Povestea medicului militar ucrainean eliberat înainte să nască: Rușii au spus că îmi vor lua fetița!
Postat la: 05.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Medicul militar ucrainean Mariana Mamonova servise pe linia frontului din Mariupol de la începutul războiului, în februarie, dar acum miza era chiar mai mare decât de obicei - descoperise că era însărcinată cu două săptămâni mai devreme. BBC relatează povestea medicului eliberat înainte să nască.
Într-o noapte târzie, la începutul lunii aprilie, medicul militar ucrainean Mariana Mamonova se îndrepta spre o poziție de luptă din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, împreună cu soldații din unitatea sa.
Luptele erau strânse; sunetul focurilor de armă și al bombelor venea din toate direcțiile. Una dintre ele ar fi putut lovi vehiculul lor în orice moment. Era frig și întuneric beznă, dar, uneori, cerul se lumina cu ceea ce părea a fi arme cu fosfor, luminând drumul din față.
Mariana servise pe linia frontului din Mariupol de la începutul războiului, în februarie, dar acum miza era chiar mai mare decât de obicei - descoperise că era însărcinată cu două săptămâni mai devreme.
Orașul era asediat de forțele rusești, bombardat zi și noapte, țintit fără încetare cu rachete rusești.
Batalionul ei era staționat la uzina siderurgică Illich - una dintre ultimele rezistențe ucrainene din oraș. Dar rușii se apropiau, iar deplasarea la orice distanță de bază însemna riscul de a muri sau de a fi capturat.
Neavând nicio modalitate sigură de a scăpa de linia frontului, Mariana nu a avut de ales decât să rămână cu unitatea ei, în ciuda sarcinii, și să spere la ce e mai bun pentru ea și pentru copilul ei. Dar a fost ghinionistă.
„Mașina noastră a fost oprită și ni s-a spus: „din acest moment sunteți prizonieri ai Federației Ruse"", a declarat ea pentru BBC. „'Un pas la dreapta sau un pas la stânga și tragem", au spus ei.
„M-am întors către băieții cu care eram și le-am spus „spuneți-mi că nu suntem capturați". „Spuneți-mi că nu ne iau prizonieri!". Eram atât de speriat".
Dar cele mai mari temeri ale ei au devenit realitate.
Mariana și colegii ei au fost transferați într-un depozit pentru trei zile înainte de a fi duși la închisoarea Olenivka, în partea ocupată din estul Ucrainei.
Unitatea, cunoscută pentru condițiile sale mizerabile, personalul abuziv și camerele supraaglomerate în mod cronic, a fost locul unui atac cu rachete care a ucis zeci de prizonieri de război ucraineni. Ambele părți se acuză reciproc de atac.
Pentru Mariana, acesta a fost începutul unui calvar de șase luni în care a dormit pe podea și a fost privată de acces la hrană sănătoasă și aer curat. A fost intimidată și amenințată în timpul interogatoriilor și, la un moment dat, a fost împiedicată să folosească toaleta în timp ce era însărcinată în nouă luni. De asemenea, a fost îngrozită că bebelușul ei se va naște în captivitate și îi va fi luat.
La scurt timp după ce a fost capturată, a fost interogată de un oficial rus.
„Mi-a spus că, dacă nu răspund așa cum vrea el, mă va trimite într-un lagăr din Rusia și copilul meu va fi luat", a declarat Mariana.
Interogatorul ei a amenințat că se va asigura că copilul ei va fi transferat de la un orfelinat la altul, făcându-l imposibil de urmărit vreodată.
„A fost cu adevărat groaznic, am plâns foarte mult", a spus ea în tăcere.
Alteori, au fost folosiți câini care lătrau pentru a o intimida pe Mariana să facă declarații false.
Pe tot parcursul calvarului ei, pregătirea medicală a Marianei i-a dat asigurări că sarcina ei se dezvolta normal. Însă condițiile din închisoare erau precare.
„Locuiam într-o cameră mică, destinată pentru șase persoane, dar erau 40 de femei acolo", a spus ea.
„Femeile mai în vârstă dormeau câte două sau trei într-un pat suprapus. Eu dormeam pe podea, sub un pat cu o prietenă. Aveam câteva perne și o pătură".
Mai târziu, Mariana a fost transferată într-o cameră mai mică, unde a dormit pe un palet de lemn pe podea.
În primele câteva luni, a fost tratată exact la fel ca toate celelalte femei deținute. Dar când era însărcinată în șapte luni, un medic a sfătuit-o că are nevoie de mai mult aer proaspăt și i s-a permis să se plimbe prin curte.
„Depindea însă de ce gardian era în tură", a spus ea. „Uneori puteam petrece jumătate de zi afară, alteori nu mă lăsau să ies deloc".
În luna iulie, ea a dezvoltat o complicație și a fost dusă la spital pentru o ecografie. A fost prima dată când Mariana și-a văzut copilul.
„I-am văzut brațele și picioarele mici. Și-a desfăcut pumnul și mi-a arătat cele cinci degete mici. Am plâns și am plâns. Mi-au spus că bebelușul este bine, dar că este foarte mic și că trebuie să mănânc mai mult și să iau mai multe vitamine".
Când s-a întors la închisoare, unor gardieni li s-a făcut milă de ea și i-au adus mâncare gătită de acasă și vitamine.
În timp ce Mariana intra în ultimele săptămâni de sarcină, se vorbea despre un schimb de prizonieri, dar încă nu exista niciun semn că acesta s-ar fi întâmplat.
Soțul ei, Vasyl, frustrat de lipsa de urgență a guvernului ucrainean în ceea ce privește negocierea eliberării ei, a făcut apel la eliberarea ei din motive umanitare.
„O mamă și copiii ei sunt sacri peste tot... Lăsați-i să o elibereze", a declarat el pentru BBC cu câteva zile înainte de eliberarea ei.
Mariana a fost transferată la o maternitate din Donețk, unde a fost tratată bine, dar amenințarea de a fi separată de copilul ei a rămas.
Au apărut două posibilități: fie Mariana va fi trimisă la o închisoare din Donețk, unde ar putea trăi cu bebelușul ei atâta timp cât îl va alăpta. Sau va fi dusă într-o instituție din Rusia, unde copilul îi va fi luat când va împlini trei ani. Era prea speriată pentru a întreba unde ar fi dus copilul ei în oricare dintre scenarii.
Mariana a simțit că un schimb era ultima ei speranță. Dar într-o vineri, în septembrie, a primit vestea de care se temea.
„Mi-au spus că schimbul a fost anulat. Situația de pe linia frontului se intensificase, iar cele două părți nu se puteau înțelege. Am înțeles că era sfârșitul", a spus Mariana. Până atunci, ea ar fi putut naște în orice zi.
Dar, în weekend, ceva s-a schimbat. Mariana nu știe de ce, dar, dintr-o dată, schimbul a primit undă verde. Marțea următoare, ea a fost transferată împreună cu alte zeci de prizonieri într-un oraș din Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina. Acolo, a fost legată la ochi, cu mâinile legate, și a fost urcată într-un avion militar împreună cu alți prizonieri către o locație din Belarus.
Călătoria a durat 20 de ore, dar soldații ruși care o păzeau pe Mariana au refuzat să o lase să folosească toaleta, în ciuda faptului că era însărcinată în nouă luni.
„Folosește această sticlă", au glumit ei.
Din Belarus a fost condusă pe distanța scurtă până la granița cu Ucraina și s-a întors în siguranța relativă a patriei sale.
După doar patru zile, Mariana a născut o fetiță sănătoasă, pe nume Anna. Aceasta cântărea 3,2 kg - în limitele normale.
În ceea ce privește viitorul, Mariana ar dori să continue să lucreze în medicină, dar soțul ei și-a exprimat clar punctul de vedere.
„Spune că nu va face față dacă mă întorc pe front", spune ea râzând. „A spus că mă va părăsi". Deocamdată, cuplul este mulțumit că se adaptează la noua lor viață de familie.
„M-am obișnuit deja cu faptul că am un bebeluș, care mi-a schimbat complet viața", a spus ea. „Am avut chiar timp să mă obișnuiesc cu ideea de a fi mamă. Este pur și simplu regretabil că a trebuit să fac asta în închisoare".
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, p ...
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platforme ...
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă ...
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de ...
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al a ...
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de ...
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pa ...
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un stud ...
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Cated ...
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitud ...
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă ...
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de c ...
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani ...
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta ...
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada ...
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, români ...
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește străm ...
-
Beneficiile promovării școlilor profesionale pentru formarea unor muncitori profesioniști
Într-o economie globalizată, care se confruntă cu schimbări rapide și nevoi tot mai diversificate, școlile profesionale ...
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung obser ...
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizato ...
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o ...
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătes ...
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi ...
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri d ...
-
Cât de grav este virusul HMPV, care a ajuns și în România, și cum ne putem feri de el? În prezent nu există vaccinuri pentru el
Virusul hMPV, (Human Metapneumovirus) este un virus ARN. Mai exact, face parte din familia Paramyxoviridae, genul Metapn ...
-
O ipoteza controversată: capul Sfinxului din Egipt ar fi fost locul de aterizare și decolare a unui OZN
Originea Sfinxului continuă să fie un subiect intens dezbătut, iar data construcției, autorii și scopul său real rămân p ...
-
Un pahar de lapte pe zi reduce riscul de cancer intestinal cu aproape 20%
Într-o lume în care vegetarianismul devine o modă aproape impusă cu forța, oamenii de știință vin cu vești uriașe despre ...
-
Studiu: Cafeaua de dimineață reduce riscul de deces cauzat de bolile cardiovasculare
Un nou studiu a constatat că persoanele care beau cafea dimineața au un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiov ...
-
Cum au fost folosite ca spioni de către agențiile de informații animalele și animalele false
CIA și alte agenții de informații au folosit animale, precum porumbei, pisici, balene și pești pisică robotizați, ca spi ...