Miliarde de dolari cheltuite pentru "schimbări climatice" pe baza unor date eronate privind temperatura
Postat la: 01.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Pentru a păstra o "planetă locuibilă", Pământul nu se poate încălzi cu mai mult de 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, avertizează Națiunile Unite.
Nerespectarea acestui nivel ar putea duce la mai multe catastrofe, inclusiv la creșterea numărului de secete și dezastre legate de vreme, la mai multe boli și decese cauzate de căldură, la mai puțină hrană și mai multă sărăcie, potrivit NASA.
Pentru a evita tribulațiile iminente și pentru a limita creșterea temperaturii globale, 194 de state membre și Uniunea Europeană au semnat în 2016 Acordul ONU de la Paris, un tratat internațional cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic care are ca obiectiv "reducerea substanțială a emisiilor globale de gaze cu efect de seră".
După încheierea acordului, cheltuielile globale pentru proiecte legate de climă au crescut exponențial.
În 2021 și 2022, contribuabilii din întreaga lume au cheltuit, în medie, 1.300 de miliarde de dolari pe astfel de proiecte în fiecare an, potrivit grupului consultativ nonprofit Climate Policy Initiative.
Această sumă este mai mult decât dublă față de rata de cheltuieli din 2019 și 2020, care a fost de 653 de miliarde de dolari pe an, și este semnificativ mai mare decât cea de 364 de miliarde de dolari pe an din 2011 și 2012, potrivit raportului.
În ciuda banilor care se varsă, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a raportat că 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată.
Stațiile de monitorizare a climei ale NOAA au constatat că temperatura medie a suprafeței terestre și oceanice a Pământului în 2023 a fost cu 1,35 grade Celsius peste media preindustrială.
"Nu numai că 2023 a fost cel mai cald an din cei 174 de ani de înregistrări climatice ale NOAA - a fost de departe cel mai cald", a declarat Sarah Kapnick, cercetător șef al NOAA.
"O planetă care se încălzește înseamnă că trebuie să fim pregătiți pentru impactul schimbărilor climatice care se întâmplă aici și acum, cum ar fi fenomenele meteorologice extreme care devin atât mai frecvente, cât și mai severe."
Dar un cor tot mai mare de oameni de știință din domeniul climei afirmă că măsurătorile de temperatură sunt eronate și că trilioanele de dolari care se varsă se bazează pe o problemă care nu există.
Mai mult de 90 la sută dintre stațiile de monitorizare a temperaturii de la NOAA au o distorsiune termică, potrivit lui Anthony Watts, meteorolog, senior fellow pentru mediu și climă la The Heartland Institute, autor al site-ului Watts Up With That și director al unui studiu care a examinat stațiile climatice ale NOAA.
"Și cu un număr atât de mare, peste 90%, metodele pe care NOAA le folosește pentru a încerca să reducă acest lucru nu funcționează, deoarece părtinirea este atât de copleșitoare", a declarat Watts pentru The Epoch Times.
"Puținele stații care au rămas și care nu sunt părtinitoare, pentru că se află, de exemplu, în afara orașului, pe un câmp și sunt o stație de cercetare agricolă care există de 100 de ani... datele lor sunt complet copleșite de setul mult mai mare de date părtinitoare. Nu există nicio modalitate de a ajusta acest lucru."
Meteorologul Roy Spencer a fost de acord.
"Datele termometrelor de suprafață au încă efecte de încălzire false din cauza insulei de căldură urbană, care crește în timp", a spus Spencer.
El este cercetător științific principal la Universitatea din Alabama, liderul echipei științifice americane pentru radiometrul avansat de scanare cu microunde de pe satelitul Aqua al NASA și laureat al medaliei NASA pentru realizări științifice excepționale pentru activitatea sa în domeniul monitorizării temperaturii prin satelit.
De asemenea, Spencer a mai spus că modelele climatice computerizate folosite pentru a determina schimbări în politica energetică sunt și mai defectuoase.
Locotenent-colonelul John Shewchuk, un meteorolog consultant certificat, a declarat că problemele legate de citirea temperaturilor merg dincolo de prejudecata termică. Locotenent-colonelul în retragere a fost ofițer meteorolog avansat în cadrul Forțelor Aeriene.
"După ce am văzut multe rapoarte despre ajustările făcute de NOAA la datele de temperatură USHCN (U.S. Historical Climatology Network), am decis să descarc și să analizez eu însumi datele", a declarat lt. col. Shewchuk pentru The Epoch Times.
"Am reușit să confirm ceea ce au constatat și alții. Este evident că, în general, temperaturile din trecut s-au răcit, în timp ce temperaturile din prezent s-au încălzit."
El susține că NOAA și NASA au ajustat datele istorice privind temperaturile în așa fel încât să facă trecutul să pară mai rece și, prin aceasta, să facă mai pronunțată tendința actuală de încălzire.
Efectul insulei de căldură urbană provoacă temperaturi mai ridicate în zonele în care există mai multe clădiri, drumuri și alte forme de infrastructură care absorb și apoi radiază căldura soarelui, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului.
Agenția estimează că "temperaturile din timpul zilei în zonele urbane sunt cu 1-7 grade Fahrenheit mai mari decât cele din zonele periferice, iar temperaturile din timpul nopții sunt cu aproximativ 2-5 grade Fahrenheit mai mari".
În consecință, NOAA cere ca toate stațiile sale de observare a climei să fie amplasate la cel puțin 30 de metri distanță de elemente precum betonul, asfaltul și clădirile.
Cu toate acestea, în martie 2009, Watts a publicat un raport care arată că 89% dintre stațiile NOAA au avut probleme de distorsiune termică din cauza faptului că erau situate la mai puțin de 30 de metri de aceste elemente, iar multe dintre ele erau situate lângă pistele de aeroport.
"Am găsit stații amplasate lângă ventilatoarele de evacuare ale unităților de aer condiționat, înconjurate de parcări și drumuri asfaltate, pe acoperișuri extrem de fierbinți și în apropierea trotuarelor și clădirilor care absorb și radiază căldură", a declarat Watts.
"Am găsit 68 de stații amplasate la stațiile de tratare a apelor uzate, unde procesul de digestie a deșeurilor determină temperaturi mai ridicate decât în zonele înconjurătoare."
Raportul a concluzionat că înregistrarea temperaturilor din SUA nu era fiabilă și, deoarece era considerată "cea mai bună din lume", bazele de date privind temperaturile globale erau, de asemenea, "compromise și nesigure".
În urma raportului, Biroul Inspectorului General al SUA (OIG) și Biroul de responsabilitate guvernamentală au confirmat constatările lui Watt și au declarat că NOAA a luat măsuri pentru a rezolva problemele.
"NOAA recunoaște că există probleme cu datele USHCN din cauza unor distorsiuni introduse prin mijloace precum relocarea nedocumentată a siturilor, amplasarea necorespunzătoare sau modificarea instrumentelor", se arată în raportul OIG.
"Toți experții au fost de părere că este necesar un sistem îmbunătățit și modernizat de raportare climatică pentru a elimina necesitatea ajustărilor de date".
În ciuda asigurărilor, Watts a avut îndoieli cu privire la faptul că NOAA a abordat problemele și, în aprilie 2022 și mai 2022, el și echipa sa au revizitat multe dintre aceleași stații de temperatură pe care le observaseră în 2009.
El și-a publicat concluziile într-un nou studiu la 27 iulie 2022. Acesta a constatat că și mai multe, aproximativ 96%, dintre stațiile de temperatură ale NOAA încă nu reușeau să îndeplinească propriile standarde.
"Există două prejudecăți principale în rețeaua de temperatură de suprafață pentru Statele Unite și, cel mai probabil, pentru întreaga lume, pe care le-am identificat", a declarat dl Watts.
"Cea mai mare distorsiune este efectul de insulă termică urbană. Ceea ce se întâmplă este că, deoarece căldura este reținută de suprafețe și eliberată în aer pe timp de noapte, temperatura scăzută din timpul nopții nu este atât de scăzută pe cât ar putea fi dacă termometrul ar fi în afara orașului și pe un câmp."
De-a lungul anilor, a spus el, s-a construit tot mai multă infrastructură în jurul locațiilor termometrelor, iar noaptea, asfaltul și betonul eliberează căldura absorbită și împing temperatura în sus.
"Vă puteți uita la orice set de date climatice, indiferent cine le produce, și puteți vedea acest efect. Temperaturile scăzute au o tendință de creștere mult mai rapidă, iar temperaturile ridicate sunt practic neschimbate. Dar temperatura medie este cea care este folosită pentru a urmări schimbările climatice", a spus Watts.
El a spus că, deși atât NOAA, cât și NASA susțin că își pot ajusta datele pentru a ține cont de efectul insulei de căldură urbană, această distorsiune este imposibil de depășit, deoarece problema afectează 96% din stațiile de suprafață.
El a precizat că cele câteva termometre amplasate la stațiile climatice care nu se confruntă cu o distorsiune termică arată jumătate din rata de încălzire raportată în prezent.
Cea de-a doua distorsiune primară identificată de dl Watts este reprezentată de citirile de temperatură tranzitorii, care sunt schimbări de temperatură pe termen scurt care pot da o citire falsă. Potrivit lui Watts, NOAA a început să înlocuiască termometrele cu mercur la mijlocul sau la sfârșitul anilor 1980.
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi a ...
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ...
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribu ...
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următo ...
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, ...
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milio ...
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). ...
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sânge ...
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un mot ...
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizi ...
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală dist ...
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce ...
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vine ...
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care ...
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mar ...
-
Sprijinul Open Tribe pentru transformarea tinerilor în lideri ai viitorului
Open Tribe își propune să fie o platformă dedicată dezvoltării tinerilor, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar ...
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opin ...
-
S-au prins ca suntem bogați: Eurostat a decretat că regiunea București-Ilfov are cel mai mic risc de sărăcie din UE
În ce regiuni ale UE oamenii sunt cel mai expuși riscului de sărăcie? În 2023, 16,2% din populația UE - sau aproximativ ...
-
Unde să îți pui fațete dentare? Află cum să alegi clinica
Alegerea clinicii potrivite pentru a-ți pune fațete dentare este o decizie care îți poate transforma complet zâmbetul și ...
-
„Manifest pentru România Responsabilă" - Recunoașterea excelenței și a implicării sociale
Pe 19 decembrie 2024, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Inițiativa Ecologistă Europeană (IEE) au o ...
-
Trump declanșează lupta în justiție contra manipulatorilor, presă și institute de sondare. Procedura ar trebui implementată și-n România din 2025!
Influenta publicație franceză LE POINT analizează în mod critic, dar subiectiv/negativ, acțiunea salutară a președintelu ...
-
Verdictul justiției pentru Călin Georgescu. Avocata sa, anunț fulger: Chemare forțată în judecată
Marina Alexandru, avocata lui Călin Georgescu, a declarat joi seară, la Realitatea Plus, că a solicitat Curții de Apel B ...
-
Cum găsești cărțile preferate într-o librărie online?
În era digitală, cumpărarea cărților dintr-o librărie online a devenit nu doar o opțiune convenabilă, ci și o experiență ...
-
Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
Rusia anunță că a dezvoltat unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer. Acest vaccin va fi dis ...
-
Peste 140 de angajaţi Meta, diagnosticaţi cu depresie şi PTSD, după ce au fost nevoiţi să urmărească conţinut violent. Compania, chemată în instanță
Peste 140 de moderatori de conţinut Facebook angajaţi într-o unitate din Kenya au fost diagnosticaţi cu tulburare de str ...
-
Cele mai distractive activități pentru vacanța de iarnă
Mai sunt câteva zile până la vacanța de iarnă și majoritatea familiilor au pregătit deja programul de activități. Petrec ...
-
Misterul sifilisului, dezlegat după 500 de ani: Oase vechi de 9.000 de ani arată originea bolii
O descoperire științifică importantă aduce noi dovezi în controversa privind originea sifilisului, o boală care a provoc ...
-
Zelenski recunoaște: Ucraina nu mai poate elibera teritoriile ocupate de Rusia
Președintele Ucrainei recunoaște pentru Le Parisien că forțele țării sale nu mai pot recupera zonele ocupate de Rusia. E ...
-
Descoperirea cercetătorilor care ar putea rescrie cărțile de astronomie: Ce vârstă are Luna și cum s-a format
Un nou studiu publicat miercuri sugerează că Luna are o vârstă care este cu 80 de milioane până la 180 de milioane de an ...