Misterul exploziilor radio intergalactice: 1.652 în 47 de zile care provin din același loc al spațiului din Calea Lactee

Postat la: 02.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Misterul exploziilor radio intergalactice: 1.652 în 47 de zile care provin din același loc al spațiului din Calea Lactee

O singură "explozie radio intergalactică" este deja unul dintre cele mai puternice evenimente înregistrate în cosmos, dar cum rămâne cu mai mult de 1.600 de explozii radio care provin din aceeași locație?

Aceste "explozii radio rapide" (Fast Radio Bursts - FRB) pot avea o energie de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. Dar durează doar o miime de secundă.  Trebuie spus că acestea au fost descoperite relativ recent. Primul eveniment care a fost etichetat ca atare a fost detectat în 2007. Faptul că a fost atât de scurt a făcut imposibilă identificarea sursei. În deceniul care a urmat, au fost detectate câteva zeci de FRB-uri, dar abia în 2016 unul a putut fi observat de mai mult de două ori.

Și acum, 1.652 de astfel de FRB-uri în 47 de zile. La început, toate păreau a fi foarte îndepărtate, la sute de milioane sau chiar miliarde de ani lumină, dar până în 2020, una dintre ele a fost detectată în interiorul galaxiei noastre, Calea Lactee. Și mai bine, a fost asociat cu un "magnetar", o stea neutronică cu un câmp magnetic extrem de puternic. Acest lucru este în concordanță cu teoriile: pentru a fi atât de puternice, FRB-urile trebuie să fie asociate cu un obiect care este el însuși extrem de puternic, iar magnetarii sunt astfel de "monștri".

Dar acest lucru nu rezolvă enigma a ceea ce creează astfel de semnale. Și cu atât mai puțin rezolvă existența a 1.652 în 47 de zile. FRB 121102 a fost astfel reexaminat, timp de 60 de ore repartizate pe parcursul a aproape două luni, din august până în octombrie 2019, de către o echipă internațională, condusă de Academia Chineză de Științe, la telescopul chinezesc FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope). Observațiile lor au fost publicate pe 13 octombrie 2021 în revista Nature.

Teoretic, ar putea fi un obiect care se rotește foarte repede și din care se detectează un "jet" de radiații atunci când este îndreptat spre noi. Acest lucru ar însemna, la 1600 de observații în 60 de ore, o rotație la două minute. Problema cu această idee este că observațiile sunt neregulate. "Nedetectarea oricărei periodicități sau cvasi-periodicități reprezintă o provocare", scriu cercetătorii.

Cel mult, există posibilitatea unui alt ciclu: FRB 121102, judecând după modul în care a fost urmărit de-a lungul anilor, pare să "explodeze" în explozii aleatorii timp de 90 de zile, apoi să se calmeze timp de 67 de zile. Acest lucru ar putea însemna că orbitează în jurul unei alte stele - astfel încât acea stea o ascunde de noi timp de 67 de zile. Deoarece obiectul se află la o distanță de 2,5 miliarde de ani lumină, doar câteva instrumente astronomice vor putea să-l detecteze. Dar, deoarece exploziile sale variază între 10.000 și 100.000 de ori mai mult decât energia emisă de Soare într-o secundă, astrofizicienii vor continua să încerce să rezolve misterul.

sursa: techno-science.net

loading...
PUTETI CITI SI...