Medic despre cazurile de "ciupercă neagră". Care e legătura cu Covid
Postat la: 17.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Dr. Răzvan Hainăroşie, directorul medical al Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă" din Bucureşti a spus că în vârful valului 4 de infectări cu COVID 19 medicii din unitatea sanitară au tratat mai mulţi pacienţi care au făcut o infecţie periculoasă numită ciuperca neagră.
Medicul spune că au fost şi cazuri de pacienţi care au murit din cauza acestei infecţii periculoase și atrage atenţia că ciuperca neagră poate apărea în cazul celor care au în antecedente diabetul zaharat, dar nu numai. Dr. Ovidiu Roşca, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara a explicat că o serie întreagă de factori pot favoriza apariţia infecţiei cu ciuperca neagră. Printre aceştia sunt afectarea pulmonară care poate apărea în urma bolii covid, dar şi administrarea unor medicamente în timpul bolii, precum antibioticele sau corticoterapia.
Dr. Hainăroşie pentru news.ro: „Aceste cazuri au început să crească ca în vârful valului 4, când, evident, având un număr mai mare de pacienţi covid pozitiv au început să apară şi astfel de cazuri. De principiu, o creştere de cazuri importantă asociată cu infecţia cu covid 19 a fost raportată prima dată de colegii din India, unde este şi o populaţie foarte mare, au avut şi foarte multe cazuri de covid şi au şi o populaţie cu diabet zaharat extrem de importantă ca număr. În acest moment, în spital mai avem un singur pacient cu mucormicoză şi care a avut covid 19 în antecedent, pacientul deocamdată este stabil, sperăm să meargă bine ca şi ceilalţi pacienţi pe care i-am avut spitalizaţi de-a lungul timpului.
Până în acest moment în spitalul nostru internaţi au fost 4 pacienţi, iar doi au fost în alte spitale şi am oferit suportul nostru chirurgical colegilor din alte spitale, dar există şi alţi colegi în ţară care raportează un număr de infecţii cu mucormicoză. Lucrurile nu se opresc doar la spitalul nostru, care, evident, fiind un centru mare de ORL, numărul de cazuri care a ajuns la noi este puţin mai mare. La mine în spital nu a existat niciun deces până în acest moment, din fericire, dar au existat în ţară şi alţi pacienţi care au decedat. De fapt şansa de supravieţuire a pacientului creşte simţitor şi este direct proporţională cu recunoaşterea bolii, cu iniţierea tratamentului antifungic şi cu intervenţia chirurgicală care îndepărtează tot ţesutul afectat de această ciupercă agresivă.
Ea se poate localiza în multiple zone, dar pacienţii de care ne-am lovit noi aveau localizare la nivel nazal şi la nivel sinuzal. Acest lucru face ca mortalitatea ei să meargă undeva la 40% în literatura de specialitate, dar această mucormicoză poate fi localizată şi la nivel pulmonar, unde noi, cel puţin, nu ne-am lovit de astfel de cazuri, până în acest moment", a explicat medicul.
Cei care au în antecedente diabetul zaharat insulino-dependent, dar şi cei care au făcut în trecut tratamente cu glucocorticoizi în cantitate mare şi care au făcut şi covid 19 se pot infecta uşor cu ciuperca neagră. Din păcate, spune Dr. Hainăroşie, simptomele acestei infecţii nu sunt specifice. „Cred că este mai mult o asociere, este mult spus un efect secundar, în principal această boală apare la pacienţii care au în antecedent un diabet zaharat insulino-dependent dar nu numai, şi la pacienţii care au în antecedente tratamente cu gluco-corticoizi în cantitate mare, deci cumva s-ar potrivi cu o parte din tratamentul de covid 19 , plus că sunt pacienţi imunodeprimaţi care se pot infecta cu această ciupercă ce este prezentă în jurul nostru, practic poarta de intrare este una aerogenă, dar un organism competent din punct de vedere al imunităţii nu ar avea niciun fel de problemă cu această ciupercă", a explicat acesta.
„Din păcate, nu poţi să tragi nişte concluzii foarte pertinente pentru că numărul de cazuri, din fericire, nu este atât de mare, dar sunt cazuri grave. Din păcate, simptomele nu sunt specifice şi se manifestă ca o simplă infecţie sinuzală. Obstrucţie nazală, secreţii muco-purulente, durerile nu prea apar, din păcate, şi cel mai bine este să fie văzută de un medic ORL-ist, cu siguranţă orice coleg ORL-ist dacă vede endoscopic un pacient la nivel nazal, cu siguranţă că va recunoaşte boala şi o va trimite către un centru antrenat să gestioneze astfel de cazuri", a explicat medicul.
Intervenţiile chirurgicale în cazurile de infecţie cu ciupercă neagră, obligatorii pentru salvarea pacienţilor. Astfel de operaţii sunt complexe. Ţesutul recoltat este trimis apoi spre laborator pentru confirmarea diagnosticului. Există situaţii grave în care, dacă infecţia afectează ochiul pacientului, acesta îl poate pierde. „Orice pacient cu mucormicoză va suferi o intervenţie chirirgicală, aceasta este obligatorie, şi constă în îndepărtarea tuturor ţesuturilor care sunt afectate de ciupercă. Nu sunt intervenţii uşoare pentru că această ciupercă nu alege să distrugă doar zone anatomice uşor de abordat. Şi până în acest moment, cel puţin în cazul nostru, nu a fost nevoie să îndepărtăm ochiul pacientului dar există situaţii în care dacă această ciupercă reuşeşte să invadeze orbita pacientul va pierde ochiul. Sunt intervenţii care aduc un prejudiciu funcţional important, sunt intervenţii urmate imediat de iniţierea tratamentului anti fungic şi tot materialul pe care noi îl îndepărtăm din zona respectivă va fi livrat laboratorului de anatomo-patologie, iar aici aş vrea să mulţumesc colegilor din laboratorul Institutului Matei Balş care ne-au ajutat extraordinar de mult să avem un diagnostic de certitudine în ceea ce priveşte mucormicoza", a spus medicul.
În ce alte contexte s-au mai lovit medicii de cazuri de infecţie cu ciuperca neagră? Dr. Hainăroşie spune că în 15 ani a avut de-a face doar cu câteva cazuri, în timp ce în valul 4 al pandemiei au fost 3 pacienţi într-o singură gardă. „La pacienţii diabetici sau la pacienţii care suferiseră intervenţii de transplant de organ, deci la pacienţi cu imunitate extrem de scăzută. În 10-15 ani îi numărai pe degetele de la o mână, acum într-o lună, a fost acest val de pacienţi de care ne-am lovit şi noi, şi colegii noştri din ţară. În noiembrie, când era vârful de cazuri, au reuşit colegii mei să interneze 3 pacienţi într-o singură gardă, lucru care a fost inedit, ca să spun aşa. Probabil că vom mai vedea astfel de cazuri, noi încercăm să fim pregătiţi, am făcut la nivelul spitalului un mic stoc de antifungic, pentru că nu sunt antifungice pe care le administrăm în mod convenţional, deci tratamentul este destul de specific, şi aşteptăm şi suntem în alertă, odată ce ne-am lovit de aşa ceva, probabil că vom mai întâlni astfel de lucruri. Societatea Română de ORL a încercat să centralizeze cumva numărul de cazuri de mucormicoză şi să facem nişte demersuri la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a atrage atenţia asupra acestor probleme", a explicat medicul.
Dr. Ovidiu Roşca, medic specialist de boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Timişoara a explicat pentru News.ro care sunt factorii care favorizează apariţia infecţiei cu ciuperca neagră. Corticoterapia administrată în boala covid şi antibioticele de spectru larg, printre aceştia. „Într-adevăr, incidenţa ei a crescut post-covid din cauza afectării pulmonare pe care o dă covidul, distrucţiei tisulare de acolo. Este periculoasă pentru că apare la pacienţii imunodeprimaţi post covid, de obicei apare la pacienţii care sunt şi diabetici, acesta este alt factor de risc, de asta îi zice ciuperca neagră, atunci când apare cutanat, dar poate să apară şi la nivel pulmonar sau diseminat, dar când apare pulmonar este şi mai periculoasă. Dacă intră în plămân, acolo găseşte deja un plămân afectat, cu apărarea scăzută atât local cât şi general, imunitatea celulară alterată cu limfocitele T şi dacă pacientul este şi diabetic are şi alte afecţiuni, cu atât mai mult. În plus, aceşti pacienţi au alterat şi metabolismul fierului, pacienţii cu covid toţi au feritina mare şi atunci când este alterat metabolismul fierului şi creşte fierul intracelular acesta este alt factor favorizant pentru mucormicoză. În plus mai conlucrează şi utilizarea antibioticelor cu spectru ultralarg când apar şi infecţii severe şi alt factor favorizant este utilizarea corticoterapiei la pacienţii cu insuficienţă respiratorie. De obicei toţi aceşti factori favorizanţi sunt prezenţi la pacienţii cu infecţie SARS-CoV-2, dar mă refer la infecţiile severe, cu afectare pulmonară, nu la cele uşoare. Dacă este vorba despre mucormicoză cutanată, că de asta îi spune ciuperca neagră, atunci este ca şi o celulită, aşa apare la început, celulita fiind cu durere locală iniţial cu coloraţie roşu-violacee , ca şi într-o celulită, o infecţie cutanată. Dacă este o infecţie pulmonară aceea nu prea apare acasă, apare la pacienţii care sunt în stare severă, la pacienţi de terapie intensivă", a explicat Dr. Ovidiu Roşca, medic specialist de boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.
-
Care e Conspirația: Un guvern mondial unic care utilizează tehnocrația pentru a conduce Lumea
Cu toții am devenit familiarizați cu termenul „teoria conspirației" în ultimii cinci ani. Dar ceea ce este mai puțin cla ...
-
Temperaturile interioare afectează funcția cognitivă la adulții în vârstă
Un nou studiu arată că adulții în vârstă se confruntă cu cele mai puține dificultăți de atenție atunci când temperaturil ...
-
Georgescu îl amenință pe Iohannis cu dezvăluiri dacă nu își dă demisia: "Statul român cunoaște foarte bine vulnerabilitățile pe care le-a avut ca primar"
Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a făcut o serie de decla ...
-
Cât de sănătos este, de fapt, consumul de ouă: Analiză complexă a specialiștilor
Sunt ouăle utile pentru sănătatea noastră sau o cauză a bolilor de inimă? Specialiștii au dat verdictul după o analiză c ...
-
Soarele a devenit albastru acum 200 de ani: cercetătorii au dezvăluit cauza acestui fenomen șocant la acea vreme
În urmă cu aproximativ 200 de ani, Soarele a trecut printr-un fenomen rar, apărând albastru pe cer și declanșând o perio ...
-
Ce s-a descoperit in Antartica in urma unui foraj de 3km adancime. Reușita marchează depășirea unei bariere de netrecut până acum de 800.000 de ani
O echipă internațională de cercetători a efectuat un foraj remarcabil în scoarța Antarcticii, reușind să recupereze o mo ...
-
Incident șocant în București: Un bărbat a furat trei picioare amputate dintr-un spital. Pe unul l-a pierdut pe drum!
Un bărbat ar fi intrat în curtea Spitalului Cantacuzino din Bucureşti, de unde ar fi furat trei picioare de om, amputate ...
-
Războiul cipurilor - Ultima decizie a lui Joe Biden stârnește nemulțumirea Chinei
Joe Biden, președintele în exercițiu al SUA, a semnat în ultimele zile ale mandatului său un nou act legislativ care res ...
-
Facturile vor exploda: UE a decis să elimine complet plafonarea prețului la gaze
Facturile europenilor la gaze vor exploda. UE a decis să elimine complet plafonarea prețului.Uniunea Europeană intenţion ...
-
De fapt, Elon Musk e seful lui Donald Trump? Miliardarul nu-l scapa din ochi pe presedinte. Unde își va muta biroul
Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, urmează să primească un birou în complexul Casei Albe, mai precis în clădirea Eise ...
-
Avioane de luptă şi câteva mii de soldaţi vor asigura securitatea Forumului Economic Mondial de la Davos
Câteva mii de militari elveţieni au fost desfăşuraţi în staţiunea montană elveţiană Davos cu o săptămână înaintea începe ...
-
Răpire ca-n filme! Fiu de preot din Vâlcea torturat de interlopi după ce ar fi investit banii lor în Bitcoin
Fiul unui preot din Vâlcea a fost răpit și torturat de trei interlopi, după ce ar fi făcut investiții cu banii lor în Bi ...
-
Cronobiologia: cum sa te tratezi de boli la diferite ore ale zilei cand eficienta medicatiei este maxima
Cronobiologia, studiul ritmurilor biologice și al efectelor timpului asupra sistemelor biologice, a fost o știință recun ...
-
Mel Gibson: "Incendiile din California sunt o operațiune internă a Deep State!" VIDEO
Mel Gibson susține că incendiile din Los Angeles au fost declanșate de agenți ai „Deep State" care vor să transforme LA ...
-
Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
Extracția aurului, considerată mult timp un proces complex și costisitor, ar putea intra în curând într-o nouă eră dator ...
-
S-a mai adeverit o teorie a conspiratiei: Directorul general al BioNTech a refuzat sa se injecteze cu vaccinul COVID-19 la crearea căruia a contribuit VIDEO
Ugur Sahin, cofondator și CEO al BioNTech, a refuzat să ia vaccinul împotriva coronavirusului Wuhan cu ARNm (COVID-19) p ...
-
Un tânăr perfect sănătos a "murit subit" după ce a mâncat pui cu gripă aviară!
Un tânăr sănătos din Cambodgia „a murit subit" de gripă aviară după ce a mâncat un pui infectat cu această boală, a anun ...
-
Facturi de coșmar după majorarea prețului la gaze. Pentru un apartament cu 3 camere vom plăti 1.000 de lei, iar pentru o casă peste 2.000 de lei
Primele oferte de furnizare a gazelor naturale pentru perioada de după 31 martie 2025, moment în care ar urma să încetez ...
-
Cum să elimini hormonii și antibioticele din carnea de pui
Câteva tehnici care, atunci când sunt aplicate corect, ne vor permite să consumăm în siguranță carnea de pui fără să ne ...
-
Cinci locuri deasupra cărora niciun avion nu are voie să zboare: care sunt și de ce a fost impusă această restricție severă
Zonele de restricție aeriană au fost stabilite inițial pentru a proteja obiectivele militare sensibile de observarea unu ...
-
Fizicienii au făcut o descoperire ce va putea rescrie legile fundamentale ale Universului
Fizicienii de la Universitatea Rice din Statele Unite au propus o teorie revoluționară care indică existența unui al tre ...
-
De ce schimbările bruşte de temperatură aduc un val de îmbolnăviri. Gripa aglomerează camerele de gardă ale spitalelor
Numărul cazurilor de gripă creşte îngrijorător, iar camerele de gardă ale spitalelor sunt pline, dar şi saloanele, pentr ...
-
Fenomenul divorțului de somn pune stăpânire pe toată Europa. Tot mai multe cupluri aleg să-și petreacă nopțile separat
Tot mai multe cupluri din Europa au de-a face cu fenomenul divorțului de somn. Acest lucru implică petrecerea nopților a ...
-
Copilaș de patru ani găsit mort mușcat de animale după ce a dispărut din fața casei din Craiova
CUn copil de 4 ani, care a dispărut, duminică, din faţa unui imobil din Craiova unde se juca, a fost căutat de poliţişti ...
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și ...
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-aut ...
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, n ...
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre ben ...
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT es ...
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cance ...