Michèle Rivasi care ancheta mega-afacerea "Pfizergate" a murit în urma unui atac de cord

Postat la: 02.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Michèle Rivasi care ancheta mega-afacerea

Michèle Rivasi, europarlamentarul ecologist care a făcut presiuni pentru ca schimburile de SMS-uri dintre președintele Comisiei Europene și directorul general al Pfizer să fie făcute publice, a murit miercuri (29 noiembrie) la vârsta de 70 de ani, în urma unui atac de cord, în timp ce se îndrepta spre Parlamentul European de la Bruxelles.

Rivasi era membră a Parlamentului European din partea Verzilor din 2009, implicându-se în special în lupta împotriva acordului de liber schimb UE-Mercosur și împotriva utilizării pesticidelor, inclusiv a glifosatului. În numele transparenței, ea a dedicat o parte din ultimul său mandat investigării așa-numitei "afaceri SMS", care se referă la suspiciunile privind mesajele text schimbate între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, cu privire la negocierea unui contract pentru 1,8 miliarde de doze de vaccinuri COVID-19.

"Mereu gata să apere principiile care îi erau dragi, Michèle Rivasi și-a dedicat viața protejării biodiversității și sănătății noastre și luptei pentru transparența instituțiilor noastre în interesul cetățenilor europeni", se arată într-un comunicat de presă. Ea era cunoscută și pentru poziția sa controversată privind vaccinurile. De-a lungul pandemiei Covid-19, europarlamentarul criticase punerea în aplicare a unui "certificat COVID" și vaccinarea obligatorie a personalului medical din Franța. Pe X (fostul Twitter), președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat "întristată" de "moartea subită" a lui Rivasi, "un eurodeputat experimentat, cu convingeri profunde, angajat și muncitor".

"Suntem profund întristați de moartea colegei noastre Michèle Rivasi. [...] Cariera sa remarcabilă, bătăliile sale politice pasionale și empatia sa și-au lăsat amprenta asupra tuturor celor care au avut ocazia să o cunoască", au declarat Terry Reintke și Philippe Lamberts, în numele Grupului Verzilor/ALE. "Grupul nostru și Parlamentul European pierd astăzi o personalitate politică care, de-a lungul carierei sale, a căutat înainte de toate să apere interesul public", se mai arată în declarație.

loading...
PUTETI CITI SI...