O tăbliță descoperită aproape de capitala Turciei dezvăluie detalii tulburătoare petrecute acum 3.300 de ani

Postat la: 15.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

O tăbliță descoperită aproape de capitala Turciei dezvăluie detalii tulburătoare petrecute acum 3.300 de ani

Arheologii au descoperit o tăbliță de lut veche de 3.300 de ani care descrie o invazie străină catastrofală a Imperiului Hitit în Büklükale, la aproximativ 100 km de capitala Turciei, Ankara.

O traducere a textului cuneiform al tăbliței indică faptul că o invazie a avut loc în timpul unui război civil hitit, probabil în încercarea de a sprijini una dintre facțiunile aflate în luptă. Anterior, în săpăturile de la Büklükale fuseseră găsite doar tăblițe de lut rupte, dar aceasta este în stare aproape perfectă. Pe baza tipologiei și a distribuției cioburilor de ceramică colectate, se crede că Büklükale este un oraș de o singură perioadă, aparținând perioadei Imperiului Hitit și având un diametru de 500 m.

Tableta de mărimea unei palme a fost găsită în mai 2023 de Kimiyoshi Matsumura, arheolog la Institutul Japonez de Arheologie Anatoliană, printre ruinele hitite din Büklükale. Hitiții foloseau limba hurriană pentru ceremoniile religioase, a declarat Matsumura pentru Live Science, iar tableta pare să fie o înregistrare a unui ritual sacru efectuat de regele hitit. "Descoperirea tăbliței hurriene înseamnă că ritualul religios de la Büklükale a fost efectuat de regele hitit", a declarat Matsumura. "Aceasta indică faptul că, cel puțin, regele hitit a venit la Büklükale ... și a efectuat ritualul".

Potrivit unei traduceri realizate de Mark Weeden, profesor asociat de limbi vechi din Orientul Mijlociu la University College London, primele șase rânduri de text cuneiform de pe tăbliță spun, în limba hitită, că "patru orașe, inclusiv capitala, Hattusa, sunt în dezastru", în timp ce restul de 64 de rânduri sunt o rugăciune în limba hurriană prin care se cere victoria. Situl Büklükale este format din două zone arheologice, și anume "Orașul de Jos" și "Orașul de Sus"

Limba hurriană, care a fost vorbită din ultimele secole ale mileniului al treilea î.Hr. până în ultimii ani ai imperiului hitit (c. 1400-c. 1190 î.Hr.), este acum dispărută și nu este înrudită nici cu limbile indo-europene, nici cu cele semitice. Hurriana a fost inițial limba regatului Mitanni din regiune, care a devenit mai târziu un stat vasal hitit. Limba este încă slab înțeleasă, iar experții au petrecut mai multe luni încercând să afle semnificația inscripției, a declarat Matsumura.

Se pare că scrierea hurrită este o rugăciune adresată lui Teššob (ortografiat și Teshub), numele hurrit al zeului furtunii care era capul atât al panteonului hitit, cât și al celui hurrit. "Îl laudă pe zeu și pe strămoșii săi divini și menționează în mod repetat problemele de comunicare dintre zei și oameni. Rugăciunea enumeră apoi mai multe persoane care se pare că au fost regi inamici și se încheie cu o rugăminte pentru un sfat divin", a declarat Matsumura.

Imperiul hitit s-a prăbușit la începutul secolului al XII-lea din mai multe motive, printre care războaie civile, schimbări climatice și invadatori precum Popoarele Mării, Kaskis, frigienii și grecii micenieni care au împins granițele Hatti. Dar se pare că invazia indicată de tăbliță nu are nimic de-a face cu sfârșitul Imperiului Hitit. Matsumura a declarat că tăblița datează din timpul domniei regelui hitit Tudhaliya II, între aproximativ 1380 și 1370 î.Hr. - cu aproximativ 200 de ani înainte de prăbușirea epocii bronzului târziu.

Tableta "pare să provină dintr-o perioadă de război civil despre care știm din alte texte [hitite]", a spus el. "În această perioadă, inima hitită a fost invadată din mai multe direcții diferite deodată... și multe orașe au fost distruse temporar". Deși Războiul civil hitit este cunoscut ca o perioadă de război civil care a destabilizat Imperiul hitit în ultimele decenii de existență, se înțelege că această problemă a existat încă din trecut.

loading...
PUTETI CITI SI...