Preluarea Credit Suisse nu a reuşit să îi liniştească pe investitori. Se induce panică la nivel global

Postat la: 21.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Preluarea Credit Suisse nu a reuşit să îi liniştească pe investitori. Se induce panică la nivel global

După ce UBS a anunţat că va prelua a doua mare bancă din Elveția, Credit Suisse, în urma unei tranzacţii de trei miliarde de dolari, operaţiunea de salvare nu i-a liniştit pe investitorii îngrijoraţi de stabilitatea sistemului bancar.

La bursa de la Zurich, luni dimineață, acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 62%, după ce rivalul UBS a anunţat că va prelua pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari. De asemenea, acţiunile UBS au scăzut cu 8,8%.

Luni seară, acţiunile UBS au închis luni în creştere cu 1,2%, inversând pierderile mari din timpul tranzacţiilor, dar titlurile Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 55%.

Investitorii au fost speriaţi de informaţiile potrivit cărora valoarea unor obligaţiuni din categoria AT1 (Additional Tier One) emise de Credit Suisse, cu o valoare nominală de 16 miliarde de franci (17,3 miliarde de dolari), va fi redusă la zero, ceea ce a nemulţumit deţinătorii de obligaţiuni care credeau că vor fi protejaţi.

„Pieţele au luat-o razna, ne mutăm de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor din Europa, în primul rând Credit Suisse. Aceste evoluţii afectează întregul sector bancar european", a apreciat Carlo Franchini, de la Banca Ifigest în Milano.

Tranzacţia care va combina principalele bănci elveţiene este menită să prevină extinderea crizei de încredere în finanţele globale. De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obţine sprijin financiar masiv, iar dificultăţile cu care se confruntă sporesc dubiile dacă şi alte bănci centrale vor putea susţine lupta lor contra inflaţiei cu majorări agresive ale dobânzilor.

De la Trezoreria americană şi până la Banca Centrală Europeană, această preluare a fost salutată imediat de cei care se temeau de noi turbulenţe pe pieţele financiare, deja îngrijorate de recenta prăbuşire a Silicon Valley Bank şi a mai multor bănci regionale din SUA.

Deţinătorii de obligaţiuni emise de Credit Suisse Group AG au suferit pierderi istorice după ce preluarea băncii elveţiene de către UBS Group AG a dus la ştergerea valorii pentru aproximativ 16 miliarde de franci (17,3 miliarde de dolari) de obligaţiuni riscante, transmite Bloomberg.

Acest tip de obligaţiuni au fost introduse în Europa după criza financiară globală şi funcţionează ca un amortizor de şocuri atunci când băncile încep să cadă. Obligaţiunile AT1 sunt concepute pentru a impune pierderi deţinătorilor de obligaţiuni sau să fie convertite în acţiuni dacă rata de capitalizare a unei bănci scade sub un nivel stabilit anterior, ceea ce îi consolidează automat bilanţul contabil şi îi permite să funcţioneze în continuare.

loading...
PUTETI CITI SI...