Șpaga primită de un medic de la pacienți, vândută la licitație. Pachete de țigări și cafea, dar și peste o sută de sticle de băuturi fine

Postat la: 12.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Șpaga primită de un medic de la pacienți, vândută la licitație. Pachete de țigări și cafea, dar și peste o sută de sticle de băuturi fine

Judecătorii Tribunalului din Neamț au decis că mita primită de unul dintre medicii Spitalului de Urgență din Piatra Neamț, inculpat într-un dosar de corupție, să fie valorificată de către autorități.

Vorbim de aproape 200 de pachete de cafea, 130 pachete de țigări și 130 de sticle de tărie (whisky, coniac, lichior, gin), ridicate cu ocazia perchezițiilor de la locuința medicului inculpat în dosar și depuse în camera de corpuri delicte a IPJ Neamț. Este vorba despre un dosar din anul 2019, când cinci medici au fost reținuți pentru fapte de corupție, respectiv mită în formă continuată. În data de 5 martie 2019, Direcția Generală Anticorupție a efectuat 7 percheziţii, dintre care două la sediul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț şi au pus în executare 5 mandate de aducere pentru tot atâtea persoane suspectate de săvârșirea unor fapte de corupție.

Polițiștii de la judiciar din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamţ s-au sesizat din oficiu după ce au aflat că medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ - Secţia Ortopedie şi Traumatologie au probleme cu legea în legătură cu îndeplinirea actului medical. Ei au făcut atunci mai multe percheziții și au identificat și ridicat înscrisuri relevante pentru cauză, precum şi importante sume de bani. La percheziţiile de la locul de muncă şi de la domiciliile medicilor au fost ridicate importante sume de bani. De la unul din ortopezi au fost indisponibilizaţi vreo 60.000 de lei, iar de la altul peste 480.000 de lei, 18.000 de euro, dolari americani şi lire sterline.

La momentul respectiv, Constantin Nanu, Florică Guțu, Grigore Berea, Ghenadie Bucătaru și Gheorghe Borș, toți medici specialiști, au fost reținuți sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată, iar ulterior arestați pentru 30 de zile. „Probele obţinute prin supraveghere tehnică se coroborează cu unele declaraţii ale suspecţilor cercetaţi pentru dare de mită, care au conturat existenţa unui circuit infracţional din care face parte şi medicul anestezist", arătau anchetatorii. De precizat că Florică Guţu a mai fost cercetat acum câţiva ani pentru luare de mită, fiind condamnat cu suspendare.

„În mod direct şi pentru sine, pretind şi primesc sume de bani de la rudele pacienţilor internaţi în cadrul acestei secţii, condiţionând îndeplinirea actului medical de primirea acestor foloase materiale. Inculpaţii au fost reţinuţi pe o perioadă de 24 de ore începând cu data de 05.03.2019. Prin referatul din data de 06.03.2019, Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ a solicitat Tribunalului Neamţ arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 06.03.2019, a inculpaţilor Nanu Constantin, Guţu Florică, Berea Grigore şi Borş Gheorghe. Prin ordonanţa din data de 06.03.2019 s-a dispus luarea controlului judiciar faţă de inculpatul Bucătaru Ghenadie, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 06.03.2019", potrivit IPJ Neamț.

Ulterior, după nouă luni de arest preventiv, cei cinci medici acuzați de luare de mită au fost scoși din arest și plasați sub control judiciar. Dosarul se află în continuare în faza de judecată, magistrații luând măsuri asiguratorii asupra inculpaților.

loading...