Maidanezii generează venituri de sute de milioane de euro: cine profită de pe urma lor

Postat la: 24.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Maidanezii generează venituri de sute de milioane de euro: cine profită de pe urma lor

În ultimii 20 de ani, au fost eliminați din stradă 2,2 milioane de câini din care 1,03 milioane au fost uciși sau au murit din cauza condițiilor precare din adăposturile primăriilor şi SRL-urilor partenere, arată FNPA,care spune că sterilizarea în masă este singura soluție la evitarea tragediilor, informează Mediafax.

Conform studiului Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA) şi PETA Germania - People for Ethical Treatment of Animals, se estimează că în perioada 2001 - 2021, au fost eliminați din stradă 2,2 milioane de câini din care 1,03 milioane au fost uciși sau au murit din cauza condițiilor precare existente în adăposturile primăriilor şi SRL-urilor partenere. Pentru această activitate, primăriile ar fi cheltuit cca 750 milioane de euro

„De 20 de ani, autoritățile au avut acces la informație, la concluziile studiilor efectuate de instituții de specialitate, la rapoarte și atenționările constante date de specialiști în domeniu, la observarea experiențelor altor țări. Toate acestea au arătat că uciderea în masă a câinilor este, pe lângă imorală și crudă, și complet ineficientă.

Din ineficienţa ei s-a născut o afacere extrem de profitabilă fie prin gestionarea directă, prin Serviciile publice de gestionare a câinilor fără stăpân fie prin încheierea de parteneriate cu SRL-uri, în scopul capturării și uciderii câinilor. Adăposturile prin care se scurg sute de milioane de euro pentru așa-zisele acțiuni de „hrănire, tratare, cazare, îngrijire" a câinilor, până la ziua „eutanasierii", sunt în fapt lagăre de exterminare în care câinii mor lent, în suferințe de neimaginat, din lipsa apei, a hranei, contractarea de boli din lagărele mizere de exterminare. Câinii supraviețuitori sunt uciși de personalul adăpostului, prin metode ieftine ce induc o moarte dureroasă", arată FNPA într-un comunicat de presă transmis marți.

FNPA numește aceste adăposturi „lagăre", care există „cu complicitatea celor care ar trebui să monitorizeze și să sancționeze toate faptele de maltratare și de malpraxis din interiorul lor".

„Ignoranța și / sau dezinteresul autorităților în aplicarea unei strategii corecte, etice, eficiente și mult mai ieftine, împiedică România să rezolve definitiv situația animalelor fără stăpân. România a rămas singură țară din est care încă ucide continuu", arată FNPA.

„În interesul oamenilor şi animalelor, situaţia câinilor din România trebuie într-un final rezolvată într-un mod durabil și etic. Nenumărați câini au fost uciși în ultimii ani, iar studiile arată că programul de prindere și ucidere nu a adus nicio schimbare - cu excepția unei suferințe masive a animalelor. Numărul cainilor fără stăpân rămâne neschimbat. Soluția este evidentă - avem nevoie în România ca Statul să implementeze un program de sterilizare la nivel național. În acest fel, înmulțirea câinilor fără adăpost din România ar putea fi oprită în mod durabil și etic în doar câțiva ani. Deci toți ar fi niște câștigători - şi societatea și câinii", spune Jana Hoger, campaigner pentru animale de companie, PETA Germania.

Potrivit FNPA, asemenea tragedii precum cea de la Lacul Morii. conduc la sporirea ofertelor către primarii, din partea societăților comerciale care au dezvoltat afaceri pentru capturarea și uciderea câinilor.

„Fiind o metodă total ineficientă, uciderea câinilor nu va conduce niciodată la dispariția câinilor din stradă, astfel că, această afacere imorală de ucidere, ar „necesita" a fi permanentizată. Adică exact ceea ce se dorește! Cum să întreții o afacere decât prin a menține „obiectul muncii"?! Absolut toată lumea admite că sursa și resursa animalelor fără stăpân sunt animalele cu stăpân și că este absolut necesară sterilizarea acestora. Încă din 2013, legislația prevede obligativitatea sterilizării și mai prevede că primăriile pot subvenționa total sau parțial sterilizarea câinilor cu stăpân. Bugete există dacă luăm în considerare prețurile exorbitante plătite de unele primării pentru gestionarea câinilor prin ucidere. Şi este incomparabil mai ieftin ca Primăria să investească în sterilizarea câinilor cu stăpân decât în gestionarea constantă, interminabilă, a generaţiilor de pui rezultaţi din câinii cu stăpân şi abandonaţi pe domeniul public", arată FNPA.

FNPA transmite că acțiunile contraproductive ale unor primării au determinat ONG-urile să se substituie acestora prin a a dezvolta programe masive și intense de sterilizare a animalelor, pentru a se ocupa de toate animalele accidentate, rănite, maltratate de pe domeniul public sau privat, prin a salva din adăposturile ce funcționează pe bugetele locale, câinii maltratați în aceste locații.

Sursa citată arată că unele primării refuză sterilizările gratuite oferite de ONG-uri cu expertiză, preferând să plătească un medic (adesea neexperimentat) al adăpostului sau să încheie contracte oneroase, ceea ce conduce la supoziția că există şi pe această latură, interese financiare enorme.

„Însă, din ce în ce mai multe primării din mediul rural, care au trecut sau nu prin experimente de capturare și ucidere a câinilor, au ales abordarea etică și grija reală pentru comunitatea pe care o deservesc, încheind parteneriate cu ONGurile pentru implementarea programului de sterilizare. Desigur, ONGurile nu pot steriliza 6 milioane de câini câți sunt în România și se impune că primăriile, consiliile județene să deruleze, în paralel, programe de sterilizare, în conformitate cu prevederile legii. Astfel, s-ar atinge acel deziderat la care dorim să ajungem și să-l păstrăm: dispariția câinilor fără stăpân", potrivit FNPA.

loading...
PUTETI CITI SI...