Pericolul înșelătoriilor prin codurile QR: cum ne protejăm de atacurile cibernetice

Postat la: 20.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Pericolul înșelătoriilor prin codurile QR: cum ne protejăm de atacurile cibernetice

Pe măsură ce guvernele constrâng populația să renunțe la banii cash în favoarea sistemelor electronice pentru a creea profit bancilor, înșelătoriile cibernetice devin tot mai sofisticate, având capacitatea de a goli conturile bancare.

Recent, atacurile de tip "QRishing" au câștigat popularitate, reprezentând o evoluție periculoasă a clasicului "phishing". Codurile QR, folosite pentru efectuarea plăților prin aplicații, au devenit o țintă a infractorilor cibernetici.

Codul QR permite accesarea site-urilor și link-urilor prin scanarea cu camera telefonului, făcând această înșelătorie extrem de periculoasă. Aceste atacuri se răspândesc de aproximativ doi ani, iar conștientizarea lor este încă limitată. Fraze precum "Scanați codul QR pentru a obține o reducere" pot duce la furt de date sau chiar la golirea contului bancar, dacă nu suntem atenți.

Cum funcționează această înșelătorie digitală? Un exemplu obișnuit implică primirea unui mesaj despre o taxă sau o reducere aparent de la o bancă (fictivă) și direcționarea către un site care pare autentic. Dacă site-ul este "clonat" de infractori și utilizatorul cade în capcană, înșelătoria are succes.

Un pericol suplimentar provine din afișele sau autocolantele cu coduri QR false plasate în locuri publice. Există trei metode principale pentru a înșela: prima implică adăugarea unui cod QR fals lângă un afiș existent. A doua metodă presupune adăugarea codului QR fals pe cupoane de reducere tipărite. A treia metodă constă în înlocuirea unui cod QR autentic cu unul fals pe un afiș oficial.

Pentru a evita înșelătoriile, trebuie să verificăm întotdeauna dacă codurile QR sunt tipărite pe hârtie și nu lipite pe afișe. Trebuie sa acordăm atenție oricăror modificări ale acestor coduri. De asemenea, trebuie sa verificăm orice URL-uri scurte înainte de a le accesa, sau sa instalăm aplicații de securitate pe telefoane pentru a efectua verificări corecte. Este extrem de important să fim vigilenți atunci când scanăm orice fel de coduri QR, pentru a evita să cădem în capcanele infractorilor cibernetici.

 

loading...
PUTETI CITI SI...