Parlamentul European: "Țările să asigure educația sexuală pentru elevi. Avortul trebuie legalizat!"

Postat la: 11.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Parlamentul European:

Deputații europeni îndeamnă Consiliul să adauge la Carta Drepturilor Fundamentale a UE asistența medicală sexuală și reproductivă și dreptul la un avort sigur și legal, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Într-o rezoluție adoptată joi cu 336 de voturi pentru, 163 împotrivă și 39 de abțineri, europarlamentarii doresc să consacre dreptul la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE - o cerere pe care au formulat-o de mai multe ori. „Europarlamentarii condamnă retragerea asupra drepturilor femeilor și toate încercările de a restricționa sau elimina protecțiile existente pentru sănătatea și drepturile sexuale și reproductive (SRHR) și egalitatea de gen care au loc la nivel global, inclusiv în statele membre ale UE", se arată în comunicat.

Ei doresc ca articolul 3 din Cartă să fie modificat pentru a afirma că „orice persoană are dreptul la autonomie corporală, la acces gratuit, informat, deplin și universal la SDSR și la toate serviciile de asistență medicală conexe, fără discriminare, inclusiv accesul la avort sigur și legal. ".

Textul îndeamnă statele membre să depenalizeze pe deplin avortul în conformitate cu liniile directoare ale OMS din 2022 și să elimine și să combată obstacolele din calea avortului, solicitând Poloniei și Maltei să-și abroge legile și alte măsuri care îl interzic și îl restricționează.

Eurodeputații condamnă faptul că, în unele state membre, avortul este refuzat de către medicii și, în unele cazuri, de către instituții medicale întregi, pe baza unei clauze de „conștiință", adesea în situații în care orice întârziere va pune în pericol viața pacientului sau sănătate.

„Metodele și procedurile de avort ar trebui să fie o parte obligatorie a curriculumului pentru medici și studenți la medicină, spune Parlamentul. Statele membre ar trebui să asigure accesul la întreaga gamă de servicii SDSR, inclusiv educația sexuală și relațională cuprinzătoare și adecvată vârstei. Ar trebui puse la dispoziție metode și materiale contraceptive accesibile, sigure și gratuite, precum și consiliere în planificarea familială, acordându-se o atenție specială accesării grupurilor vulnerabile. Femeile aflate în sărăcie sunt afectate în mod disproporționat de barierele legale, financiare, sociale și practice și de restricțiile la avort, spun europarlamentarii, cerând statelor membre să elimine aceste bariere", se arată în comunicat.

Deputații europeni sunt îngrijorați de creșterea semnificativă a finanțării pentru grupurile anti-gen și anti-alegerea din întreaga lume, inclusiv în UE. „Ei solicită Comisiei să se asigure că organizațiile care lucrează împotriva egalității de gen și a drepturilor femeilor, inclusiv a drepturilor de reproducere, nu primesc finanțare UE. Statele membre și guvernele locale trebuie să-și sporească cheltuielile pentru programe și subvenții pentru serviciile de sănătate și planificare familială", arată comunicatul.

Franța a devenit prima țară care a consacrat dreptul la avort în Constituția sa la 4 martie 2024. „Asistența medicală, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă, intră în competența națională. Modificarea Cartei drepturilor fundamentale a UE pentru a include avortul ar necesita acordul unanim al tuturor statelor membre", se mai punctează în comunicatul parlamentului European.

loading...
PUTETI CITI SI...