Ministerul "Adevarului" ia ființă în Guvernul României: Se vor șterge din online informațiile incomode sub pretextul că sunt false în cel mult 24 de ore

Postat la: 19.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Ministerul

Videoclipurile, anunțurile sau știrile false vor putea fi depistate cu ajutorul Inteligentei Artificiale, sau raportate autorităților de cetatenii vigilenti și șterse în cel mult 24 de ore de pe rețelele de socializare, sau din indexarea motoarelor de cautare. In acest fel, orice informatie incomoda va fi eliminata sub pretextul fake-news.

Este ceea ce a anuntat Ministerul Cercetării care a lansat deocamdată "o platformă împotriva dezinformării". Urmează implementarea unui sistem de depistare automata bazat pe Inteligenta Artificială, un cerber al internetului din România. "Măsura a fost luată îndeosebi pentru a elimina din informațiile false ce ar putea afecta campania electorală din acest an, dar pot fi semnalate informații din orice domeniu", spun autorii, după cum informează Pro Tv.

Astfel de videoclipuri în care imaginea unor personaje cu notorietate este folosită pentru a îndemna la false investiții financiare, ori achizitionarea de suplimente sau alimentatie bazata pe informatii false sunt des întâlnite pe internet. Mișcările nefirești ale capului, desincronizarea dintre buze și sunet sau imperfecțiunile feței arată că imaginile sunt falsificate.

Autoritățile se așteaptă ca filmulețele false să fie tot mai des folosite în contextul campaniei electorale. „E îngrijorătoare constanța cu care atacatorii continuă să propage astfel de conținut pe social media, care se mărginește deocamdată la zona comunității informatice, dar poate devia foarte ușor în zona dezinformării și poate de manipulare a procesului electoral", spune Mihai Rotariu, manager Direcţia de Comunicare a Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

Ministerul Cercetării a lansat o platformă pe care se așteaptă ca oamenii să semnaleze înregistrări video, audio sau poze alterate cu ajutorul tehnologiei deep-fake și postate pe Facebook, Instagram, TikTok, YouTube sau Google. Imediat ce este raportat, acel conținut va fi și imediat îndepărtat. „Trebuie să facem și o analiză, să ajungem la un criteriu înalt de obiectivitate pentru a raporta ceea ce trebuie", mai spune Rotariu.

Analiza și transmiterea datelor primite de la populație se vor realiza în termen de maximum o oră în intervalul orar 8:00-22:00 și în cel mult 12 ore în afara acestui interval. Apoi sesizările vor fi redirecționate către administratorii platformelor online de socializare, streaming și motoare de căutare online spre soluționare. Conform deciziilor UE acestia sunt obligati sa indeparteze continutul media semnalat.

loading...
PUTETI CITI SI...