Pacienții care în prima săptămână de infectare cu Sars-Cov-2 au prezentat aceste 5 simptome sunt predispuși la Long Covid

Postat la: 18.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Pacienții care în prima săptămână de infectare cu Sars-Cov-2 au prezentat aceste 5 simptome sunt predispuși la Long Covid

Cercetătorii și medicii sunt îngrijorați de fenomenele LONG COVID și POST-COVID asupra organismului și atrag atenția și asupra existenței formelor cronice de COVID-19. Specialiștii OMS atrag atenția asupra faptului că nu avem o soluție nici pentru efectele pe termen lung ale îmbolnăvirii.

"Afecțiunea POST-COVID-19 apare la persoanele cu antecedente de infecție cu SARS CoV-2 probabilă sau confirmată, de obicei la trei luni de la debutul COVID-19 cu simptome și care durează cel puțin două luni și nu poate fi explicată printr-un diagnostic alternativ. Simptomele obișnuite includ oboseală, dificultăți de respirație, disfuncții cognitive, dar și altele și au, în general, un impact asupra funcționării cotidiene. Simptomele pot avea un nou debut după recuperarea inițială, după un episod acut de COVID-19 sau pot persista după boala inițială. De asemenea, simptomele pot fluctua sau recidiva în timp.", sunt informațiile oferite de Organizația Mondială a Sănătății, în descrierea POST-COVID-19.

În fapt, există o formă acută de COVID-19 și o formă post-acută, pe care specialiștii o numesc LONG COVID-19 sau POST-COVID și chiar o formă cronică a bolii. Două perioade sunt foarte sensibile: perioada imediat următoare episodului acut, în primele trei până la 12 săptămâni, în forma post acută a bolii, și după 12 săptămâni, când apare forma cronică a bolii, explica medicii specialisti. Ar trebui să privim boala aceasta ca pe o boală cu o fază acută în primele două trei săptămâni, după care vine faza post-acută, forma cronică a bolii și uneori, faza sechelară, cu sechele de lungă durată sau chiar permanente. Este o boală complexă, iar simptomatologia diferă de la o fază la alta. Pot apărea simptome noi, în literatura de specialitate se descriu chiar 200 de categorii de simptome care pot apărea sau dispărea la pacienți cu forme post-acute și cronice. Un pacient poate să prezinte două-trei simptome dominante. Dacă ele persistă câteva săptămâni după ce s-a negativat testul de încărcare virală, pacientul se simte rău și se constată că starea lui generală este deteriorată, oboseala persistă sau apar tulburări de concentrare, depresie, anxietate, tulburări de somn, atunci este absolut necesar să meargă la medic.

Aceste manifestări pot apărea și la copiii sau adolscenții care au fost infectați cu SARS-CoV-2. Nu toți oamenii care au avut COVID-19 dezvoltă sindromul LONG COVID sau POST-COVID-19. Însă, acolo unde există, și mai ales dacă persistă în timp, aceste complicații pot îmbrăca forma unei boli cronice. Pot apărea complicații care se pot croniciza, pot rămâne și să îmbrace forma unei boli cronice, de exemplu afectarea respiratorie în formele medii sau grave de COVID-19 este o realitate care, din păcate, se complică cu sindroame restrictive respiratorii, pe de o parte, datorate pneumoniei teribile care are loc în perioada acută a bolii, dar și slăbiciunii musculare datorate imobilității prelungite. Mai pot apărea complicații cardiovasculare, care se pot croniciza, apar aceste complicații tromboembolice sau miocardita. Acestea pot fi trecătoare, dar lasă sechele de cele mai multe ori. Mai există și există complicații neurologice. Din fericire, există și complicații care pot fi recuperate: cele ale aparatului locomotor, ale mușchilor, datorate imobilității prelungite și care produc complicații articulare.

Pacienții care în prima săptămână au prezentat cinci simptome de COVID-19: anosmia (pierderea mirosului), cefaleea (durere de cap puternică), astenia fizică, dispneea, febra, sunt predispuși să dezvolte sindrom POST-COVID.

Recuperarea după COVID-19 este obligatorie, chiar și în cazul în care pacienții au avut forme ușoare sau medii, pentru că, în unele situații, simptomele rămân și după negativarea testului. Simptomele acestea pot să producă disconfort pacientului, pot rămâne asteniile fizice, sindromul de oboseală cronică, care pot persista mult timp, chiar după formele medii, de asemenea, cefaleea, durerile la nivelul aparatului locomotor și multe alte simptome, nu neapărat cele respiratorii. Recuperarea post-covid trebuie precedată de o evaluare corectă, eventual multidisciplinară. În perioada care urmează fazei acute a bolii, dacă rămân simptome sau disconfort, sunt recomandate câteva analize medicale, cum ar fi: analize de sânge, evaluări pulmonare, evaluări cu imagistică - RMN sau CT.

loading...
PUTETI CITI SI...