Misterul de pe Marte: formațiunile circulare pe care NASA nu le poate explica

Postat la: 19.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Misterul de pe Marte: formațiunile circulare pe care NASA nu le poate explica

Misiunea Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a NASA a capturat o serie impresionantă de imagini care prezintă dune de nisip aproape perfect circulare pe suprafața planetei Marte. Dunele apar ca niște pete ușor asimetrice în imagini. Acestea au fost realizate pe 22 noiembrie 2022 în emisfera nordică a planetei Marte, de către camera High Resolution Imaging Experiment (HiRise) a Universității din Arizona.

Laturile abrupte ale dunelor sunt înclinate spre sud, ceea ce s-ar putea datora vânturilor marțiene care suflă nisipul în această direcție, au declarat cercetătorii într-un comunicat. Cu toate acestea, ei nu sunt siguri ce a determinat ca dunele să fie atât de aproape perfect circulare. Imaginile fac parte dintr-o serie realizată de HiRise pentru a ajuta la monitorizarea modului în care înghețul se topește pe Marte în 60 de locații diferite, pe măsură ce emisfera nordică a planetei ajunge la sfârșitul sezonului de iarnă.

La fel ca Pământul, Marte experimentează un ciclu de 4 anotimpuri: vară, primăvară, toamnă și iarnă. În timp ce dunele rotunde de nisip par lipsite de gheață în această imagine, o imagine anterioară le-a arătat acoperite de îngheț. HiRise, care este montat pe nava spațială MRO, orbitează și supraveghează dunele de nisip de pe Marte din 2006. Datele obținute de camera de înaltă rezoluție indică faptul că dunele de nisip migrează de la ecuator la poli cu o rată de până la 1 metru (3,3 picioare) pe an marțian, sau 687 de zile pe Pământ.

Cercetătorii folosesc, de asemenea, HiRise pentru a studia formațiunile asemănătoare ghețarilor și depozitele de la baza pantelor de pe Marte, despre care oamenii de știință cred că ar fi putut fi cândva bogate în gheață, deși sursa acestei gheațe rămâne un mister, potrivit NASA. Misiunea principală a MRO a fost aceea de a căuta urme de apă pe Marte. Deși această misiune s-a încheiat în urmă cu 12 ani, la 21 decembrie 2010, nava spațială servește în continuare drept punte de comunicare cu Pământul pentru alte misiuni pe Marte și continuă să transmită imagini surprinzătoare surprinse de HiRise.

loading...
PUTETI CITI SI...