Omenirea este în pragul unor descoperiri științifice majore dar nimănui nu pare să-i pese!

Postat la: 09.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Omenirea este în pragul unor descoperiri științifice majore dar nimănui nu pare să-i pese!

Cu exact un deceniu în urmă, la reuniunea anuală a Institutului Milken din 2013, o discuție între unele dintre cele mai puternice personalități din Silicon Valley a pus în balanță o întrebare esențială: Unde sunt lucrurile bune?

Peter Thiel, investitor miliardar, a considerat că era corect să se întrebe dacă tot ceea ce poate oferi inovația sunt iPhone-urile care permit oamenilor să trimită poze cu pisica lor în cealaltă parte a lumii. După părerea sa, nu este cel mai convingător motiv pentru a fi un tehnocrat optimist. Nu este o atitudine surprinzătoare din partea celui care a mai spus că "am vrut mașini zburătoare, în schimb am primit 140 de caractere (n.r. - pentru mesaje text)". Din fericire pentru Thiel, lucrurile bune ar putea să apară. Dar tehnicienii și oamenii de știință trebuie să devină mai buni în a-și comercializa marfa, scrie Business Insider.

Aproape toți cei care folosesc în mod regulat internetul vor fi înțeles, în masă, potențialul inteligenței artificiale datorită lansării de către OpenAI a ChatGPT, o aplicație chatbot care dă viață modelelor de limbaj mare (LLM) GPT-3.5 și GPT-4 care stau la baza companiei. LLM-urile există de ani de zile, dar consumatorul mediu a înțeles importanța lor doar atunci când a putut vedea în mod concret cât de puternice pot fi. Această înțelegere în masă a supraîncărcat în mod incontestabil domeniul inteligenței artificiale.

Alte descoperiri la fel de schimbătoare pentru societate ar putea fi pe drum și ar trebui să provoace la fel de mult entuziasm public. Luna trecută, în Coreea de Sud, cercetătorii au declarat descoperirea primului supraconductor din lume la temperatura camerei și la presiunea mediului ambiant - un material asemănător unei roci cunoscut sub numele de LK-99. Dacă este real, acest lucru ar putea elimina cantitățile masive de deșeuri electrice pe care le avem astăzi și ar putea deschide, în opinia cercetătorilor săi originali, "o nouă eră pentru omenire".

Deoarece descoperirile nu au fost evaluate de colegi, anunțul a fost întâmpinat inițial cu scepticism. O lucrare prezentată de cercetătorii de la Universitatea Peking din Beijing la 6 august sugerează că entuziasmul inițial ar putea fi exagerat. Eforturile rămân în curs de desfășurare pentru a reproduce crearea unui supraconductor la temperatura camerei. Totuși - puțini oameni înțeleg semnificația descoperirii unui supraconductor la temperatura camerei.

De asemenea, s-a aflat că oamenii de știință americani au obținut pentru a doua oară "un câștig net de energie într-o reacție de fuziune", conform Financial Times; acest lucru adaugă o greutate semnificativă la argumentele susținute de susținătorii energiei nucleare, care spun că nu trebuie să ne fie frică de energia nucleară și că aceasta este o sursă bună de energie verde.

Chatbot-ul OpenAI s-a bucurat de un nivel rar de popularitate. S-ar putea să fie nevoie de eforturi similare pentru a transforma descoperirile din domeniul științei exacte în beneficii tangibile pentru omul obișnuit. O altă problemă, potrivit mulțimii acceleratoare din Silicon Valley, este frica aparentă de progres.

Marc Andreessen, capitalist de risc și coleg al lui Thiel la conferința Milken Institute din 2013, a considerat, în timpul unui podcast difuzat recent, că lumea s-a "bifurcat în două domenii" începând cu anii 1970, care au împărțit unde se poate și unde nu se poate face progres. În opinia lui Andreessen, lumea "biților", care constituie totul, de la internet la social media, a înregistrat salturi uluitoare, în timp ce lumea "atomilor", care constituie lucruri precum energia nucleară, a fost pierdută în decenii de stagnare.

"Dacă te afli în lumea virtuală este ca și cum ai fi wow. Este uimitor, totul este spectaculos", a spus el. "În clipa în care te urci într-o mașină, în clipa în care conectezi ceva la perete, în clipa în care mănânci mâncare, încă trăiești în anii 1950". Această stagnare apare în parte, potrivit lui Andreessen, din cauza a ceea ce se întâmplă atunci când o nouă tehnologie interacționează cu sistemele sociale: "Ceea ce face este că amenință să răstoarne ordinea socială", a spus el în cadrul podcastului Hermitix.

Inovațiile din lumea atomică par să aibă chiar mai multe consecințe decât cele din lumea digitală, în opinia lui Andreessen, spunând că acesta este motivul pentru care în anii 1970 au existat interdicții pentru noi centrale nucleare în locuri precum California. Impactul oricărei noi tehnologii asupra societății ar trebui să fie examinat cu atenție. Sam Altman, de la OpenAI, a fost pus la încercare de Congres și de alți legislatori la nivel global cu privire la impactul potențial al IA asupra locurilor de muncă, a dezinformării și a potențialului de a influența alegerile. Dar dacă Andreessen și cei ca el vor ca publicul larg să se entuziasmeze de energia nucleară și de supraconductori, au răspunsul în propria curte, în ChatGPT.

loading...
PUTETI CITI SI...