Ministerul Apărării Naționale vorbește despre plângerile de hărțuire sexuală din rândurile Armatei

Postat la: 14.06.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Ministerul Apărării Naționale vorbește despre plângerile de hărțuire sexuală din rândurile Armatei

Conform unui răspuns acordat pe legea accesului la informațiile de interes public, la cererea Libertății, între 2014 și 2020 s-au înregistrat 9 plângeri de hărțuire sexuală în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Patru dintre acestea au fost înaintate către Parchetul Militar, toate fiind clasate.

În 11 decembrie 2019, un angajat din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN) a depus o plângere pentru hărțuire sexuală. Plângerea viza un alt angajat. În cadrul instituției, s-a constituit o comisie disciplinară. Cazul nu a fost înaintat Parchetului Militar. Militarul acuzat de hărțuire sexuală a fost declarat „inapt din punct de vedere psihiatric".

„Acesta era, anterior acuzației de hărțuire, declarat «apt limitat» de o comisie medicală. După înregistrarea raportului persoanei agresate, o comisie organizată la nivelul unității a solicitat o nouă reevaluare psihiatrică, în urma căreia militarul a fost declarat «inapt» din punct de vedere psihiatric", a explicat ministerul pentru Libertatea. "În unitățile unde lucrau cei doi angajați sancționați disciplinar, tot personalul a fost, ulterior, instruit cu privire la modul de comportare în relațiile dintre angajați", a mai precizat MApN.

Angajatul MApN a fost trecut în rezervă în aprilie 2020, la cinci luni după ce victima a sesizat hărțuirea. E unul dintre cele 9 cazuri de plângeri pentru hărțuire sexuală raportate și înregistrate în cadrul Ministerul Apărării Naționale în perioada 2014-2020. În niciunul dintre cazuri procurorii nu au considerat că e nevoie să-l pună sub acuzare pe cel reclamat de colegii săi pentru hărțuire sexuală.

Statistica plângerilor pentru violență sexuală care au fost înregistrate în cadrul ministerului / structurilor subordonate în perioada 2000-2020, plângeri care au vizat angajați ai ministerului sau ai structurilor subordonate, victimele fiind angajați ai ministerului sau ai structurilor subordonate, arată astfel: 9 plângeri pentru hărțuire sexuală au fost înregistrate în perioada 2014-2020. (Ministerul nu a raportat nimic anterior anului 2014). În 4 dintre ele au fost sesizate Parchetele militare. Toate cele 4 dosare au fost clasate. Într-unul dintre cazuri, militarul a fost trecut în rezervă. Celelalte 5 plângeri au fost abordate doar în comisii „la nivelul eșantionului superior". În două cazuri agresorii au fost sancționați disciplinar cu „avertizare în scris". În alte două situații nu s-au dispus măsuri „întrucât aspectele semnalate nu s-au confirmat", iar într-un caz „agresorul a fost declarat inapt din punct de vedere psihiatric și a fost trecut în rezervă".

loading...
PUTETI CITI SI...