Patru greșeli pe care trebuie să le eviți când cumperi anvelope pentru mașina ta

Postat la: 05.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Patru greșeli pe care trebuie să le eviți când cumperi anvelope pentru mașina ta

Anvelopele mașinii noastre sunt unul dintre elementele cheie de care trebuie să avem grijă, deoarece o defecțiune a lor la viteze mari pe autostradă ne-ar putea transforma în protagoniștii unui accident.

Anvelopa este un element de bază într-un vehicul, de care depinde aderența la drum, în toate circumstanțele posibile, fiind esențiale în siguranța dinamică (permițând o frânare eficientă). Anvelopa este legătura dintre mașină și drum, deci trebuie să fie sigură și durabilă. Din acest motiv, acest element de înaltă tehnologie trebuie să fie întotdeauna în stare bună și cu presiunile recomandate de producător.

Deși se pare că anvelopa nu a variat prea mult de-a lungul istoriei, evoluția sa a fost constantă, alături de mașină. Proprietățile sale s-au îmbunătățit, introducând noi compuși care și-au optimizat proprietățile la orice temperatură, crescând și rezistența, aderența și calitățile sale de a se adapta condițiilor meteorologice în schimbare. De asemenea, a fost îmbunătățit desenul amprentei sale pentru evacuarea apei cu eficacitate maximă și obținerea unei aderențe eficiente pe suprafețe alunecoase și la temperaturi foarte scăzute.

Așadar, urmează aceste sfaturi pentru a evita greșelile obișnuite de cumpărare a cauciucurilor.

1. Nu-ți cunoști mașina

Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că nu orice cauciucuri pot fi instalate pe mașina ta și, în cazul în care instalezi unele mai mici sau mai mari, vei genera performanțe mai puțin decât optime și chiar periculoase.

Prin urmare, trebuie să îți cunoști mașina și nevoile acesteia, deoarece atunci când vine timpul să schimbi anvelopele, vei ști exact ce cauciucuri ai nevoie și de unde să le obții.

2. Alegi dimensiunea greșită

Pentru a ști cu siguranță și fără teama de a greși dimensiunea anvelopei mașinii sau camionului tău, ar trebui să arunci o privire la eticheta găsită pe partea laterală a ușii sau pe capacul rezervorului de combustibil, acolo unde poți vedea dimensiunea anvelopei utilizate de vehiculul tău.

3. Nu cunoști efectele diferitelor tipuri de cauciucuri

Este uzual să ne gândim că anvelopele servesc doar pentru a sprijini mașina și a face posibilă rularea, dar alegerea lor poate avea o serie de consecințe. De exemplu, utilizarea unei jante largi va face ca suprafața de contact cu solul să fie mai mare, generând astfel o uzură mai mare, un consum mai mare de combustibil și un posibil impact asupra pieselor suspensiei.

Trebuie să cunoști caracteristicile mașinii tale pentru a ști care cauciucuri se potrivesc mai bine.

Sau, dacă folosești cauciucuri cu o înălțime mai mare sau mai mică, afectezi gravitatea mașinii și, prin urmare, stabilitatea acesteia, deci ar trebui să știi efectele pe care le vei provoca atunci când alegi anumite tipuri de anvelope.

Anvelopa trebuie aleasă în funcție de dimensiunile aprobate pentru mașină în fișa tehnică și în funcție de utilizarea obișnuită, încărcarea acesteia și tipul de suprafețe pe care circulă în mod normal.

4. Achiziționezi cauciucuri de oriunde

Dacă te confrunți cu un eveniment neprevăzut, va fi nu numai de înțeles, ci chiar imperativ să achiziționezi cauciucuri de oriunde găsești. Dar dacă ai luxul timpului, atunci cel mai recomandat lucru este să cumperi cauciucuri de la distribuitorii oficiali, unde pot fi instalate și de către personal instruit cu instrumentele adecvate.

În concluzie, pentru siguranța noastră, este recomandat să verificăm starea anvelopelor noastre cel puțin o dată pe lună și întotdeauna înainte de a face o călătorie lungă. Aceasta înseamnă că este necesar să verifici dacă fiecare dintre cauciucuri are presiunea corectă stabilită de producător și că poate varia dacă vehiculul urmează să fie încărcat.

Viața unor anvelope variază între 40.000 și 50.000 km. Depinde de tipul ales, de utilizarea și de îngrijirea acordată acestora și de caracteristicile vehiculului. Există compuși mai duri și mai rezistenți, alții mai moi și mai puțin durabili. O întreținere slabă, fără a avea grijă să sufere o uzură anormală, îi va reduce viața. Gropile și loviturile bordurilor pot dezalinia roțile, iar presiunea necorespunzătoare afectează manevrarea vehiculului și duce la uzura prematură.

loading...
PUTETI CITI SI...