"Înfometarea celulelor" este o nouă metodă revoluționară în lupta cu tumorile - Descoperirea făcută de cercetătorii israelieni
Postat la: 12.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
O echipă din Israel a descoperit o metodă prin care să distrugă tumorile glioblastomului și a obținut rezultate remarcabile pe modelele animale și liniile celulare umane. Nouă metodă folosită pentru a eradica tumorile cerebrale mortale „înfometează" tumorile eliminând sursa lor de energie.
Într-un studiu considerat revoluționar, cercetătorii de la universitatea din Tel Aviv au eliminat în mod eficient glioblastomul, un tip extrem de letal de cancer cerebral. Oamenii de știință au obținut acest rezultat folosind o metodă pe care au dezvoltat-o în urma descoperirii a două mecanisme cheie din creier, care susțin creșterea și supraviețuirea tumorii: unul protejează celulele canceroase de sistemul imunitar, iar celălalt furnizează energia necesară pentru creșterea rapidă a tumorii. Cercetătorii au arătat în acest studiu că ambele mecanisme sunt controlate de celulele din creier numite astrocite, iar în absența acestora, celulele tumorale mor și sunt eliminate. Studiul a fost publicat în revista Brain și a fost evidențiat cu comentarii speciale.
„Glioblastomul este un cancer cerebral extrem de agresiv și invaziv, pentru care nu există niciun tratament eficient cunoscut. Celulele tumorale sunt foarte rezistente la toate terapiile cunoscute și, din păcate, speranța de viață a pacientului nu a crescut semnificativ în ultimii 50 de ani. Descoperirile noastre oferă o bază promițătoare pentru dezvoltarea unor medicamente eficiente pentru tratarea glioblastomului și a altor tipuri de tumori cerebrale", au scriu autorii studiului.
„Am abordat aici provocarea glioblastomului dintr-un unghi nou. În loc să ne concentrăm asupra tumorii, ne-am concentrat pe micromediul său de susținere, adică pe țesutul care înconjoară celulele tumorale. Mai exact, am studiat astrocitele, o clasă majoră de celule cerebrale care susțin funcția normală a creierului, descoperită cu aproximativ 200 de ani în urmă și numită după forma lor asemănătoare stelelor", a declarat dr. Lior Mayo de la Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research și Sagol School of Neuroscience.
„În ultimul deceniu, au dezvăluit funcții suplimentare ale astrocitelor care fie ameliorează, fie agravează diferite boli ale creierului. La microscop am descoperit că astrocitele activate au înconjurat tumorile glioblastomului. Pe baza acestei observații, ne-am propus să investigăm rolul astrocitelor în creșterea tumorii glioblastomului", a mai spus medicul.
Folosind un model animal, în care au putut elimina astrocitele active din jurul tumorii, cercetătorii au descoperit că, în prezența astrocitelor, cancerul a ucis toate animalele cu tumori de glioblastom în decurs de 4-5 săptămâni. Aplicând o metodă unică pentru a elimina doar astrocitele din apropierea tumorii, cercetătorii au observat un rezultat remarcabil: cancerul a dispărut în câteva zile și toate animalele tratate au supraviețuit. Mai mult, chiar și după întreruperea tratamentului, majoritatea animalelor au supraviețuit.
„În absența astrocitelor, tumora a dispărut rapid și, în majoritatea cazurilor, nu a existat nicio recidivă, ceea ce indică faptul că astrocitele sunt esențiale pentru progresia și supraviețuirea tumorii. Prin urmare, am investigat mecanismele de bază ca să vedem ce fac astrocitele de se transformă din celule care susțin activitatea normală a creierului, în celule care susțin creșterea tumorii maligne", a precizat dr. Mayo.
Cercetătorii au comparat expresia genică a astrocitelor izolate din creierul sănătos și din tumorile de glioblastom. Ei au descoperit două diferențe principale, identificând astfel modificările pe care le suferă astrocitele atunci când sunt expuse la glioblastom. Prima schimbare a fost în răspunsul imun la glioblastom.
„Masa tumorală include până la 40% celule imunitare, în mare parte macrofage recrutate din sânge sau din creier. În plus, astrocitele pot trimite semnale care cheamă celulele imune în locurile din creier care au nevoie de protecție. În acest studiu, am descoperit că astrocitele continuă să îndeplinească acest rol în prezența tumorilor glioblastom. Cu toate acestea, după ce celulele imune convocate ajung la tumoră, astrocitele le „conving" să „schimbe partea" și să susțină tumora în loc să o atace. Mai exact, am descoperit că astrocitele modifică capacitatea celulelor imune recrutate de a ataca tumora atât direct, cât și indirect, protejând astfel tumora și facilitând creșterea acesteia", a explicat dr. Mayo.
A doua schimbare, prin care astrocitele susțin glioblastomul, o reprezintă modularea accesului tumorii la energie, prin producerea și transferul de colesterol către celulele tumorale.
„Celulele maligne de glioblastom se divid rapid, proces care necesită o cantitate mare de energie. Având acces la sursele de energie din sânge blocat de bariera hemato-encefalică, ele trebuie să obțină această energie din colesterolul produs în creier, și anume în „fabrica de colesterol" a astrocitelor, care furnizează de obicei energie neuronilor și altor celule ale creierului. Am descoperit că astrocitele din jurul tumorii cresc producția de colesterol, pe care o furnizează celulelor canceroase. Prin urmare, am emis ipoteza că, întrucât tumora depinde de acest colesterol ca principală sursă de energie, eliminarea acestei surse va înfometa tumora", a explicat în continuare dr. Mayo.
Cercetătorii au proiectat astrocitele din apropierea tumorii în așa fel încât să nu mai exprime o proteină specifică cu rol de transportor al colesterolului (ABCA1), împiedicându-le astfel să elibereze colesterolul în tumoră. Încă o dată, rezultatele au fost remarcabile: fără acces la colesterolul produs de astrocite, tumora practic a „murit" de foame în doar câteva zile.
Aceste rezultate remarcabile au fost obținute atât la modelele animale, cât și la probele de glioblastom prelevate de la pacienți umani și sunt în concordanță cu ipoteza înfometării, pe care au formulat-o cercetătorii.
„Această lucrare aruncă o lumină nouă asupra rolului barierei hemato-encefalice în tratarea bolilor creierului. Scopul normal al acestei bariere este de a proteja creierul, împiedicând trecerea substanțelor din sânge către creier. Dar în cazul unei boli a creierului, această barieră face dificilă administrarea medicamentelor către creier și este considerată un obstacol în calea tratamentului. Descoperirile noastre sugerează că, cel puțin în cazul specific al glioblastomului, bariera hemato-encefalică poate fi benefică pentru tratamentele viitoare, deoarece generează o vulnerabilitate unică, și anume dependența tumorii de colesterolul produs de creier. Credem că această slăbiciune se poate traduce într-o oportunitate terapeutică unică".
Proiectul a examinat baze de date de la sute de pacienți cu glioblastom uman pe care le-a corelat cu rezultatele obținute.
„Pentru fiecare pacient, am examinat nivelurile de expresie ale genelor care fie neutralizează răspunsul imun, fie oferă tumorii o sursă de energie bazată pe colesterol. Am descoperit că pacienții cu expresie scăzută a acestor gene identificate au trăit mai mult, susținând astfel conceptul că genele și procesele identificate sunt importante pentru supraviețuirea pacienților cu glioblastom", au mai scris autorii.
„În prezent, instrumente pentru a elimina astrocitelor din jurul tumorii sunt disponibile pentru modelele animale, dar nu și la oameni. Provocarea este acum să dezvolte medicamente care să vizeze procesele specifice din astrocite care promovează creșterea tumorii. Alternativ, există medicamente care pot fi reutilizate pentru a inhiba mecanismele identificate în acest studiu. Credem că descoperirile conceptuale oferite de acest studiu vor accelera succesul în lupta împotriva glioblastomului. Sperăm că descoperirile noastre vor servi drept bază pentru dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru acest cancer cerebral mortal și pentru alte tipuri de tumori cerebrale", a concluzionat dr. Mayo.
Cercetarea a fost realizată și cu colaborarea prof. Eytan Ruppin de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite.
-
Elon Musk, păzit mai bine decât un șef de stat. Cum acționează echipa de securitate a miliardarului
Elon Musk, în vârstă de 53 de ani, și-a cultivat de mult timp imaginea unei personalități de tip „diavol", călătorind pr ...
-
Din ce este făcută cafeaua fără boabe devenită atât de populară: "Provoacă defrișări masive"
Producătorii de cafea din SUA și Europa se reorientează, iar acest lucru ar putea impune un trend în rândul consumatoril ...
-
Ciclonul Boris a răvășit Europa. În Polonia, armata e pe poziții, iar Austria e sub zăpadă
Patru provincii sudice din Polonia se numără printre zonele cu cel mai mare risc de inundații, iar la Praga au fost înch ...
-
Noua actualizare Windows blochează sistemul de operare. Cum poate fi rezolvată problema
Microsoft a lansat recent o actualizare pentru Windows 11, denumită KB5041872, care a cauzat probleme majore utilizatori ...
-
Alertă în Bulgaria: a fost înregistrat primul caz de holeră, după 103 ani
Autoritățile din Bulgaria sunt în alertă, după ce a fost înregistrat primul caz de holeră în 103 ani. Este vorba despre ...
-
Descoperirea mormântului gigantului Gilgameș sub albia râului Eufrat este de o importanta majora pentru descifrarea istoriei antice
Descoperirea recentă a ceea ce se presupune a fi mormântul epic al figurii legendare Gilgamesh, situat sub râul Eufrat, ...
-
Creșterea interesului pentru lenjeriile de pat Casa New Concept: Calitate și inovație pe piața românească
Casa New Concept a avut un impact semnificativ pe piața lenjeriilor de pat din România, reușind să se adapteze rapid sch ...
-
Polițist acuzat că ar fi luat șpagă mai multe sticle cu țuică pentru a mușamaliza o tentativă de omor
Un polițist din Covasna este acuzat că ar fi încercat să mușamalizeze o tentativă de omor în schimbul mai multor sticle ...
-
Papa îi critică dur pe Kamala Harris și Donald Trump: Sunt împotriva vieții! Ea ucide copiii, celălalt respinge migranții
Papa Francisc a estimat vineri că cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, republicanul Don ...
-
Ce trebuie să facă datornicii la stat pentru a beneficia de amnistia fiscală. Ordinul publicat de Ministerul Finanțelor
Ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor obligaţii bugetare reglementate prin amnistia fiscală a fost publica ...
-
UE descoperă "găuri" mari în economia românească: țara noastră e la coada clasamentului
Producţia industrială a scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,1% în Uniunea Europeană în iulie, comparativ cu luna precede ...
-
Apariție spectaculoasă pe cerul României: Lumina puternică ce i-a speriat pe locuitorii din Constanța VIDEO
O lumină extrem de puternică i-a speriat, în noaptea de joi spre vineri, pe locuitorii din Constanța. Apariția misterioa ...
-
Secretul din spatele rachetei de 1 milion de dolari dată Ucrainei de Vest: Scânteia ce aruncă NATO în război cu Putin
Războiul sângeros al lui Putin, care a depășit borna de 930 de zile, trece printr-un moment de cotitură, după străpunger ...
-
Ministrului britanic al poliţiei, Diana Johnson, i-a fost furată poşeta la o reuniune a şefilor poliţiei
Ministrului britanic al poliţiei şi combaterii infracţionalităţii, Diana Johnson, i-a fost furată marţi poşeta în timpul ...
-
Două femei au fost obligate să îi plătească lui Brigitte Macron 8 000 Euro după ce au răspândit falsul zvon că ar fi o transsexuală
ouă femei au fost obligate să îi plătească soției președintelui Franței 8000 EUR pentru răspândirea unor zvonuri din ari ...
-
Un câine se ascunde când îl aude pe Trump vorbind la televizor despre animale de companie mâncate de imigranți
Un clip video cu un câine care se ascunde după ce îl aude pe Donald Trump spunând că „un câine a fost luat și folosit pe ...
-
Dezvăluiri șocante la procesul monstrului care şi-a drogat soţia pentru a fi violată de zeci de bărbaţi. Justiția a descoperit că are un discipol
Noi dezvăluiri şocante au ieșit la iveală la audierile de miercuri, 11 septembrie, în procesul bărbatului din Franţa car ...
-
Razboiul intra in faza periculoasa: Ucraina a primit incuvintarea să atace adânc în Rusia de la SUA si Marea Britanie
Autoritățile britanice vor permite utilizarea rachetelor Storm Shadow cu rază lungă de acțiune pentru lovituri adânci în ...
-
O finalistă de la Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și pasată cu un blender de soțul ei
O finalistă de la Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și pasată cu un blender de soțul ei. Este știrea care a șoc ...
-
Postul intermitent ascunde un pericol major: ce arată ultimele cercetări despre ceea ce se crede a fi sanatos
O nouă cercetare sugerează că postul intermitent, deși cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, cum ar fi pierd ...
-
Ursula e isterizata de Agenda 2030: Minuscula Europa vrea sa regleze temperatura globala. Restul lumii "isi bate joc" de planurile UE
Comisia Europeană le-a cerut miercuri guvernelor statelor membre ale UE care nu i-au trimis încă versiunea finală a plan ...
-
Soția unui finalist la "Puterea Dragostei" a fost ucisă în Olanda. Bărbatul a aflat despre crimă în închisoare
Gabriel Vasiliu, finalistul celui de-al doilea sezon al emisiunii „Puterea Dragostei", a aflat din închisoare că soția s ...
-
Logo-ul Bluetooth are o origine interesantă care combină istoria nordică și simbolismul.
Acesta a fost creat prin combinarea a două rune ale scriptului viking, în special runele „Haglaz" (sig) și „Bjarkan" (ur ...
-
Ce trebuie să știe românii despre Declarația Unică Inteligentă și CNP-ul fiscal: "Nu se vor mai putea face erori. Nu este invaziv sau dăunător"
Actul normativ prin care actuala Declaraţie Unică va fi înlocuită cu o Declaraţie Unică Inteligentă (digitală) va fi pro ...
-
România conduce din nou în clasamentul celor mai scumpe piețe pentru electricitate. Vârful de preț a ajuns la 679 de euro/MWh
Energia electrică tranzacționată pe bursa pe piața pentru ziua următoare a ajuns miercuri, 11 septembrie, la aproape 152 ...
-
De ce au fost eliberate cele două doctorițe de la Sf Pantelimon. Motivarea scoate la iveală detalii șocante: Dușmanie între asistente și medici
A apărut motivarea magistraților în cazul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon, care a șocat opinia publi ...
-
Răsturnare de situație în cazul 2 Mai: Probele strânse de procurori au fost anulate de un judecător
În octombrie 2023, Vlad Pascu a fost trimis în judecată de DIICOT pentru consum şi trafic de droguri, mama sa, Miruna Pa ...
-
Top 10 gafe și omisiuni din cartea lui Nicolae Ciucă, "În slujba Țării". Ce scrie șeful PNL despre Revoluție, Ceaușescu și Iohannis
Cu o campanie de promovare care a ridicat cheltuielile de marketing la aproape 4 milioane de euro, cartea "În slujba Țăr ...
-
Bill Gates o spune pe fata ca la prosti: "Dacă evităm un război mare, va exista o altă pandemie!"
Miliardarul Bill Gates a petrecut ultimele două decenii avertizând publicul larg cu privire la probleme amenințătoare, d ...
-
Internetul a bubuit după dezbaterea din SUA. Kamala Harris, acuzată că ar fi primit răspunsurile în cască
E controversa momentului în Statele Unite: Kamala Harris ar fi primit răspunsurile în casă la dezbaterea cu Donald Trump ...