Închisoare de până la 5 ani și amendă de 15.000 de lei pentru agricultorii care fac singuri tratamente fitosanitare în fermă!

Postat la: 24.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Închisoare de până la 5 ani și amendă de 15.000 de lei pentru agricultorii care fac singuri tratamente fitosanitare în fermă!

Micii fermieri care aplică tratamente pentru protecția plantelor, respectiv tratamente cu erbicide, insecticide și fungicide, riscă amandă de până la 15.000 de lei și închisoare de până la 5 ani, potrivit unei ordonanțe de urgență semnată de ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunță Agrointel.

Potrivit sursei citate, proiectul de act normativ prevede ca toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze pământul, dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole. Totodată, pentru fitofarmacii, OUG restricționează comercializarea produselor de protecția plantelor care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru.

Ministerul Agriculturii a publicat, marți, un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României. Spre deosebire de alte acte normative puse în dezbatere de către MADR, acest text legislativ este deja semnat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, și probabil a plecat deja spre avizare în această formă și către celelalte ministere pentru aviz, notează sursa citată.

OUG introduce termenul de operator economic. Acesta este definit ca persoană juridică sau persoană prevăzută în Ordonanţa de urgenţă nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, care deţine autorizaţia eliberată în baza prezentei ordonanţe de urgenţă pentru activităţile de comercializare, utilizare şi prestare de servicii cu produse de protecţie a plantelor.

Un alt termen important introdus de OUG este cel de "prestator de servicii - persoană juridică, persoana fizică autorizată, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, care efectuează tratamente fitosanitare la terţi în baza unui contract".

De asemenea, conform OUG, utilizator profesionist reprezintă orice persoană care utilizează produse de protecție a plantelor în cadrul activităţii sale profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori şi liber profesionişti, atât din sectorul agricol, cât şi din alte sectoare.

Conform articolului 51 a OUG, aliniatul (2) "utilizatorii de produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional au obligaţia să deţină autorizaţie de utilizare a produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional". Mai departe, la aliniatul (3) se precizează că "Este interzisă utilizarea produselor de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către utilizatorii neprofesionişti şi utilizatorii profesionişti neautorizaţi".

Mai mult, se precizează la articolul 59 că "utilizatorul de produse de protecţie a plantelor, persoană fizică neautorizată, poate efectua tratamente fitosanitare cu produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional numai cu prestatorii de servicii cu produse de protecţie a plantelor autorizaţi".

Pentru a putea să mai aplice tratamente de protecția plantelor pe suprafețele agricole pe care le dețin sau le lucrează în arendă, fermierii trebuie să respecte noi condiții:

Trebuie să aibă formă juridică prin care să facă dovada că desfășoară activitate de producție vegetală;
Trebuie să aibă în fermă o persoană responsabilă care deţine certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor, pentru activitatea de utilizator profesionist şi are studii medii finalizate cu diplomă de bacalaureat în domeniul agricol cu specializările agricultură şi horticultură sau studii superioare finalizate cu diplomă de licenţă în domeniul agricol cu specializările agricultură, horticultură, arhitectură peisagistică, inginerie economică în agricultură, ingineria şi managementul afacerilor agricole, montanologie şi domeniul silvic cu specializarea silvicultură;
Trebuie să deţină spaţiu de depozitare autorizat pentru produsele de protectie a plantelor;
Trebuie să deţină autorizaţie de mediu eliberată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului prin structurile teritoriale;
Trebuie să deţină contract de prestări servicii cu un operator economic autorizat care colectează deşeuri de produse şi ambalaje provenite de la produsele de protecţie a plantelor;
Trebuie să se înregistreze la Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Sancțiunile noii ordonanțe de urgență prevăd, la articolul 65, aliniatul 1: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani, fapta de a comercializa, deţine sau de a utiliza produse de protecţie a plantelor pentru uz profesional de către persoane neautorizate".

De asemenea, sunt prevăzute amenzi între 10.000 și 15.000 de lei pentru o serie de încălcări ale OUG, inclusiv pentru încălcarea articolului 59, cel care obligă persoanele fizice neautorizate să angajeze firme de prestări servicii pentru aplicarea tratamentelor în câmp.

"În vederea îndeplinirii atribuţiilor stabilite prin normele juridice în vigoare, personalul Autorităţii, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române efectuează controale oficiale pentru a verifica respectarea prevederilor prezentului act normativ. Constatarea infracţiunilor (...) se face de către personalul împuternicit al Ministerului Afacerilor Interne", se mai precizează în OUG.

loading...
PUTETI CITI SI...