Misterul de la Cernobîl - Lupii mutanți au dezvoltat rezistență la cancer

Postat la: 10.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Misterul de la Cernobîl - Lupii mutanți au dezvoltat rezistență la cancer

Lupii mutanți care umblă pe străzile pustii de la Cernobîl par să fi dezvoltat rezistență la cancer - ceea ce face să crească speranța că descoperirile îi pot ajuta pe oamenii de știință să lupte împotriva acestei boli la oameni.

Un reactor nuclear a explodat la centrala electrică de la Cernobîl, în Ucraina, în 1986, iar peste 100.000 de oameni au fost evacuați din oraș în timp ce explozia a eliberat radiații cancerigene.

De atunci, zona a rămas ciudat de abandonată, iar Zona de excludere de la Cernobîl (CEZ) a fost instituită pentru a împiedica oamenii să intre într-o zonă de 1.000 de mile pătrate unde radiațiile încă prezintă un risc de cancer.

Poate că oamenii nu s-au întors, dar animalele sălbatice, precum lupii și caii, cutreieră terenurile pustii ale orașului evacuat la mai bine de 35 de ani de la dezastru.

Cara Love, biolog evoluționist și ecotoxicolog la Universitatea Princeton din SUA, a studiat modul în care lupii de la Cernobîl supraviețuiesc în ciuda generațiilor de expunere la particule radioactive.

Cara Love și o echipă de cercetători au vizitat CEZ în 2014 și au pus coliere radio pe lupi, astfel încât să le poată fi monitorizate mișcările.

Ea a declarat că aceste coliere oferă echipei "măsurători în timp real ale locului în care se află [lupii] și a cantității [de radiații] la care sunt expuși".

De asemenea, au prelevat probe de sânge pentru a înțelege cum reacționează organismul lupilor la radiațiile cancerigene.

Cercetătorii au descoperit că lupii de la Cernobîl sunt expuși la mai mult de 11,28 millirem de radiații în fiecare zi, pe parcursul întregii lor vieți - ceea ce reprezintă de peste șase ori limita legală de siguranță pentru un om.

Love a descoperit că lupii au un sistem imunitar modificat, similar cu cel al pacienților cu cancer care urmează un tratament cu radiații, dar, mai ales, a identificat părți specifice din informația genetică a animalelor care par să reziste la un risc crescut de cancer.

O mulțime de cercetări efectuate la oameni au descoperit mutații care cresc riscul de cancer - de exemplu, prezența variantei genei BRCA face ca o femeie să aibă mai multe șanse de a dezvolta cancer de sân sau ovarian.

Dar munca depusă de Cara Love a urmărit să identifice mutațiile protectoare care cresc șansele de supraviețuire la cancer.

Pandemia și invazia Rusiei în Ucraina au împiedicat-o pe Love și pe colaboratorii săi să se întoarcă în CEZ în ultimii ani.

Ea a declarat: "Prioritatea noastră este ca oamenii și colaboratorii de acolo să fie cât mai în siguranță posibil".

Love și-a prezentat descoperirile la întâlnirea anuală a Societății de Biologie Integrativă și Comparată din Seattle, Washington, luna trecută.

loading...
PUTETI CITI SI...