Primele date din măsurătorile pe brațul Chilia: Ucrainenii au adâncit canalul navigabil cu 2 metri!

Postat la: 19.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Primele date din măsurătorile pe brațul Chilia: Ucrainenii au adâncit canalul navigabil cu 2 metri!

Trei ambarcațiuni ale Administrației Fluviale a „Dunării de Jos" au început măsurătorile pe Brațul Chilia, unde se presupune că s-au făcut lucrări de adâncire, contrar convențiilor internaționale. Conform primelor date, adâncimea este cu 2 metri mai mare decât cea stabilită anterior.

Navele românești (Donaris 1,2 și 3) efectuează măsurători pe brațul Chilia (sectorul ucrainean). Brațul Chilia este braț comun pe frontieră româno-ucraineană. Pentru măsurători pe canalul Bîstroe (care se află în totalitate pe teritoriul Ucrainei), România nu a primit nici până acum acceptul părții ucrainene. În urma lucrărilor de dragare ale părții ucrainene, adâncimea măsurată a coborât până la 8,99 metri. Adâncimea anterioară, declarată și asumată prin Blue Book în 2017, era de 6,5-7 metri. Adâncimea la care s-a ajuns în prezent este considerată adâncimea maximă. Orice lucrări suplimentare de dragare ar avea uu impact negativ asupra mediului.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat joi că ucrainenii au dat un "acord parţial" pentru începerea măsurătorilor pe braţul Chilia (partea ucraineană), începând de vineri, însă doar de la kilometrul 22, nu de la kilometrul 11, cum solicitase partea română. „Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces şi pe celelalte sectoare ale braţului Chilia (între km 11 şi km 22), dar şi pe canalul Bâstroe", arată el. „Motivele ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina, pentru că, şi aceasta a fost justificarea încă de la început, pe acest canal Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile", explică secretarul de stat Ionel Scrioşteanu, referindu-se la acordul parţial.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu se declară convins că autorităţile române vor primi, într-un final, acordul părţii ucrainene privind integralitatea măsurătorilor şi pe canalul Bâstroe şi pe restul de canal Chilia. Referitor la motivele emiterii doar a unui acord parţial pentru măsurători pe Chilia, el explică: "Motivele ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina, pentru că, şi aceasta a fost justificarea încă de la început, pe acest canal Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile".

loading...
PUTETI CITI SI...