Omul rușilor în UE se simte spionat: Austria va convoca Consiliul Național de Securitate din cauza operatiunilor informative de teritoriu

Postat la: 02.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Omul rușilor în UE se simte spionat: Austria va convoca Consiliul Național de Securitate din cauza operatiunilor informative de teritoriu

Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că arestarea în ultimele zile a unui fost ofițer de informații austriac din cauza unor acuzații grave de spionaj pentru Rusia sugerează că Austria trebuie să-și sporească securitatea pentru a împiedica infiltrarea Rusiei.

Acuzațiile împotriva lui Egisto Ott, care a lucrat pentru o agenție de informații și a cărei arestare a fost anunțată vineri, sunt „grave" și l-au determinat pe Nehammer să convoace o ședință a Consiliului de Securitate Națională al Austriei, a transmis cancelarul. Ott a negat în tot acest timp faptele.

„Pe de o parte, aceste acuzații trebuie să fie abordate de justiție. Pe de altă parte, este nevoie de o evaluare și o clarificare a situației de securitate a republicii", a spus Nehammer într-un comunicat. „Trebuie să evităm să avem spioni ruși, rețelele ne amenință țara prin infiltrarea sau instrumentalizarea partidelor și rețelelor politice", a spus cancelarul austriac.

Consiliul, care este format din Guvern, precum și din membri ai tuturor partidelor politice, este un grup consultativ cheie în probleme de securitate și apărare.

Tribunalul Penal din Viena a aprobat luni o prelungire de 14 zile pentru reținerea lui Ott în custodia acuzațiilor împotriva lui. Procuratura din Viena a refuzat să ofere detalii despre acuzațiile de spionaj, dar a spus că acestea se referă la „abuz în serviciu" și sunt „în detrimentul Austriei", relatează ABC News.

Anul trecut, Marea Britanie a arestat cinci cetățeni bulgari și al șaselea în februarie și i-a acuzat că ar fi membri ai unei rețele de spionaj rusești care lucrează împreună cu Jan Marsalek, fostul director de operațiuni fugar al Wirecard, compania germană de procesare a plăților care s-a prăbușit în 2020. Raportarea comună a publicației Der Spiegel, radiodifuzorul public german ZDF, ziarul austriac Der Standard și platforma rusă de investigații The Insider au arătat luna trecută că Ott și un alt fost ofițer de informații austriac sunt suspectați că au spionat potențiale ținte în Europa și că au transmis informațiile către Jan Marsalek, despre care susțin că are legături cu serviciile secrete rusești din 2014, cel puțin. Ei au mai raportat că Ott și colegul său l-ar fi ajutat pe Marsalek să evadeze în secret din Austria într-un vapor privat în 2020, după prăbușirea Wirecard. Ott a respins acuzațiile împotriva lui ca fiind lipsite de temei, totul într-un interviu recent acordat revistei germane Der Spiegel, arată sursa citată.

În 2017, agențiile de informații occidentale și-au avertizat omologii lor austrieci despre potențialul spionaj al lui Ott pentru Rusia. Ott a fost suspendat din slujba sa la BVT în 2017 și a fost arestat pentru scurt timp în 2021, dar a fost eliberat din nou după o scurtă perioadă de timp. Austria a expulzat luna trecută doi diplomați ruși de la ambasada Rusiei la Viena, în ceea ce oficialii austrieci au spus că este legat de spionaj.

loading...
PUTETI CITI SI...