Persoanele insomniace, complet vaccinate, sunt mai predispuse să sufere de Long-COVID și de boli cardiovasculare

Postat la: 25.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Persoanele insomniace, complet vaccinate, sunt mai predispuse să sufere de Long-COVID și de boli cardiovasculare

Facultatea de Medicină a Universității Chineze din Hong Kong (CUHK) și o echipă de cercetare formată din reprezentanți din 16 țări sau regiuni au constatat că persoanele care obișnuiesc să doarmă o perioadă mai scurtă de timp au un risc de aproximativ două ori mai mare de a dezvolta Long-COVID și prezintă un risc crescut de a suferi de o varietate de boli cardiovasculare, în comparație cu cele care dorm suficient.

Studiul a arătat că persoanele dublu-vaccinate au avut un risc aproape dublu de a dezvolta Long-COVID atunci când au fost lipsite de somn. Rachel Chan Ngan-yin, profesor asistent în cadrul Departamentului de Psihiatrie de la CUHK, a declarat într-un comunicat de presă al CUHK că, deși vaccinul COVID poate avea un efect protector în reducerea dezvoltării Long-COVID, studiul indică faptul că acesta ar putea să nu fie la fel de protector pentru cei care dorm mai puțin de șase ore pe noapte.

Echipa de cercetători de la Departamentul de Psihiatrie al CUHK a colaborat cu cercetători din cadrul studiului internațional COVID Sleep Study pentru a determina modul în care pandemia și infecția COVID-19 au afectat somnul, ritmul circadian, performanța în timpul zilei și starea generală de sănătate la adulți.

Sondajul a inclus aproximativ 17.000 de persoane și a arătat că, în rândul participanților care au primit două doze de vaccin COVID-19, cei care au avut o durată scurtă a somnului (mai puțin de șase ore) au avut un risc aproape dublu de a dezvolta simptome de lungă durată COVID decât cei care au dormit normal, inclusiv transpirație (de 1,73 ori mai mult), dureri articulare și musculare (de 1,67 ori mai mult) și dificultăți de respirație (de 1,39 ori mai mult).

Un studiu anterior publicat de aceeași echipă în 2021 a constatat o asociere între privarea de somn și riscul de boli cardiovasculare. Studiul a analizat date de la 400.000 de participanți din baza de date UK Biobank și a constatat că privarea persistentă de somn (mai puțin sau egal cu șase ore) a fost un factor cauzal independent pentru riscul de boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială, embolie pulmonară, fibrilație atrială și cardiopatie ischemică cronică.

Profesorul Wing Yun-kwok, președinte al Departamentului de Psihiatrie de la CUHK, a concluzionat: "Constatările noastre sugerează că durata scurtă a somnului este un factor de risc cauzal pentru mai multe boli cardiovasculare. Se pare că este asociată cu influența lipsei de somn asupra sănătății cardiometabolice prin intermediul unor mecanisme fiziopatologice comune, inclusiv disfuncția sistemului nervos simpatic, accelerarea bolilor metabolice și a aterosclerozei, creșterea inflamației și disfuncția cardiacă.

"Prin urmare, prelungirea duratei somnului în rândul persoanelor cu somn scurt ar putea fi o strategie promițătoare pentru a reduce riscul și a aduce beneficii sănătății cardiovasculare. În plus, dormitul prea lung poate reflecta probleme de sănătate fizică și mentală subiacente care vor necesita o atenție și o intervenție suplimentare. În concluzie, este important să se mențină un ciclu regulat de somn-veghe cu o cantitate optimă de somn pentru a îmbunătăți sănătatea."

loading...
PUTETI CITI SI...