Miracolul statinelor in Covid-19! Medicamente ce scad riscul de deces: O nouă descoperire făcută de cercetători din Suedia și Australia

Postat la: 12.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Miracolul statinelor in Covid-19! Medicamente ce scad riscul de deces: O nouă descoperire făcută de cercetători din Suedia și Australia

Recent, cercetătorii din Suedia și Australia au efectuat un studiu amplu în cadrul căruia au fost înrolați aproape 1 milion de persoane, analizând relația dintre statine și mortalitatea COVID-19.

Oamenii de știință au descoperit că utilizarea statinelor a fost asociată cu un risc ușor mai mic de a muri din cauza bolii. Lucrarea a fost publicată în PLOS Medicine. Statinele sunt un grup de medicamente utilizate pentru a reduce nivelurile de colesterol din lipoproteine cu densitate joasă (LDL) din sânge, cunoscut și sub denumirea de colesterol „rău". Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot duce la întărirea și îngustarea arterelor și la boli cardiovasculare. Aproximativ 40 de milioane de oameni din Statele Unite folosesc statine pentru a-și ține sub control nivelul de colesterol, scrie doc.ro.

Bolile cardiovasculare și nivelurile ridicate ale colesterolului au fost legate de agravarea simptomelor COVID-19. Între timp, alte cercetări au arătat că statinele pot avea efecte antivirale, antiinflamatorii și anti-coagulare care pot fi benefice împotriva COVID-19. Un studiu realizat în primăvara 2021, care a inclus 648 de pacienți spitalizați cu COVID-19 a constatat că cei care au luat statine înainte de a dezvolta COVID-19 au avut un risc de deces cu aproximativ 50% mai mic decât cei care nu au luat.

„Rezultatele au fost în concordanță cu ipoteza noastră, iar unele studii observaționale anterioare au avut rezultate similare", a declarat pentru publicația Medical News Today, Rita Bergqvist, co-autor al studiului și studentă la medicină la Karolinska Institutet, din Solna, Suedia. „Cu toate acestea, ne bucurăm că am reușit să oferim un sprijin suplimentar, solid din punct de vedere științific, pentru recomandările actuale de a continua tratamentul cu statine în timpul pandemiei", a adăugat ea.

Cercetătorii au adunat date despre oamenii din zona Stockholm, din Suedia, din diferite registre publice, inclusiv Registrul suedez al medicamentelor prescrise și Registrul suedez al cauzelor deceselor. Datele au inclus informații despre educație și niveluri de venit, precum și informații de la spitale și clinici de ambulatoriu despre afecțiuni preexistente, conform Clasificării Internaționale a Bolilor, rețete și decese legate de COVID-19. Studiul a inclus persoane în vârstă de 45 de ani și peste care au locuit în zona Stockholm. În total, au fost examinate datele de la 963.876 de persoane și au fost urmărite raportările lor de sănătate până pe 11 noiembrie 2020.

Dintre persoanele înrolate în studiu, 51,6% erau femei, iar 17,6% au luat cel puțin o rețetă de statine în anul precedent începerii pandemiei. Cei care au luat statine au avut tendința de a fi mai în vârstă decât cei care nu au făcut-o. De asemenea, au avut tendința de a avea mai multe comorbidități, cum ar fi boala cardiacă ischemică, insuficiența cardiacă și hipertensiunea arterială.

Dintre cele 2.545 de persoane care au murit din cauza COVID-19 în timpul observațiilor, 765 au luat statine, în timp ce 1.780 nu au luat. Aceasta înseamnă că 0,5% dintre cei care au luat statine și 0,2% dintre cei care nu au luat au murit din cauza bolii. „Cu toate acestea", explică autorii, „atunci când s-au ajustat factorii variabili, tratamentul cu statine a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate asociată COVID-19".
Efectele antiinflamatoare ale statinelor ar putea fi benefice în cazul infecției cu COVID-19

COVID-19 sever este rezultatul reacțiilor inflamatorii și imune la SARS-CoV-2, virusul de bază. Astfel, este posibil ca efectele antiinflamatoare ale statinelor și capacitatea de a modula răspunsul imun să aibă un efect pozitiv asupra unei persoane cu COVID-19, deși mecanismele exacte sunt încă necunoscute. „Este important să ne amintim că studiul nostru arată că există posibilitatea ca statinele să aibă un efect protector moderat împotriva COVID-19. Dar pentru a fi siguri de un efect protector, am avea nevoie de un studiu controlat randomizat", a spus dr. Bergqvist.

„Mai mult, mecanismele farmacologice depășesc domeniul de aplicare al studiilor epidemiologice. Efectele pleiotrope ale statinelor, inclusiv modularea imunității și scăderea riscului de tromboză, sunt discutate de câțiva ani", a adăugat ea. „Știm că morbiditatea cardiovasculară este un factor de risc pentru decesul sever prin COVID-19 și, de asemenea, știm că statinele previn morbiditatea cardiovasculară în grupurile cu risc ridicat", mai explică medicul. O limitare a studiului este că constatările sale se bazează pe date din registru și, prin urmare, nu se știe dacă oamenii au luat medicamentele așa cum le-au fost prescrise. Și în timp ce cercetătorii au luat în considerare diverși factori care ar putea explica rezultatele, pot exista și alți factori necunoscuți.

„Acesta este un studiu observațional, care înseamnă că asocierea dintre utilizarea de statine și îmbunătățirea prognosticului COVID-19 ar putea fi rezultatul unui alt factor pe care autorii nu au reușit să-l surprindă și să îl includă în analizele lor. De exemplu, nu aveau indicele de masă corporală sau statutul de fumător/nefumător al pacienților", explică dr. Monica Gandhi, profesor de medicină clinică la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicată în studiu.

„Doar deținerea unei rețete de statine, care este criteriul pe baza căruia au fost trase concluziile, nu este asociată neapărat cu consumul acelor medicamente și nu a existat nicio modalitate de a verifica administrarea pilulelor. Pe de altă parte, descoperirile rămân importante", a adăugat dr. Gandhi. „Implicațiile clinice ale acestor descoperiri sunt că statinele nu ar trebui oprite în timpul COVID-19 sau la internarea în spital, deoarece [este] probabil să ajute în procesul de recuperare".

„Nu cred însă că acest studiu observațional ne poate spune cu certitudine că este recomandat să începem administrarea de statine, dacă nu este indicat din punct de vedere medical, pentru a încerca să influențăm recuperarea după COVID-19", a avertizat dr. Gandhi. Întrebat despre principalele concluzii ale studiului, dr. Bergqvist a spus: „Mesajul nostru principal este: Continuați să vă luați statinele! Tratamentul cu statine reduce riscul de evenimente cardiovasculare în grupurile cu risc ridicat, de exemplu, persoanele care au avut un accident vascular cerebral sau care suferă de angină pectorală. Efectul posibil asupra COVID-19 este un bonus suplimentar."

loading...
PUTETI CITI SI...