Majorarea chiriilor, un fenomen scapat de sub control, loveste si România după ce a debutat in Occident

Postat la: 05.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Majorarea chiriilor, un fenomen scapat de sub control, loveste si România după ce a debutat in Occident

În toate marile oraşe din Europa chiriaşii se confruntă cu o diminuarea semnificativă a ofertei, ceea ce duce preţurile la valori record. Creşterea ratelor la creditele ipotecare i-a făcut pe oameni să renunţe la achiziţionarea de proprietăţi, tocmai când inflaţia a crescut costurile cu materialele de construcţii, ceea ce afectat oferta de spaţii de locuit.

Politicile guvernamentale şi tendinţele de pe piaţa muncii post pandemie i-au împins pe muncitorii străini calificaţi, care deseori pot plăti mai mult decât localnicii, spre oraşe precum Paris, Dublin, Berlin şi Lisabona, în timp ce revenirea studenţilor în sălile de curs după pandemie a dus în sus cererea în oraşe precum Londra şi Amsterdam.

Tendinţa de creştere rapidă a chiriilor după pandemie nu este unică Europei, dar a fost exacerbată pe continent de mărimea relativ mică a oraşelor şi concentraţia mare de clădiri istorice cu dimensiuni reduse.

Dacă guvernele nu vor lua măsuri, în special pe partea de ofertă, ele riscă să asiste la o creştere dramatică a inegalităţii, deoarece persoanele care nu îşi permit să cumpere o locuinţă vor fi obligate să aloce o parte mai mare din veniturile lor pentru spaţiile de locuit.

Chiriile cresc şi asta face viaţa deosebit de grea pentru oamenii care nu au avuţie transmisă de-a lungul generaţiilor. Este o diferenţă foarte mare între un tânăr de 25 de ani care îşi caută o locuinţă, şi ai cărui părinţi sunt proprietari şi cu proprietăţi pe care le pot închiria, şi tinerii care încep viaţa pe cont propriu.

Criza de spaţii de locuit este una acută în Amsterdam, pentru că acest oraş a devenit un magnet pentru străini, cu 18.000 de noi veniţi care s-au mutat în acest oraş cu aproximativ 882.000 de locuitori în 2022. Companii precum ING Groep, Royal Philips şi Just Eat Takeaway şi-au extins forţa de muncă în ultimii ani. Politicile fiscale favorabile au determinat multe companii internaţionale precum Tesla şi Netflix să îşi stabilească cartierul general european în acest oraş.

Însă această creştere extremă a populaţiei a creat o criză de aproximativ 200.000 de spaţii de locuit, susţin edilii din Amsterdam într-un recent raport.

În multe oraşe din Europa de Est, criza de spaţii de locuit şi creşterea chiriilor sunt agravate de afluxul de refugiaţi ucraineni. Potrivit datelor Eurostat, chiriile din Estonia au crescut cu 22% în 2022. În acest condiţii, chiriaşii din Tallinn sunt forţaţi să facă compromisuri, mutându-se în locuinţe mai mici şi mai ieftine şi să închirieze locuinţe în micile orăşele de la marginea capitalei, acolo unde este posibil să facă naveta.

La nivelul segmentului de închirieri din România se înregistrează în luna august o tendință de scădere a numărului garsonierelor disponibile pentru închiriere comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Dacă în august 2022 acestea reprezentau 19% din oferta totală, acum procentul a scăzut la 16%. Persoanele aflate în căutarea unei chirii au de ales, în momentul de față, între 4.233 de astfel de locuințe. Există posibilitatea ca această tendință să se accentueze pe plan local odată cu apropierea noului an universitar.

Sunt câteva cauze care contribuie la creșterea chiriilor. În primul rând, dobanzile mai mari, și asta se traduce în rate mai mari, pentru cei care își cumpără un apartament cu credit ipotecar. Odată cu creșterea ratelor, sunt din ce în ce mai mulți oameni care fie amână, fie nu își mai permit pur și simplu să cumpere un apartament, însă nevoia pentru locuire există.

Un alt factor care susține creșterea pentru locuințe este, fie că vorbim de chirii, fie de locuințe cumpărate, migrația internă. Vedem că din ce în ce mai mulți locuitori, din zonelor marilor orașe, se mută către orașul principal, metropolitan din zonă, și asta pune presiune pe locuințe.

Un alt aspect pe care îl vedem în ultimii ani este cel referitor la imigranți. Anul trecut, de altfel, a fost primul an în care numarul imigranților a fost mai mare decât cel al emigranților. Practic mai mulți oameni au venit în Romania decât au plecat care pun și ei, de asemenea, presiune pe piata locuințelor, în special pe zona de chirii.

loading...
PUTETI CITI SI...