip de imunitate este construit prin experiențe cu viruși și alți agenți patogeni, copiii tind să fi acumulat mai puțină memorie imunologică decât adulții.
Vaccinarea este folosită în principal pentru a consolida imunitatea adaptivă cât timp copiii sunt mici.
Cea mai frecventă deficiență de protecție înnăscută pe care cercetătorii au observat-o la adulții cu COVID-19 severă a fost un deficit de interferoni de tip 1 și 3. Studiile au arătat că copiii prezintă cele mai puternice răspunsuri de interferoni de tip 1 și 3 la COVID-19, iar acest răspuns se diminuează pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
"O mare parte dintre bărbații adulți predispuși la o COVID mai gravă au anticorpi la interferon", a spus dl Rosenthal. În consecință, aceștia nu pot să organizeze răspunsul inițial înnăscut, deși oamenii de știință nu știu de ce unii adulți formează acești anticorpi.
Infecția progresează nestingherită în timp ce sistemul imunitar încearcă să limiteze infecția extinsă, ceea ce ar putea "duce la rezultate problematice", a adăugat el.
Acest lucru poate provoca răspunsuri inflamatorii în toată regula.
Celulele natural killer, celule imunitare înnăscute responsabile de uciderea cancerului și a celulelor infectate, sunt, de asemenea, mai active la copii, în special la copiii prepuberi. Celula "se disipează în anii adolescenței", a spus dl Rosenthal.
Un factor de risc semnificativ pentru COVID-19 sever este furtuna inflamatorie de citokine cauzată de nivelurile excesive de citokine din organism.
În timpul unei infecții, celulele imunitare eliberează citokine pentru a ajuta la activarea și coordonarea altor celule imunitare. Întotdeauna există o anumită prezență a acestora în organism.
Atunci când sistemul imunitar nu reușește să controleze infecția, iar virușii se replică, celulele imunitare expediază mai multe citokine ca avertisment. Aceste citokine activează apoi mai multe celule imunitare, provocând o inflamație intensă, care poate duce la deteriorarea țesuturilor, la insuficiența organelor și, în cele din urmă, la deces.
Adulții sunt mai predispuși la furtuni de citokine, deoarece tind să aibă mai multe citokine în sânge, menite să le protejeze organismul împotriva asalturilor zilnice. Printre acestea se numără fumul, particulele toxice, alimentele toxice și anumite bacterii care trăiesc în intestin, pe piele sau în altă parte, a spus dl Rosenthal. Răspunsurile de protecție necesare produc citokine inflamatorii "în fiecare zi, în mod obișnuit".
Cu toate acestea, copiii au niveluri de bază mai scăzute de citokine din cauza expunerii mai puține la agresiuni de mediu și patogene. În plus, ei au, în general, constituții mai sănătoase, cu mai puține boli cronice și obiceiuri nesănătoase.
Chiar și în cazul rar al copiilor care dezvoltă COVID-19 sever, care se prezintă adesea sub forma unui sindrom inflamator multisistemic la copii (MIS-C), majoritatea copiilor se recuperează rapid, fără simptome persistente.
"Copiii au fost mai ușor de tratat decât adulții. Nu am pierdut niciun caz [pediatric], în timp ce pe adulți îi pierdeam destul de mult", a declarat pentru The Epoch Times Dr. Joseph Varon, pneumolog specialist în terapie critică și profesor de medicină clinică la Universitatea din Houston.
În timp ce COVID-19 ușoară la copii și adolescenți poate fi explicată prin sistemul lor imunitar înnăscut rapid și prin constituții în general mai sănătoase, această explicație eșuează în ceea ce privește sugarii și copiii mici.
"Este unul dintre marile mistere ale imunologiei umane", a declarat dl Pulendran pentru The Epoch Times. Bebelușii se nasc de obicei cu sisteme imunitare înnăscute și adaptative imature și cu constituții mai slabe, ceea ce îi face mai sensibili la infecții. Bebelușii prematuri sunt și mai vulnerabili.
Copiii cu vârsta sub 2 ani au șanse mult mai mari de a muri din cauza bolilor respiratorii, cum ar fi virusul respirator sincițial (VSR) și gripa, decât copiii mai mari și adulții cu vârsta sub 50 de ani.
În general, sugarii "nu au niciun istoric imunitar anterior și, prin urmare, nu au anticorpi sau memorie de celule T pentru a răspunde rapid la provocare", a spus dl Rosenthal. De asemenea, aceștia au foarte puține celule imune înnăscute la naștere. Până în a doua lună de viață, ei ar trebui să acumuleze suficiente celule imune înnăscute pentru a depăși această vulnerabilitate.
Maturizarea completă a sistemului imunitar are loc în primii șapte-opt ani de viață. Deshidratarea este, de asemenea, un factor mortal la copiii și sugarii infectați, din cauza ratelor metabolice mai mari și a rezervelor reduse de apă în comparație cu adulții. Cu toate acestea, spre uimirea cercetătorilor, sugarii au fost în mare parte nevătămați în timpul pandemiei COVID.
-
O nouă pandemie ar fi dezastru: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient
Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul ...
-
Care este viteza reală a gândului uman. Suntem cu adevarat mai rapizi in prelucrarea informatiei fata de un computer?
Cercetătorii de la Universitatea Caltech au descoperit că viteza gândului uman este semnificativ mai mică decât s-a crez ...
-
Baba Vanga și Nostradamus fac aceeași predicție înfricoșătoare pentru 2025: Vine sfârșitul pentru Europa și apare "o nouă putere mondială"
Celebrii clarvăzători Baba Vanga și Nostradamus au făcut aceeași previziune înfricoșătoare pentru 2025, care spune că Eu ...
-
Criza se adâncește: extremismul și recesiunea pregătesc un 2025 periculos pentru Europa
Europa a traversat un an marcat de instabilitate politică, performanțe economice slabe și avertismente privind diminuare ...
-
Medic săltat de ofițerii DGA chiar în ziua de Crăciun: A cerut șpagă de mii de lei pentru o operație
Un medic din Olt, George Adrian Oprea, a fost săltat de ofițerii DGA după ce ar fi cerut șapgă pentru o operație, chiar ...
-
După ce a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare într-o colonie penală, Sharlot le-a cerut scuze lui Kirill și Putin
Cântăreţul rus de muzică pop Eduard Sharlot (26 de ani) a fost condamnat de o instanță din orașul Samara, aflat în sud-v ...
-
Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
Omul de afaceri Victor Roman, fost deputat PSD și actualmente președintele PUSL Vrancea, este bărbatul care a împușcat m ...
-
Se termină cu boieria bugetarilor: De la 1 ianuarie, salariile scad! Guvernul aplică tăieri pentru anumite categorii de salariați
Proiectul noii legi a salarizării în sectorul public este parte a unui set de măsuri de austeritate pe care noul Guvern ...
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi a ...
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ...
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribu ...
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următo ...
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, ...
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milio ...
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). ...
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sânge ...
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un mot ...
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizi ...
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală dist ...
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce ...
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vine ...
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care ...
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mar ...
-
Sprijinul Open Tribe pentru transformarea tinerilor în lideri ai viitorului
Open Tribe își propune să fie o platformă dedicată dezvoltării tinerilor, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar ...
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opin ...
-
S-au prins ca suntem bogați: Eurostat a decretat că regiunea București-Ilfov are cel mai mic risc de sărăcie din UE
În ce regiuni ale UE oamenii sunt cel mai expuși riscului de sărăcie? În 2023, 16,2% din populația UE - sau aproximativ ...
-
Unde să îți pui fațete dentare? Află cum să alegi clinica
Alegerea clinicii potrivite pentru a-ți pune fațete dentare este o decizie care îți poate transforma complet zâmbetul și ...
-
„Manifest pentru România Responsabilă" - Recunoașterea excelenței și a implicării sociale
Pe 19 decembrie 2024, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Inițiativa Ecologistă Europeană (IEE) au o ...
-
Trump declanșează lupta în justiție contra manipulatorilor, presă și institute de sondare. Procedura ar trebui implementată și-n România din 2025!
Influenta publicație franceză LE POINT analizează în mod critic, dar subiectiv/negativ, acțiunea salutară a președintelu ...