Planet Today: Nu lăsați baloanele să vă distragă atenția de la colapsul economic global!

Postat la: 16.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Planet Today: Nu lăsați baloanele să vă distragă atenția de la colapsul economic global!

Suntem la doar două luni de la începutul anului 2023 și deja a trecut atâta apă pe sub pod. Tot ceea ce pot spune este că ce an se anunță a fi acesta. Mi se pare mie, sau mai simte cineva același lucru?

Tuturor celor care sunt încă implicați în drama balonului chinezesc, permiteți-mi să vă reamintesc că SUA (și întreaga lume, de fapt) a fost invadată de China cu mult timp în urmă. Produsele și aplicațiile care induc dopamină, achiziția de terenuri agricole, investițiile dubioase și coluziunea guvernamentală în unele locuri și continente și așa mai departe sunt toate dovezi în acest sens, relatează Planet Today.

Și asta este doar ceea ce știm noi. Cum rămâne cu necunoscutele necunoscute? Nu cred că ar fi cineva surprins să afle că există mai mult, mult mai mult, nu-i așa? Eu nu m-aș mira, așa cum nu m-aș mira nici dacă s-ar afla că mai multe dirijabile de acest fel zboară în stratosferă peste tot, de când Dumnezeu știe când. Foarte probabil.

Episodul ar putea genera consecințe, fie și numai pentru că este un butoi cu pulbere acolo. Cât de mult ar trebui să fim îngrijorați? Guvernul și chinezii pot spune tot ce vor, iar acest lucru nu va avea impact asupra vieții nimănui decât dacă se va prăbuși peste casa lor.

Este o nebunie cum un dispozitiv, în același timp demodat și modern, inocent și amenințător, poate stârni imaginația oamenilor în epoca avioanelor de luptă de generația a 5-a, a rachetelor de aterizare, a inteligenței artificiale și a vehiculelor autonome. Dar mă rog, a fost deja doborât, așa că toată lumea poate trece la "următorul lucru".

Dacă vreți să fiți cu un pas înaintea curbei, există alte evenimente care au loc în întreaga lume și care merită mai multă atenție. Nu numai că acestea ar putea avea implicații pe termen scurt și mediu, inclusiv în rutina noastră zilnică, ci și pentru că încapsulează lecții importante care ne-ar putea ajuta în mod direct.

Banca centrală libaneză a anunțat o devalorizare a cursului de schimb cu 90%, începând cu 1 februarie. Cursul lirei este mult mai mic decât cel de pe piața neagră, unde se află acum 99,9% din economia și populația țării. Dar este totuși o lovitură mare și arată eșecul monedei țării.

In Liban, situația actuală este chiar mai rea decât în acea perioadă. Deși nu sunt pe deplin sigur că acesta este un punct de vedere valid (din cauza distanțării istorice și restul).

Cu toate acestea, criza din Liban este destul de veche, așa că oamenii au învățat și s-au pregătit să se apere de aceste lucruri cu mult timp în urmă. Și-au pus banii în active dure și în valute străine, cum ar fi dolarul american și euro.

În primul rând, USD este moneda de rezervă mondială și nu își va pierde acest statut peste noapte. Cu siguranță nu înainte ca majoritatea celorlalte monede să se prăbușească la zero sau să fie implementate monedele Fed, cunoscute și ca CBDC.

Totuși, este posibil ca dolarul să-și păstreze valoarea față de alte monede, pierzându-și în același timp puterea de cumpărare pe plan intern. Așadar, strategia de bază este, în esență, aceeași: diversificarea - monede diferite, clase de active diferite și poate chiar investiții în alte țări. Acesta nu este un sfat financiar, ceea ce înseamnă că trebuie să vă faceți propriile cercetări cu privire la aceste și alte opțiuni sau să obțineți consiliere specifică de la un profesionist.

Banca Angliei a avertizat asupra celui mai prost an de creștere economică de la Marea Depresiune. Asta nu înseamnă că Marea Britanie sau națiuni precum Japonia sau China vor sfârși ca Libanul sau Argentina. Dar, având în vedere contextul, ceva se poate rupe pe aceste piețe - nu fără avertisment, dar se poate întâmpla în orice moment.

Urmând pașii Libanului, Argentina tocmai a lansat bancnota de 2000 de pesos pentru a ține pasul cu devalorizarea accelerată a monedei și cu inflația de 95% în ultimul an. Aceasta este de două ori mai valoroasă decât cea mai mare bancnotă aflată în prezent în circulație și echivalentul a 5 dolari SUA (poate mai puțin până când veți citi aceste rânduri). Peso-ul continuă să se prăbușească, iar piața neagră este în plină desfășurare în țară în acest moment.

Aceste lucruri contează, deoarece orice se întâmplă pe piața japoneză a obligațiunilor, în sectorul imobiliar chinez (o piață de peste 50 de trilioane de dolari, responsabilă pentru un sfert din PIB-ul chinezesc) sau pe piața forței de muncă din Marea Britanie va avea un impact peste tot - și nu va fi mic sau frumos. Agitația socială este o altă evoluție neplăcută, iar situația este pregătită pentru proteste, greve și altele în întreaga Europă.

Din nou, cea mai bună formă de apărare este investiția în active dure și în monede mai stabile. Păstrarea unor rezerve de numerar poate fi de ajutor în cazul unor curse bancare, care se întâmplă deja în unele locuri și se pot întâmpla oriunde (nu vă gândiți la altceva decât dacă doriți să deveniți fructul cel mai ușor de cules în aceste situații).

Nu toate sunt vești proaste. Analiștii și experții preziceau o iarnă sumbră în Europa, datorită tuturor problemelor care se întâmplă cu politicile ESG, defalcarea aprovizionării, scăderea rezervelor, războiul dintre Rusia și Ucraina și toate celelalte.

Cu toate acestea, datorită unei ierni neobișnuit de blânde, lucrurile sunt controlabile pe Bătrânul Continent, în timp ce nordul se îndreaptă spre primăvară în câteva luni. Există în continuare riscul unei epidemii de frig, iar experții avertizează că nu pot fi excluse complet întreruperile de curent și închiderile. Mesajul este clar: harul de la vreme nu ar trebui să fie un motiv pentru a nu ne mai pregăti.

Să profiți de condițiile favorabile este un lucru, darb mizând pe faptul că norocul lovește de două ori nu este chiar o strategie.
Condițiile structurale pentru criza energetică sunt încă prezente, în special în Europa. Nu există semne că războiul se va încheia și nici că atacurile asupra sectorului energetic își vor schimba cursul. În orice caz, aceștia și alți factori ar trebui să se înrăutățească și să sporească presiunea asupra sistemului (și a populației). Prețurile la energie continuă să crească în Europa și peste tot.

Sincer, nu văd o schimbare de curs din partea guvernelor în ceea ce privește scorurile ESG. Poate că, dacă, la vară, "temperaturile ieșite din comun" și "valurile de căldură fără precedent" vor supune țările din nord-vest la un scenariu și mai dificil (datorită unui posibil El Niño sever în 2023), politicile stupide și dăunătoare ar putea fi anulate?

Atunci când rețeaua este instabilă, unele evenimente iau o altă proporție. Se simte ca la sfârșitul vremurilor, însă, dacă privim obiectiv, sistemul este încă în funcțiune și oferă sprijin pentru problemele care se întâmplă peste tot, fie că este vorba de incendii care devastează pădurile din Chile, de cutremure care provoacă moarte și distrugere în centrul Turciei sau de atacuri ale serverelor de ransomware și de întreruperea internetului în Italia.

Europa a scăpat de un glonț datorită Mamei Natură, ceea ce arată cum evenimentele neprevăzute pot avea un impact în rău, dar și în bine. Natura, de exemplu, poate provoca SHTF-uri neașteptate (a se vedea situația îngrozitoare din Turcia și Siria sau din Chile), dar le poate evita și pe cele aparent inevitabile, așa cum arată acest caz.

Cu toate acestea, norocul este un lucru capricios. Concluzia, totuși, este că evenimentele prezentate aici nu se vor rezolva. Dimpotrivă, ele vor escalada și vor contamina situația dincolo de granițele lor actuale. Problemele create de intervenția umană în sistemele create de om (economie, politică, lanțul de producție și aprovizionare, sectorul energetic și așa mai departe) sunt mai complexe, iar interconectarea subansamblurilor este vastă.

loading...
PUTETI CITI SI...