Patru „asteroizi ucigași" se îndreaptă vineri spre Pământ. Avertismentul NASA

Postat la: 25.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Patru „asteroizi ucigași

Rocile spațiale uriașe care urmează să treacă pe lângă Pământ în cursul zilei de vineri ar putea provoca distrugeri de nedescris în cazul în care ar lovi vreodată Pământul sau orice alt corp ceresc din galaxie.

Așa-numiții „asteroizi ucigași" gigantici vor trece pe lângă Pământ într-un interval de 12 ore după ce au fost observați pentru prima dată la începutul acestei luni.

Rocile spațiale, dintre care două sunt de mărimea unui avion, sunt suficient de mari pentru a provoca distrugeri de nedescris în cazul în care ar intra vreodată în contact cu o planetă. Cel mai mare dintre acestea, asteroidul 2002 NV16, măsoară 176 de metri și are o forță distructivă suficientă pentru a distruge un oraș.

Însă experții au puține motive să se îngrijoreze din cauza asteroizilor, deoarece aceștia vor trece la o distanță confortabilă de Pământ. Deși aceștia nu vor fi vizibili cu ochiul liber, oamenii de știință îi vor observa, pe măsură ce toți vor trece pe lângă ei, până astăzi în jurul orei 16:51, scrie mirror.co.uk.

Finn Burridge, astronom la Observatorul Regal din Greenwich, a declarat pentru MailOnline: „Oamenii de știință pot calcula orbitele obiectelor apropiate de Pământ cu o precizie ridicată atunci când acestea devin suficient de strălucitoare pentru a fi reperate și astfel știm cu siguranță că niciunul dintre obiectele care trec astăzi pe lângă Pământ nu s-ar putea ciocni cu planeta":

El a adăugat: „Ziua de astăzi este neobișnuită prin faptul că avem șapte asteroizi, toți făcând o apropiere într-o scară de timp mică, dar există aproape întotdeauna un asteroid care rătăcește undeva în apropierea Pământului".

NASA a precizat că va clasifica patru dintre asteroizi ca fiind „potențial periculoși". Primul dintre asteroizi care a trecut pe lângă Pământ a fost 2015 HM1, care a trecut pe lângă noi astăzi, în jurul orei 5:36 dimineața.

Când a trecut, roca spațială s-a apropiat la mai puțin de 5,4 milioane de kilometri de Pământ. De asemenea, a fost cel mai mic dintre asteroizi, măsurând doar 30 de metri în diametru.

Asteroidul 2024 TP17 a ajuns cel mai aproape de Pământ în această dimineață, în jurul orei 9:20. Dimensiunea ar putea să nu pară impresionantă, dar dacă ar lovi vreodată Pământul, asteroidul ar fi unul dintre cele mai mari care au lovit vreodată planeta.

Un asteroid estimat a fi mai mic decât 2024 TP17 a explodat deasupra regiunii Siberia din Rusia în 1908. Impactul a fost atât de puternic încât a aplatizat aproximativ 1355 kilometri de copaci.

Burridge a declarat pentru MailOnline: „Aproape 200 m este un asteroid mare, iar o lovitură directă asupra unui oraș de la un asteroid atât de mare ar fi o veste foarte proastă. Cu toate acestea, ar trebui să lovească Pământul în apropierea unui centru mare de populație pentru a fi periculos. Dacă ar cădea în Oceanul Pacific sau în deșertul Sarah, am putea fi în regulă."

Atât NASA, cât și Agenția Spațială Europeană (ESA) continuă să monitorizeze asteroizii pentru a vedea dacă vreunul devine vreodată o amenințare majoră pentru viața pe Pământ. Biroul de apărare planetară al ESA efectuează observații regulate pentru a găsi „roci spațiale riscante".

loading...
PUTETI CITI SI...