Mesaje emotionante după decesul scriitoarei Adina Keneres, sotia poetului si publicistului Petru Romosan

Postat la: 20.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Mesaje emotionante după decesul scriitoarei Adina Keneres, sotia poetului si publicistului Petru Romosan

Mult prea devreme si mult prea rapid s-a stins din viata scriitoarea Adina Keneres, cea care a contribuit prin editura Compania la aparitia in spatiul editorial a numeroase volume-document de o valoare uriasă pentru publicistica românească. La moartea Adinei Cândea - pe numele real - au fost trimise sotului ei, poetul, editorialistul si scriitorul Petru Romosan, numeroase si emotionante mesaje, din care alegem cateva:

"Adina Kenereşi, pseudonimul literar al Adinei Cândea, descendentă a familiei Cândeştilor mehedinţeni, stea de primă mărime din pleiada editorilor profesionişti de cărţi notabile dictu, a trecut, în dimineaţa zilei de vineri, 18 noiembrie, A.D. 2022, dincolo de linia orizontului terestru. Doamna Adina, sufletul Editurii Compania, de unde a fost lansată o altfel de carte în peisajul destul de tulbure al valorilor din timpurile noastre a fost şi rămâne iubită, respectată şi va fi de-a pururi omagiată şi pomenită de toţi cei care ştiu ce este cartea menită să rămână posterităţii, drept etalon al unui patrimoniu cultural definitoriu pentru identitatea românească. Viaţa Doamnei Adina este expresia cea mai pură a tragismului istoriei neamului românesc din ultimul secol: familia bunicilor deposedată de agoniseala de o viaţă, dezrădăcinată din vatră şi colonizată în ciulinii Bărăganului; ea însăşi exilată voluntar în Franţa, unde şi-a construit cariera de editor, apoi revenită în România, animată de licărul unei speranţe, care prea repede a devenit perpetua dezădejde a unui neam mereu sacrificat pentru salvarea Europei. Doamna Adina lasă posterităţii o operă editorială de referinţă universală, care-i poartă amprenta calităţilor sale excepţionale de om, morale şi artistice. De acolo de sus, priveşte-ne îngăduitoare, cu acel zâmbet al înţelepciunii şi enigmelor vieţii de apoi." (Aurel Rogojan)

"ADINA KENEREȘ (Adriana Romoșan) NE-A PĂRĂSIT PENTRU O LUME MAI BUNĂ - Vestea că Adina Kenereș, prozatoare, eseistă și editor de carte, nu mai este printre noi a venit ca un trăsnet pentru toți cei care au cunoscut-o. Voiam să scriu "pentru toți cei care au cunoscut-o așa cum a fost", dar nu am putut conjuga verbul a fi la timpul trecut în legătură cu numele ei. Un spirit pătrunzător și alert, aureolat de o ironie fină, dar neiertătoare. O minte lucidă și critică, în căutarea neobosită a adevărurilor profunde, care refuza cu încăpățânare autoamăgirea. Un scriitor cu stăpânirea fermă a metaforei. Toate puse alături de meticulozitatea tehnică a redactorului de carte. M-a onorat ocupându-se de cartea mea, "România: subiect sau obiect al geopoliticii?", la Editura "Compania", condusă de ea, ocazie cu care mi-a oferit satisfacția colaborării cu un adevărat redactor, așa cum în lumea "digitalizată" a zilelor de azi nu se mai întâlnește decât foarte rar. După ce am cunoscut-o, prezentat fiindu-i de distinsul și eruditul său soț, Petru Romoșan, îmi făceam mie însumi un dar prin a o vizita la editură ca să bem împreună o cafea și să bârfim despre câte în lună și în stele. Nu era nici o surpriză să constat convergența, dacă nu chiar identitatea, ideilor. Când ne despărțeam aveam bucuria de a fi petrecut un timp de superioară calitate intelectuală, dar și tristețea că fusese prea scurt. Mă consolam cu gândul revederii. În sinteză, într-o lume tristă populată de suflete moarte și minți pustii, Adina Kenereș aducea bucuria unei vieți trăite cu rost în lumina unei spiritualității vibrante. De aceea nu îmi pot imagina că nu mai este. De aceea refuz să accept că nu mai este. De aceea sunt convins că este și zâmbește cu zâmbetul său ștrengar într-o lume cu mult mai bună decât cea în care ne-a lăsat. Acolo ne vom reîntâlni. În așteptarea acelui moment, noi cei de aici care ne-am bucurat de compania ei (personală și editorială), dar și cei care nu au avut norocul de a o cunoaște, să ne rugăm ca bunul Dumnezeu să o odihnească în corturile drepților, acolo unde cu lumina ei ea va spori lumina Lui cea neînserată. Condoleanțe îndureratei familii!" (Adrian Severin)

"Soția prietenului și colegului nostru Petru Romoșan ne-a părăsit în această dimineață, ne va veghea din ceruri. Adina Romoșan a fost un om de o rară sensibilitate, inteligență și frumusețe sufletească, am beneficiat deseori de ideile și sfaturile sale. Un om ca ea nu va putea dispărea din viețile noastre și-i vom purta o trainică amintire, gândurile noastre o vor însoți și-n ceruri. Dragului nostru prieten Petru îi dorim pace sufletească și puterea să treacă peste un asemenea moment! Drum lin către ceruri Adina Romoșan, le-ai luminat viața celor alături de care ai trăit în această lume!" (Cozmin Gușă)

"'Ingereasa cu palarie verde', Adina Romosan-Keneres, s-a inaltat dintre noi... Ce frumusete de om... Inaltarea ei, atat de dureroasa...dar intr-un mod tainic, straniu, cumva fireasca: pentru ca ea era, aproape toata, suflet... parea, si cat a fost printre noi, mai mult de dincolo, din cer...acum EA ESTE doar suflet, doar in cer-si in sufletele noastre... 'Dormea întors amorul meu de plumb/ Pe flori de plumb, și-am început să-l strig -/ Stam singur lângă mort... și era frig.../ Și-i atârnau aripile de plumb" (Dorel Sandesc)

"Va spun ca sunt alaturi de dvs in momentele astea grele, ca ma rog pentru Doamna Adina Romosan, ca'mi pare nespus de rau ca n'am cunoscut'o, nespus de rau! Stiu ca oricate mesaje consolatoare si de condoleante ati primi, inima va e franta. Si mesajele sunt doar niste cuvinte care nu conteaza, in momentele astea. Somn lin prin toamna catre cer, Adina Romosan" (Anca Oegar)

loading...
PUTETI CITI SI...