O vastă rețea a Statului Islamic a fost destructurată în Europa și Statele Unite

Postat la: 16.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

O vastă rețea a Statului Islamic a fost destructurată în Europa și Statele Unite

Forţele de poliţie din Europa şi Statele Unite au închis în ultima săptămână un număr mare de servere având legătură cu gruparea extremistă Statul Islamic şi care găzduiau mijloace de propagandă "ce incitau la terorism în cel puţin 30 de limbi".

Autorităţile spaniole au arestat nouă "persoane radicalizate", iar servere au fost desfiinţate în Statele Unite, Germania, Ţările de Jos şi Islanda, au declarat agenţiile europene.

"Operaţiunile comune din aceasta săptămână fac parte din eforturile continue şi vigilenţa constantă pentru combaterea propagandei şi a comunicaţiilor teroriste online, inclusiv prin intermediul reţelelor sociale", au afirmat ele într-un comunicat.

Au fost închise un post de radio, o agenţie de presă şi a fost şters conţinut în mai multe limbi de pe reţelele sociale.

Aceste acţiuni ale poliţiei au fost rezultatul unei anchete desfăşurate pe parcusul unui an care a vizat reţelele de propagandă. Ele au făcut posibilă "limitarea capacităţii organizaţiilor teroriste de a recruta, radicaliza şi mobiliza recrutori online", potrivit comunicatului.

Unele dintre site-uri au fost, de asemenea, folosite pentru a strânge fonduri şi pentru a coordona atacurile, cu instrucţiuni despre fabricarea de explozibili, se mai arată în comunicat.

Există o "legătură directă" între tipul de propagandă difuzat şi un risc crescut de atacuri, a declarat Alberto Rodriguez Vazquez de la poliţia spaniolă, la o conferinţă de presă la Haga, unde se află sediile Europol şi Eurojust.

Închiderea serverelor "îl privează pe adversar de câmpul de luptă online. Acest lucru previne mobilizarea membrilor care sunt deja terorişti şi radicalizarea altora", a adăugat el.

loading...
PUTETI CITI SI...