Otrava din legume si cereale: Glifosat detectat pentru prima dată în materialul seminal uman la concentrații de 4 ori mai mari decât în sânge!

Postat la: 19.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Otrava din legume si cereale: Glifosat detectat pentru prima dată în materialul seminal uman la concentrații de 4 ori mai mari decât în sânge!

Cercetătorii francezi au detectat pentru prima dată erbicidul glifosat în sperma umană, în concentrații de patru ori mai mari decât în sânge. Glifosatul, ingredientul activ din produsul Roundup al companiei Bayer, a fost asociat cu o mare varietate de efecte negative asupra sănătății, inclusiv cancer și toxicitate pentru reproducere.

Detaliile descoperirii îngrijorătoare sunt raportate într-un studiu publicat în revista Ecotoxicology and Environmental Safety. Cercetătorii au analizat probe de lichid seminal și sânge de la 128 de parteneri de sex masculin din cupluri infertile, care, de altfel, nu prezentau boli cronice sau anomalii fizice. Bărbații aveau vârste cuprinse între 26 și 57 de ani. Dintre cei 128 de bărbați eșantionați, 73 aveau niveluri de glifosat în sânge și în spermă care depășeau limita inferioară de cuantificare. S-a constatat că nivelurile de glifosat din spermă erau de aproape patru ori mai mari decât în sânge.

Dintre cei 73 de pacienți care au avut niveluri detectabile de glifosat în probele lor, concentrațiile de substanță chimică în sânge și spermă nu au fost semnificativ diferite între pacienții care locuiesc la oraș și cei de la țară și nici nu au fost foarte diferite între pacienții care consumau alimente organice și cei care nu consumau alimente organice. Cu toate acestea, fumătorii aveau concentrații în sânge și în plasma seminală de două ori mai mari decât nefumătorii, iar lucrătorii agricoli aveau niveluri mai ridicate decât cei care lucrau în sectorul serviciilor și în transporturi. Pacientul cu cea mai mare concentrație de glifosat în spermă a fost un lucrător agricol.

Nu a fost găsită nicio corelație între numărul de spermatozoizi și concentrația de glifosat. Utilizatorii de glifosat și persoanele expuse la această substanță chimică au intentat procese colective masive împotriva producătorului său, Bayer, care a cumpărat Monsanto în 2016. Până în martie 2024, aproape 100.000 de procese intentate împotriva Monsanto și Bayer au fost soluționate în valoare de aproximativ 11 miliarde de dolari. În acest moment mai sunt încă active până la 54.000 de procese Roundup. Substanța chimică rămâne legală în SUA, iar EPA o clasifică ca având "toxicitate scăzută pentru oameni".

loading...
PUTETI CITI SI...