Îngrijorare a societății civile cu privire la beneficiarii locuințelor sociale din Sectorul 1!

Postat la: 21.05.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Îngrijorare a societății civile cu privire la beneficiarii locuințelor sociale din Sectorul 1!

Beneficiarii de locuințe sociale din Sectorul 1 trebuie să își redepună dosarele și vor fi reevaluați!

După ce a renunțat, pentru moment, la presiunile societății civile, la un proiect de hotărâre a Consiliului Local prin care ar fi urmat să se sisteze, de la 1 mai, ajutoarele acordate de către Primăria Sectorului 1 pentru plata chiriei, edilul Clotilde Armand le-a propus, astăzi, consilierilor locali un „Proiect de hotărâre privind aprobarea modelului de contract-cadru pentru închirierea locuințelor cu destinație social având ca proprietar/administrator Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1".

Proiectul a fost adoptat de către consilierii locali, cu 18 voturi pentru și 7 abțineri. Din nou, un grup de ONG-uri, Frontul Comun Pentru Dreptul La Locuire, Active Watch, Asociația Sprijinirea Integrării Sociale, Asociația O2G - Ofensiva Generozității, ARAS - Asociația Română Anti-SIDA și CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, își exprimă îngrijorarea față de procedura de reevaluare a beneficiarilor de locuințe sociale.

Astfel, deși din proiectul propus inițial de către edilul din Banu Manta a fost eliminată prevederea potrivit căreia termenul maxim de închiriere a locuințelor sociale ar fi fost de 5 ani și a fost precizată procedura de reevaluare, ONG-urile își exprimă îngrijorarea că reevaluarea ar putea duce la evacuări forțate, că ar putea lăsa oameni în stradă.

Astfel, beneficiarii de locuințe sociale ar urma să fie obligați să își redepună dosarele pentru aceste locuințe în 6 luni de la împlinirea termenului de 2 ani de la repartizarea locuinței, sub sancțiunea renunțării beneficiarului la respectiva locuință socială. Dar, mulți dintre beneficiari ar putea să nu reușească, pur și simplu, din motive de sănătate sau din lipsa competențelor necesare, să își redepună dosarele. Ei ar putea avea nevoie de sprijin pentru alcătuirea și depunerea acestora.

În lipsa acestui sprijin, s-ar putea trezi evacuați cu forța din locuințele sociale și fără posibilitatea de a închiria o locuință de pe piața liberă, în condițiile în care chiria pentru o garsonieră este egală cu salariul minim pe economie, spune Ioana Vlad de la Frontul Comun Pentru Dreptul la Locuire. Lipsa locuinței generează sărăcie și excluziune socială, generații la rând, mai susține ea.

ONG-urile reclamă și atitudinea DGASPC Sector 1 față de beneficiarii de locuințe sociale. Această atitudine este vădită de Referatul de aprobare ce însoțește proiectul, elaborat de către DGASPC Sector 1, referat ce face o judecată morală asupra beneficiarilor de locuințe sociale.

Potrivit Referatului DGASPC Sector 1 „din practică, s-a constatat că beneficiarii acestor locuințe sociale, prin reînnoirea la cerere a contractelor sociale pentru o nouă perioadă de 5 ani, nu sunt suficient stimulați să depășească situația materială precară în care se găsesc într-un interval de timp rezonabil, acceptând pe termen foarte lung să ocupe aceste locuințe, împiedicând astfel posibilitatea altor familii aflate în impas să acceseze astfel de beneficii, întrucât numărul de locuințe sociale pe care le poate pune la dispoziție fiecare unitate administrativ-teritorială este limitat față de nevoile reale ale comunității pe care o reprezintă."

ONG-urile atrag atenția că, „potrivit Legii Locuinței și Codului Administrativ, autoritatea locală are obligația de a furniza acest serviciu public în acord cu nevoile populației. Contrar acestor prevederi și prin modificările propuse, administrația locală pune în competiție beneficiarii de locuințe sociale, care la rândul lor au așteptat ani de zile, cu solicitanții de locuințe sociale".

loading...
PUTETI CITI SI...