Medicii canadieni propun sinuciderea asistată pacienților cu depresie cronică

Postat la: 05.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Medicii canadieni propun sinuciderea asistată pacienților cu depresie cronică

Kathrin Mentler, în vârstă de 37 de ani, spune că a mers la Spitalul General din Vancouver pentru a cere ajutor în gestionarea gândurilor sale sinucigașe tulburătoare, în timp ce suferea de depresie cronică.

Cu toate acestea, Mentler a fost șocată când medicii au încercat "să o forțeze" să solicite programul canadian de asistență medicală la moarte (MAID). Ea a spus că i-a implorat pe medici să o ajute psihiatric, dar spitalul a refuzat și i-a propus în schimb să fie eutanasiată.

Potrivit Globe and Mail, "Mentler spune că un clinician i-a spus că vor fi așteptări lungi pentru a vedea un psihiatru și că sistemul de sănătate este 'stricat'. A urmat o întrebare stridentă: 'V-ați gândit la MAID?'".

"Ea a spus: 'Pot să-l sun pe psihiatrul de gardă, dar nu există paturi; nu există disponibilitate'", a explicat Mentler, care a adăugat că nu a luat în considerare MAID, dar pornirile sale sinucigașe au determinat-o să se gândească să ia ea însăși o supradoză de pastile.

Medicul i-a spus că încercarea de "sinucidere pe cont propriu ar putea duce la leziuni cerebrale și alte daune". Cu toate acestea, au asigurat-o că programul de eutanasie va fi un proces mai "confortabil", deoarece va fi sedată.

"M-am dus acolo în mod special în acea zi pentru că nu am vrut să ajung într-o situație în care să mă gândesc să iau o supradoză de medicamente", a declarat Mentler. "Cu cât mă gândesc mai mult la asta, cred că aduce tot mai multe întrebări etice și morale în jurul ei".

Vancouver Coastal Health a recunoscut conversația, dar a susținut că medicii o testau pe Mentler pentru a evalua cât de sinucigașă era dorința sa.

"În timpul evaluărilor pacienților de această natură, clinicienii pun adesea întrebări dificile pentru a determina îngrijirea adecvată și riscul pentru pacient", a spus o declarație a liderului de afaceri publice al spitalului, Jeremy Deutsch.

"Personalul trebuie să exploreze toate opțiunile de îngrijire disponibile pentru pacient, iar o evaluare clinică cu un client care prezintă suicidalitate poate include întrebări despre dacă au luat în considerare MAID ca parte a contemplațiilor lor.

"Înțelegem că această conversație ar putea fi supărătoare pentru unii și împărtășim cele mai profunde scuze pentru orice suferință cauzată de acest incident." Cu toate acestea, Mentler nu a fost impresionată de scuze. "Măsurarea riscului de sinucidere nu ar trebui să includă oferirea de opțiuni pentru a muri, ceea ce s-a simțit", a declarat ea pentru ziar.

"De asemenea, cred că merită să luăm în considerare faptul că, deocamdată, MAID pentru sănătate mintală nu este încă legal, așa că a oferi cuiva specificul procesului pare greșit. "Cum poate fi aceasta o procedură standard pentru intervenția în situații de criză suicidară?"

Mentler așteaptă acum să consulte un psihiatru în toamnă și speră să primească tratamentul de care are nevoie. "MAID nu este în prezent legal doar pentru boli mintale", explică raportul Globe and Mail.

Canada a legalizat moartea asistată în 2016 pentru pacienții cu decese "previzibile în mod rezonabil" și a extins eligibilitatea în 2021 la cei cu afecțiuni incurabile care sufereau în mod intolerabil.

Legislația urma să se extindă din nou în martie pentru a permite MAID pentru cei cu boli mintale ca singură afecțiune, dar guvernul federal a solicitat o pauză de un an pentru a permite un studiu suplimentar.

În iulie 2021, Psychiatric Times a publicat un articol în care se opunea sinuciderii asistate. Acesta menționa că "rapoartele preliminare sugerează o creștere a ratelor de sinucidere în rândul populației generale din statele care au legalizat PAS (sinuciderea asistată de medic).

Mai exact, "legalizarea PAS a fost asociată cu o rată crescută a sinuciderilor totale în raport cu alte state [fără PAS] și nicio scădere a sinuciderilor neasistate". În mod similar, rata sinuciderilor în Olanda (unde eutanasia medicală este legală) a accelerat, în comparație cu țările vecine care nu au legalizat eutanasia medicală."

Ei raportează că medicul și eticianul Leon Kass, MD, a avertizat în mod clar: "Trebuie să avem grijă de muribunzi, nu să-i facem morți". Colegiul American al Medicilor a declarat: "Sinuciderea asistată de medic nu este nici o terapie, nici o soluție la întrebările dificile ridicate la sfârșitul vieții.

"Pe baza eticii substanțiale, a practicii clinice, a politicii și a altor preocupări, ACP nu susține legalizarea sinuciderii asistate de medic. ... Cu toate acestea, printr-o îngrijire de înaltă calitate, o comunicare eficientă, un sprijin plin de compasiune și resursele potrivite, medicii pot ajuta pacienții să controleze multe aspecte ale modului în care își trăiesc ultimul capitol al vieții."

loading...
PUTETI CITI SI...