ONU cere guvernelor să raționalizeze aprovizionarea cu alimente pentru a "combate criza climatică globală"

Postat la: 19.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

ONU cere guvernelor să raționalizeze aprovizionarea cu alimente pentru a

Organizația Națiunilor Unite a cerut imperios guvernelor lumii să înceapă să raționalizeze drastic aprovizionarea cu alimente pentru a combate schimbările climatice.

Această cerere vine din partea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Șeful FAO, Qu Dongyu, este un fost oficial al Partidului Comunist Chinez, care a fost anterior viceministru al Agriculturii și Afacerilor Rurale din China.

ONU, un organism neales, solicită națiunilor suverane să impună restricții stricte asupra industriilor lor agricole, în special în ceea ce privește producția de carne și lactate, pentru a adera la obiectivele "Net Zero" ale Forumului Economic Mondial (WEF) pentru "Agenda 2030".

Duminică, FAO a publicat un raport în care cere factorilor de decizie politică să modifice semnificativ piețele agricole pentru a alinia sistemul agricol global la agenda ecologică a WEF.

În timp ce FAO susține că demersul are ca scop "salvarea planetei" pentru "binele general", există îndoieli cu privire la motivele organizației. Potrivit Politico, șeful FAO, Qu Dongyu, a fost acuzat în repetate rânduri că se folosește de poziția sa în cadrul instituției globale pentru a promova interesele specifice ale Beijingului.

Publicația subliniază că Dongyu a ignorat probleme precum penuria de alimente și crizele globale ale foametei, concentrându-se în schimb pe reprimarea industriilor agricole ale națiunilor occidentale. Raportul FAO subliniază că "asigurarea unei alimentații sănătoase pentru toți, astăzi și mâine, este crucială; la fel ca și alinierea transformării sistemelor agroalimentare cu acțiunile climatice".

Raportul mai precizează că sistemele agroalimentare ar trebui să abordeze nevoile de securitate alimentară și nutriție, dar ele conțin și numeroase acțiuni aliniate cu obiectivele de atenuare, adaptare și reziliență. Raportul sugerează că agenda climatică ar putea mobiliza finanțarea climatică pentru a debloca potențialul acestor sisteme și pentru a impulsiona transformarea lor.

Raportul susține că indivizii din națiunile mai bogate pot "câștiga" de pe urma reducerii consumului de carne, deoarece FAO consideră că acest lucru va îmbunătăți sănătatea cetățenilor și va contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice. Pe de altă parte, se presupune că țările mai sărace ar beneficia de pe urma creșterii consumului de proteine.

Pentru o mai bună aliniere a agriculturii la obiectivele climatice, raportul sugerează "creșterea productivității și scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră pe unitate de produs prin îmbunătățirea geneticii animalelor bine adaptate la condițiile climatice existente și viitoare".

Cu toate acestea, o persoană din interiorul ONU a declarat că oficialii organizației sunt conștienți de faptul că Dongyu urmărește agenda Chinei, în timp ce pretinde în mod public că luptă împotriva schimbărilor climatice. "De fapt, nimeni nu îl ia în serios: Nu e vorba de el, ci de China", ar fi declarat un fost oficial ONU pentru Politico, adăugând că ei cred că Dongyu nu ar lua nicio decizie fără să se consulte mai întâi cu Beijingul.

Raportul îndeamnă factorii de decizie politică să "schimbe efectivele de animale pentru a se potrivi nu doar nevoilor nutriționale, ci și oportunităților și constrângerilor de mediu". FAO insistă asupra faptului că națiunile ar trebui să implementeze politici pentru a renunța la animalele mari, cum ar fi vacile, pentru producția de carne.

Raportul solicită, de asemenea, ca politicile să "schimbe comportamentul consumatorilor în ceea ce privește mărimea porțiilor și să îndemne vânzătorii și consumatorii de alimente să ia decizii responsabile". În plus, acesta sugerează că țările ar trebui "să modifice taxele și subvențiile pentru alimente și băuturi pentru a oferi consumatorilor o justificare economică și rațională a deciziei de schimbare".

În concluzie, FAO susține că producția de animale este direct responsabilă pentru 26% din toate "emisiile" cauzate de activitatea agricolă, care ar putea crește cu 40% până în 2050, în lipsa unor măsuri guvernamentale radicale.

Noul raport al FAO este primul din cele trei documente care vor fi publicate de organizație. Următoarele două rapoarte vor fi publicate la următoarele summituri ONU privind clima, cunoscute sub numele de COP29 și COP30, după cum se arată în text.

Raportul COP29 se va concentra pe crearea unor foi de parcurs regionale pentru transformarea sistemului agricol global. Raportul COP30 va detalia planurile pentru anumite țări, precum și sistemele de monitorizare a emisiilor și de responsabilitate.

loading...
PUTETI CITI SI...