Meta-analiză The Lancet: Imunitatea dobândită în urma trecerii prin boală este mai puternică decât vaccinul anti-Covid

Postat la: 21.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Meta-analiză The Lancet: Imunitatea dobândită în urma trecerii prin boală este mai puternică decât vaccinul anti-Covid

The Lancet a publicat o meta-analiză a 65 studii realizate de cercetători din 16 țări, din care a reieșit că imunitatea dată de trecerea prin Covid este mult mai puternică decât vaccinul. Un lucru, de altfel, care ține de medicina bazică.

 Sub titulatura "Protecția anterioară a infecției cu SARS-CoV-2 împotriva reinfectării: o revizuire sistematică și meta-analiză", analiza, realizată de un grup de cercetători, a făcut o evaluare cuprinzătoare a literaturii științifice privind protecția împotriva infecției ulterioare cu SARS-CoV-2, a bolii simptomatice și a bolilor severe (spitalizare sau deces) cauzate de infecția anterioară, în funcție de variantă și de timp de la începutul inițial.

"Rezultatele noastre arată că niveluri ridicate de protecție - în medie mai mari de 85% - sunt prezente pentru variantele ancestrale, Alfa, Delta și Beta în toate cele trei rezultate (infecție, orice boală simptomatică și boală severă). Analiza arată nivelul de protecție substanțial redus împotriva reinfectării sau a oricărei boli simptomatice la mai puțin de 55% pentru varianta Omicron, dar acea protecție împotriva bolilor severe din varianta Omicron pare să fie menținută la un nivel ridicat", se arată în meta-analiza publicată în The Lancet.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că imunitatea conferită de infecție include atât răspunsuri umorale, cât și celulare, și există dovezi ale imunității diverse ale celulelor T și ale răspunsului celulelor B de memorie la antigenele proteice spike Covid-19, în plus față de alte ținte proteice, care ar putea duce la o imunitate mai susținută cu protecție sporită împotriva diferitelor variante de Covid-19. Acest mecanism operează alături de rolul valoros al imunității mucoasei ca barieră de protecție.

" În plus, deși protecția împotriva infecțiilor anterioare scade în timp, nivelul de protecție împotriva reinfectării, a bolilor simptomatice și a bolii severe pare a fi cel puțin la fel de durabil, dacă nu mai mult decât cel oferit de vaccinarea în două doze cu ARNm, vaccinuri pentru variantele ancestrale Alfa, Delta și Omicron BA.1, ceea ce este observat și din studiile care compară direct imunitatea naturală cu protecția indusă de vaccin", se mai precizează în meta-analiză.

loading...
PUTETI CITI SI...